De ce apar autismul si alte afectiuni de natura neurologica? Cauze surprinzatoare

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 18:23
9501 citiri
De ce apar autismul si alte afectiuni de natura neurologica? Cauze surprinzatoare
Foto: rodale

Atunci cand vine vorba de autism, de tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA, ADHD) si de dizabilitatile de invatare, factorii genetici sunt doar o parte dintre cauze.

Mai ales in ceea ce priveste autismul, cercetatorii dovedesc ca factorii de mediu - de la chimicalele folosite in agricultura si in ingrijirea casei pana la ingredientele din sampon - ar putea afecta permanent dezvoltarea creierului copiilor.

Unii dintre expertii mondiali de top in aceasta afectiune au publicat o lista cu chimicale si metale grele foarte suspecte, despre care cred ca pot fi cauze ale autismului si ale altor afectiuni legate de dezvoltarea neurologica.

Potrivit Rodale, iata care sunt aceste substante si metale grele.

1. Plumbul

Despre acest metal greu s-a demonstrat ca provoaca deteriorari ale creierului la bebelusi, cauzand in acest fel mai multe probleme de sanatate. De asemenea, plumbul este legat si de depresie la adultii tineri. Plumbul se gaseste cel mai adesea in vopseaua de tip vechi, dar pot aparea contaminari cu acesta si de la conductele de apa vechi.

Cum sa-l eviti:

Nu participa la indepartarea unor vopsele vechi daca incerci sa ramai gravida, daca deja esti insarcinata, daca alaptezi sau daca in casa sunt copii mici. In cazul in care vrei sa afli daca apa pe care o bei contine plumb poti incerca sa faci niste teste pentru apa potabila.

De asemenea, o alimentatie saraca in grasimi si bogata in calciu si fier (lactate cu continut redus de grasime, spre exemplu, si legume cu frunze verzi) te poate ajuta sa atenuezi efectele unei expuneri la plumb.

2. Mercurul

Mercurul generat de centralele electrice alimentate cu carbune poate ajunge in rauri si oceane, acest metal greu fiind toxic pentru creierul fetusilor. Mercurul se acumuleaza in specii de peste gras, consumarea acestora fiind principala sursa de expunere la mercur.

De asemenea, acesta a fost detectat si in siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza.

Cum sa-l eviti:

De preferat este sa optezi pentru pesti care sunt siguri pentru consum, cum ar fi pastravul curcubeu de crescatorie, stridii de crescatorie, somon de Alaska salbatic, sardine de Pacific tot salbatice.

3. Bifenilul policlorurat (PCB)

Aceasta este o substanta care se gaseste peste tot in mediul inconjurator, inclusiv in corpurile noastre, iar doze mici din bifenil policlorurat pot afecta functionarea celulelor nervoase.

Cum sa-l eviti:

Aceasta substanta se acumuleaza in grasimea animala, astfel ca expunerea la ea poate fi atenuata daca indepartezi pielea de la peste si partile grase de la alte carnuri.

4. Pesticidele organoclorurate

Cea mai cunoscuta substanta din aceasta categorie, DDT-ul, a fost interzisa, dar altele din clasa ei sunt inca folosite, iar intre ele si aparitia defectelor congenitale si a autismului a fost descoperita o legatura accentuata.

Cum sa le eviti:

Cea mai mare expunere a copiilor la aceste pesticide vine de la consumul de rosii si pepeni, astfel ca e de preferat sa cauti ca aceste fructe sa fie organice.

5. Substantele eliminate de tevile de esapament ale automobilelor

Studii recente leaga poluarea aerului cu gaze de esapament de la automobile de probleme de memorie, deteriorari ale creierului si un risc crescut de autism.

Un studiu a aratat ca bebelusii nascuti de femei care locuiesc la circa 300 de metri de artere rutiere importante au un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticati cu autism mai tarziu.

Cum sa le eviti:

Aceste substante se gasesc indeosebi in zonele cu trafic rutier intens, iar pentru a reduce expunerea la ele poti evita pe cat posibil sa te deplasezi atunci cand traficul este foarte aglomerat. In cazul in care locuiesti in apropierea unei artere principale, poti lua in considerare achizitionarea unui purificator de aer.

6. Hidrocarburile aromatice policiclice

Substantele carcinogene care se formeaza atunci cand carnea este arsa sunt incluse intr-o categorie de circa 10.000 de chimicale generate de arderea uleiului, a gunoiului, a carbunelui sau a lemnului. Compusii pot afecta ADN-ul si impiedica dezvoltarea normala atat intrauterina, cat si extrauterina.

Hidrocarburile aromatice policiclice sunt abundente in carnea arsa, dar si in sampoanele anti-matreata, in fumul de tigara si in unele substante care indeparteaza moliile.

Cum sa le eviti:

Alege produse naturale care indeparteaza moliile, cum ar fi lemnul de santal sau levantica, renunta la fumat, evita pe cat posibil sa inhalezi fum de tigara si nu arde carnea atunci cand o prepari la gratar sau o prajesti.

7. Pesticidele organofosfatice

Aceste pesticide pot ajunge in sub forma de reziduuri in mere, varza kale, struguri, piersici, ardei grasi si alte legume si fructe.

Cum sa le eviti:

Consuma pe cat posibil fructe si legume cultivate la tara, fara pesticide. Studiile au dovedit ca pesticidele acumulate in organism sunt eliminate daca se trece pe o alimentatie care contine fructe si legume organice.

8. Chimicalele care tulbura sistemul hormonal

Expunerea prenatala chiar si la doze mici din astfel de substante poate afecta ireversibil sanatatea copilului. Bisfenolul-A si ftalatii sunt principalii suspecti legati de probleme de socializare la copii, de dizabilitati de invatare si de un IQ redus. Aceste chimicale sunt folosite in sute de produse cu care avem contact zilnic, printre acestea numarandu-se si sapunuri, sampoane, produse de curata, odorizante.

Cum sa le eviti:

Ocoleste alimentele conservate, care ar putea contine urme de bisfenol-A, lumanarile parfumate, odorizantele si produsele cosmetice care au mentionat pe lista de ingrediente si "parfum".

9. Chimicalele antiaderente

Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca substantele antiaderente pot genera probleme de sanatate cum ar fi ADHD la copii si cresterea colesterolului si probleme de fertilitate la adulti. Aceste substante se gasesc in principal in vasele de gatit antiaderente, in hainele impermeabile.

Cum sa le eviti:

Poarta haine impermeabile doar cand este absolut necesar, iar cand vezi o zgarietura pe vasele de gatit antiaderente inlocuieste-le cu unele din fonta sau inox netratat.

10. Substantele ignifuge brominate

Create cu scopul de a atenua flacarile in cazul izbucnirii unui incendiu, despre aceste substante s-a dovedit nu doar ca grabesc moartea prin fumul scos de ele, daca este inhalat, ci si ca, pe termen lung, copiii nascuti de mame cu niveluri ridicate din acestea in corp au un IQ mai scazut.

Substantele ignifuge brominate se gasesc in aparatele electronice, in unele tipuri de mobila, in anumite bauturi carbogazoase si pentru sportivi.

Cum sa le eviti:

In ceea ce priveste bauturile, ocoleste-le pe cele care au ca ingredient uleiul vegetal brominat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#substante periculoase femei insarciunate, #cauze autism, #chimicale periculoase, #poluanti dezvoltare neurologica , #afectiuni
Comentarii
Poza gospodina
gospodina
rank 2
multumim pentru astfel de articole