Tulburarea bipolara - ce este, cum o recunosti si cum ii faci fata - Interviu

Luni, 14 August 2017, ora 12:30
236338 citiri
Tulburarea bipolara - ce este, cum o recunosti si cum ii faci fata - Interviu
Foto: Pexels/Caio

Tulburarea bipolara este o afectiune ce poate fi foarte usor confundata cu alte boli si tocmai de aceea este si mai periculoasa.

Dr. Florian Koleci, medic psihiatru la Fundatia Estuar, explica intr-un interviu acordat Ziare.com care sunt primele semne ale bolii.

Specialistul ofera sfaturi importante pentru cei aflati in aceasta situatie, dar si pentru familia celui afectat, care are un rol major.

Cum poate fi recunoscuta tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara reprezinta o problema serioasa de sanatate mintala, afectand individul in multe domenii ale vietii. Sunt afectate dispozitia, energia, modul de relationare si claritatea in gandire etc. Denumirea de "bipolara" se refera la cele doua capete extreme ale dispozitiei, si anume depresia si "mania".

Tulburarea afectiva este, de fapt, o denivelare afectiva, cu manifestari periodice, spre deosebire, de exemplu, de schizofrenie, care are o manifestare permanenta. Daca este sa-l citez pe prof. Aurel Romila: "tulburarea bipolara este ca un ceas dereglat, inainte sau in urma, din cand in cand". Si asa si este. In manie, acest timp este extrem de accelerat, iar in depresie isi incetineste fluxul.

Afectiunea reprezinta un grup de tulburari din care fac parte Tulburarea bipolara 1, in care intalnim prezenta atat a episoadelor depresive, cat si a episoadelor maniacale sau mixte; Tulburarea bipolara 2, in care intalnim prezenta episoadelor repetitive depresive, dar si a unor episoade hipomaniacale (dar fara sa se ajunga la manie); Tulburarea Cilcotima, in care se alterneaza episoade de hipomanie, cu episoade de depresie de intensitate medie; dar si episoadele mixte.

Pentru a recunoaste tulburarea bipolara, este important sa observam simptomele manifestate in faza depresiva:

  • - dispozitie depresiva
  • - scaderea interesului sau placerii - care de altfel sunt si cele mai importante simptome
  • - scaderea nivelului de energie sau oboseala marcanta
  • - scaderea in greutate
  • - tulburari de somn
  • - dificultate de concentrare si de a gandi limpede
  • - dificultate in a lua decizii
  • - ganduri legate de moarte
  • - idei de inutilitate si de incapacitate.

Mania este caracterizata printr-o dispozitie crescuta dincolo de limitele normalului:

  • - nivel ridicat de energie
  • - stima de sine exagerata (pana la idei de grandoare)
  • - vorbeste mult mai mult decat de obicei
  • - sare de la o idee la alta
  • - scade nevoia de somn, desi persoana respectiva spune ca se simte foarte odihnita (doarme sub trei ore/noapte)
  • - stare de agitatie
  • - intra in foarte multe activitati adesea fara sa finalizeze niciuna
  • - se angajeaza in activitati care ar putea avea consecinte negative (in ceea ce priveste investitiile, achizitia bunurilor, viata sexuala etc).

Tulburarea bipolara - simptome ale maniei

Cu alte cuvinte, se sterg limitele, dispare cenzura sau exista o stare de exaltare si fericire extrema, insa care este nepotrivita contextului.

Un criteriu important este faptul ca aceste simptome afecteaza functionarea sociala sau profesionala a individului.

Care sunt primele semne?

Desi cand se ajunge in faza maniacala sau cand avem simptomatologie de depresie majora este mai usor de diagnosticat, la inceput adesea apar dificultati in diagnosticare, deoarece poate sa se manifeste diferit la debut sau sa se suprapuna simptomatologia cu alte tulburari.

Adesea aceasta tulburare poate sa se asocieze cu o tulburare anxioasa sau cu simptome date de folosirea unor substante psihoactive. De multe ori intalnim, la debut, diagnostic precum tulburare anxioasa sau depresie simpla.

Adesea sunt unele simptome care ne pot atrage atentia, in special in ceea ce priveste activitatile periculoase si ar trebui sa ne puna pe ganduri. Aici ma refer la sexul neprotejat, condusul cu viteza, jocurile de noroc, abuzul de alcool sau alte substante, bataile si episoadele de agresivitate fata de altii.

Aceste simptome trebuie sa ne ridice semne de intrebare si sunt un indicator ca este cazul sa se apeleze la un specialist:

  • - buna dispozitie neconcordanta cu contextul
  • - rapiditate in vorbire
  • - sare de la o idee la alta
  • - este mai irascibil
  • - se angajeaza in activitati cu risc
  • - depresie
  • - dificultate in a indeplini sarcini usoare
  • - nu doarme, dar este plin de energie
  • - se angajeaza in proiecte pentru care nu detine nicio expertiza.

Difera simptomele in functie de varsta?

In general, tulburarea bipolara apare in jurul varstei de 17-19 ani. Dar putem spune ca nu tine cont de varsta, pentru ca nu rare sunt cazurile cand apare in jurul varstei de 30 de ani. Este important sa tinem cont de faptul ca la copii fericirea extrema si comportamentele schimbate pot sa fie normale in anumite contexte sociale. De aceea, este dificil de diagnosticat aceasta tulburare la copii.

Cu toate acestea, este important sa observam daca se manifesta in mod repetitiv si rupte din acele contexte sociale. De asemenea, adesea, copilul mascheaza simptomele, in special depresia, prin iritabilitate si agresivitate. Cu cat mai tarziu apare aceasta boala, cu atat mai mari sunt sansele sa fie un prognostic mai bun.

De ce este cauzata?

Este o boala multifactoriala si nu se poate spune care este cauza exacta. Este vorba de o intrepatrundere si interferare a unor elemente genetice, implicarea neurotransmitatorilor, dar avand, de asemenea, si o componenta legata de mediu.

Ultimele studii arata ca, in ceea ce priveste cauza, predomina perturbarile neurobiologice care au loc la nivel cerebral. Un rol important in acest caz il joaca neurotransmitatori precum serotonina, dopamina, noradrenalina si GABA.

Este ereditara?

Se observa ca tulburarea bipolara este mai frecvent intalnita in tarile dezvoltate decat in cele in curs de dezvoltare. Este mai frecventa la persoanele divortate sau separate decat la persoanele care au familie.

De asemenea, se observa o frecventa mai mare la persoanele care provin din familii cu linie genetica incarcata cu aceasta tulburare.

Copiii cu parinti cu tulburare bipolara au un risc de pana la de zece ori mai mare fata de ceilalti copii.

Cum se diagnosticheaza? Ce teste se fac?

Desi exista o serie de instrumente care pot facilita identificarea, consultul realizat de un medic psihiatru ramane elementul de baza pentru stabilirea diagnosticului corect. Acest lucru se realizeaza prin observarea simptomatologiei, realizarea unei anamneze pentru a vedea trecutul, linia ereditara si raportarea simptomelor la unele modele riguroase care au la baza cercetarea stiintifica de lunga durata.

Cum se trateaza?

De baza este tratamentul medicamentos. Inainte de tratament este insa foarte importanta diagnosticarea corecta, pentru ca, de exemplu, in cazul unei depresii, daca nu ai diagnosticat corect ca ea face parte din tulburarea bipolara si dai tratament doar cu antidepresive, risti sa declansezi o simptomatologie de tip maniacal.

De aceea, in general, in tratamentul tulburarilor bipolare se asocieaza folosirea unui medicament de tip antidepresiv sau antipsihotic cu un medicament cu rol de stabilizator de dispozitie.

Este importanta monitorizarea atenta, pentru ca persoana poate sa treaca de la o extrema in alta, daca nu este gasita o doza optima de medicamente. De asemenea, o parte din aceste pastile pot avea efecte secundare, iar informarea persoanei despre acestea si luarea de masuri timpurii asigura ceea ce numim complianta la tratament, adica continuitatea tratamentului.

Tratamentul este unul de lunga durata, fiind adaptat in functie de situatie, adica fie pentru a trata un episod acut, fie ca tratament menit sa previna recaderile.

Categoriile de medicamente cele mai des folosite sunt:

  • - stabilizatoarele de dispozitie (timostabilizatoare) precum Litiu, Valproat de sodiu, carbamazepine;
  • - antipsihotice;
  • - antidepresive.

Poate fi tinuta sub control cu remedii naturiste?

Categoric NU. Nu exista absolut niciun remediu naturist care sa poata controla tulburarea bipolara, deoarece, in primul rand, este vorba de o serie de tulburari de natura neurobiochimica.

Insa pot sa fie de mare ajutor si sa completeze tratamentul medicamentos cateva abordari precum:

  • - psihoeducatia, prin care atat persoana care sufera de tulburare bipolara, cat si familia sunt informate in ceea ce priveste boala, tratamentul, ce se poate face etc.
  • - psihoterapia cognitiva-comportamentala; Terapia ajuta la constientizarea acestora si la realizarea a ceea ce se numeste "remodelare cognitiva".
  • - tehnici din terapia cognitiv-comportamentala combinate cu psihoeducatia ajuta la stabilirea unui plan de prevenire a recaderilor. Este important ca persoana sa reuseasca sa descopere primele semne care anunta aparitia unei recaderi si sa contacteze din timp medicul sau pentru a putea ajusta tratamentul medicamentos.

Asadar, exista o stransa legatura in aceasta tulburare intre abordarea clasica medicamentoasa si terapiile complementare. Insa este important sa se apeleze cu grija la aceste forme de terapie si trebuie efectuate de persoane cu experienta, deoarece poate exista riscul de a accelera aparitia unui episod acut.

De exemplu, desi Internetul este plin de sfaturi pentru a folosi in depresie terapia prin lumina (Light therapy), in cazul unei persoane cu tulburare bipolara, acest tip de terapie poate accelera aparitia simptomelor de manie si intrarea in criza.

Un rol important in cazul persoanelor cu tulburari bipolare il are si instruirea in ceea ce priveste un stil de viata echilibrat. In general, dispozitia sufera variatii diurne si sezoniere in multe situatii. De aceea, este important sa existe un ritm de viata cat mai stabil si echilibrat, bazat pe o rutina zilnica.

Prevenirea suicidului este una din directiile terapeutice importante, deoarece acest risc este unul major in tulburarea bipolara.

Se poate vorbi despre o vindecare in astfel de cazuri sau doar despre o tinere sub control a simptomelor?

In cazul tulburarii bipolare, de altfel asa cum sunt si multe alte boli de natura somatica, nu putem vorbi de o vindecare, ci de controlul bolii. Din fericire, in multe cazuri, cu un tratament adecvat urmat fara intreruprere, avand ca suport psihoeducatia si psihoterapia, o persoana cu tulburare afectiva poate sa duca o viata normala.

Insist cu psihoeducatia, deoarece daca o persoana nu este informata adecvat, risca sa ramana intr-o stare de incertitudine si anxietate care va afecta tocmai acest sistem al dispozitiei si va accentua dezechilibrul.

Ce stil de viata trebuie sa urmeze o persoana diagnosticata cu tulburarea bipolara?

Cuvantul cheie in ceea ce priveste stilul de viata este echilibru. Este insa important sa aiba o viata activa, sa continue sa isi indeplinseasca rolurile sociale ca si inainte. Acest lucru presupune cateva reguli:

  • - relatii adecvate (existand riscul de a intra in relatii "complicate")
  • - igiena somnului - orar de somn bine stabilit
  • - abilitati de rezolvare a problemelor cotidiene
  • - impartasirea grijilor si preocuparilor cu cei din jur (familie, prieteni)
  • - evitarea consumului de substante cu efect psihoactiv precum alcoolul, cafeaua, fumatul (fumatul nu are un rol direct, dar face sa scada efectul medicatiei), droguri, bauturi energizante etc.
  • - descoperirea unor talente, zone de interes
  • - stabilirea de obiective si de scopuri realiste in viata
  • - activitati de relaxare (citit, ascultat muzica etc.)
  • - regim alimentar echilibrat
  • - planificare si organizare a zilei - crearea unei rutine zilnice.

Cum trebuie sa se poarte oamenii din jur cu cei cu aceasta afectiune?

In primul rand, este foarte important ca membrii familiei sa se informeze in ceea ce priveste tulburarea bipolara. Un alt lucru important este sa fie mai atenti si sa observe daca persoana care sufera de tulburare bipolara ia medicatia sau nu. Cu cat mai mult timp trece de la intreruperea tratamentului, cu atat mai greu este sa il ajuti pe celalalt sa apeleze la ajutor.

Este important sa gandesti ca aceasta boala nu este nici din vina ta si nici din vina persoanei care sufera de tulburare bipolara. Membrii familiei pot fi cei care observa primii unele semne care anunta revenirea bolii si pot juca un rol important in prevenirea recaderilor.

Rudele pot explica de ce este important sa iei medicatia, fara a-l trata pe celalalt ca pe un copil; sa asculte ceea ce are de spus, fara a minimiza sau a pune pe seama bolii ideile cu care nu sunt de acord; sa asculte activ; sa invete sa nu spuna "linisteste-te", ci "cum te pot ajuta sa te linistesti?".

Cateva sfaturi pentru membrii familiei unei persoane cu depresie

  • Primul lucru important: suportul emotional. Acesta consta in intelegere, rabdare si caldura.
  • Nu o contraziceti in ceea ce spune si nu fiti depreciativi, dar incercati sa-i prezentati situatia reala.
  • Evitati sa-i spuneti "descurca-te singur", "trebuie sa faci asta", "trebuie sa-ti asumi asta", "trebuie sa faci ceva" sau alte lucruri de genul acesta. Incurajati-l sa-si reia activitatile care-i placeau, cum ar fi hobby-urile, muzica, mersul la cinema, TV-ul etc.
  • Nu incercati sa il fortati sa se implice in prea multe activitati si prea repede.
  • Evitati oferirea de sfaturi.
  • Nu trebuie sa isi fixeze teluri prea dificile sau sa-si asume prea multe responsabilitati.
  • Sarcinile dificile trebuie impartite in unele mai mici, importanta si ordinea realizarii lor trebuie stabilita clar; ele trebuie realizate in limita posibilitatilor.
  • Nu trebuie sa asteptati prea multe, asteptarile prea mari ar putea sa accentueze sentimentul de ratare.
  • Incercati sa nu il lasati singur, sa fie cat mai mult in compania altor persoane.
  • Nu trebuie sa ia decizii importante, in orice caz, este mai bine sa amane luarea deciziilor pana cand starea depresiva a trecut sau s-a imbunatatit.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#tulburare bipolara, #simptome tulburare bipolara, #tratament tulburare bipolara , #afectiuni