Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este si cum se trateaza tendinita rotuliana

Joi, 31 Martie 2016, ora 10:32
5454 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este si cum se trateaza tendinita rotuliana
Foto: Doctor Tarek Nazer

Tendinita rotuliana este o afectiune care afecteaza tendonul rotulian, cel care face legatura intre rotula si tibie si care are un rol important in miscarile de flexie si extensie ale genunchiului. Aceasta reprezinta ruptura partiala a fibrelor de colagen ce provoaca dureri si edem.

Cel mai frecvent se intampla la sportivii care fac sarituri, adica practica voleiul sau baschetul. De asemenea, debutul tendinitei poate fi influentat si de alti factori favorizanti, precum kilogramele in plus, slaba hidratare a organismului, traumatismele sau expunerea la temperaturi scazute.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Ce simptome prezinta persoanele care sufera de tendinita rotuliana?

Primul simptom este durerea aparuta pe partea anterioara a genunchiului in timpul exercitiilor sau miscarilor de flexie/extensie asociate cu o senzatie de disconfort si edem local.

Cum se pune diagnosticul?

Examenul clinic arata o sensibilitate la atingere la nivelul ligamentului patelar. Trebuie urmat de teste complementare imagistice, precum radiografia, pe care se poate observa o ingrosare a tendonului sau calcificari tendinoase. Se mai pot face ecografie sau RMN pe care se poate observa o zona de inflamatie la nivelul tendonului patelar.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Cum o putem preveni?

Tendinita rotuliana poate fi prevenita prin exercitii de incalzire inainte de sport si cresterea treptata a intensitatii antrenamentelor care pot reduce riscul de aparitie.

Este foarte importanta alimentatia bogata in minerale si vitamine si o hidratare corespunzatoare.

Care este tratamentul?

- Trebuie sa fie redus efortul fizic si suprasolicitarea genunchiului.

- Medicatia antiinflamatoare locala si orala impreuna cu antialgicele ajuta la reducerea durerilor si a inflamatiei.

- Fizioterapia si kinetoterapia ajuta la reducerea simptomelor prin exercitii de stretching si de intarire a musculaturii.

- Infiltratiile locale cu acid hialuronic sau plasma imbogatita cu trombocite au avut un rol favorabil si au ajutat la grabirea procesului de vindecare.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ce este tendinita rotuliana, #tratament tendinita rotuliana, #simptome tendinita rotuliana , #afectiuni