Tourette, sindromul miscarilor involuntare - Ce spune medicul

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 16:50
31581 citiri
Tourette, sindromul miscarilor involuntare - Ce spune medicul

Sindromul Tourette este o afectiune neurologica, manifestandu-se prin miscari repetitive, stereotipice si involuntare, dar si ticuri verbale.

Isi ia numele de la pionierul neurologiei franceze, dr. Georges Gilles de la Tourette, care in 1885 a pus prima data acest diagnostic unei nobile in varsta.

Cu toate acestea, boala este cel mai adesea depistata in anii copilariei, intre 7 si 10 ani. Nu are legatura cu grupul social sau etnic din care face parte copilul, educatia de care are parte sau felul in care creste. Totusi, afectiunea este de 3 ori mai intalnita la baieti decat la fete.

In unele cazuri, simptomele se manifesta doar in anii copilariei, dar in altele raman sechele si la maturitate. Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, exista doua tipuri de ticuri:

- ticuri simple: acestea sunt scurte, subite si repetitive, implicand un numar limitat de muschi, cum ar fi clipitul din ochi, grimase faciale, dat din umeri sau din cap. In ceea ce priveste ticurile vocale, acestea pot sa includa stranuturi, sunete ca de tuse ori de curatare a gatului.

- ticuri complexe: acestea implica mai multe grupe de muschi, grimasele sunt mult mai complexe, mult mai evidente, la fel ca miscarile de umeri sau de gat. Cele vocale pot sa includa chiar cuvinte sau expresii pe care bolnavul simte nevoia sa le spuna.

Ticurile se manifesta mai rau in situatiile pline de anxietate, asa ca se intampla ca cei mici sa fie vazuti ciudat la scoala, caci atunci cand sunt testati ei se sperie si ticurile lor apar, ceilalti copii razand de ei.

Camuflarea ticurilor

Desi sindromul Tourette este involuntar, exista oameni care reusesc oarecum sa suprime aceste ticuri sau macar sa le camufleze, pentru a nu mai fi atat de evidente pentru cei din jur.

Este foarte greu pentru ei sa faca acest lucru, caci se pune o presiune asupra mentalului. O parte ii impinge sa se miste necontrolat, cealalta sa stea nemiscati, lucru ce necesita o mare ambitie.

Cauze

Desi in mare cauzele sindromului sunt necunoscute, se vorbeste despre anumite anormalitati la nivelul unor parti ale creierului (cortexul, lobul frontal). Circuitele nu functioneaza perfect in aceste regiuni sau neurotransmitatorii (dopamina, serotonina) nu isi fac treaba cum trebuie.

Alte probleme care apar odata cu sindromul Tourette sunt stari de agitatie, impulsivitate crescuta, hiperactivitate si greutatea in a invata. Cateodata se intampla sa apara si depresia, din cauza ca oamenii din jur judeca.

Persoane celebre de-a lungul timpului au avut aceasta problema:

- despre Wolfgang Amadeus Mozart se crede ca a suferit de sindromul Tourette, dar diagnosticarea acestuia nu era posibila pentru ca in 1700 boala inca nu era clasificata. El avea numeroase ticuri ce duc cu gandul la aceasta problema;

- David Beckham a trebuit sa se lupte cel putin in adoloescenta cu un comportament obsesiv-compulsiv, asociat cu sindromul Tourette, dar in timp a reusit sa se controleze si acum nu mai este vizibil, cel putin nu in public. Se spune ca el era de-a dreptul obsedat de curatenie;

- Howard Hughes, unul dintre cele mai bogate personalitati din lume, a suferit de aceeasi problema, pe masura ce a inaintat in varsta neputand sa atinga nimic in jurul sau si trebuind sa poarte manusi in permanenta, din cauza fricii care il invaluia.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#sindromul Tourette simptome, #sindromul Tourette cauze, #sindromul Tourette manifestare, #sindromul Tourette , #afectiuni