Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum stii ca ai o fractura si ce sa faci - Ce spune medicul

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 22:10
145816 citiri
Cum stii ca ai o fractura si ce sa faci - Ce spune medicul

Fracturile reprezinta o rupere la nivelul oaselor. Ele se intampla in urma accidentelor, a cazaturilor, a densitatii osoase foarte slabe, cum ar fi in cazul osteoporozei, dar si din cauza folosirii exagerate a unui membru.

Aceasta din urma ipostaza poate aparea in cazul sportivilor de performanta, care pun foarte mare presiune pe oasele lor in cadrul antrenamentelor.

Teoretic vorbind, orice os din organism poate fi fracturat, dar cele mai des intalnite sunt cele la nivelul membrelor, adica maini si picioare.

Desi multa lume crede ca fracturile nu pot fi periculoase, nu este deloc asa, caci inauntrul oaselor se afla maduva osoasa, care are un rol extrem de important pentru corp. In plus, in urma unei lovituri sau cazaturi, se poate presa sau chiar sectiona un nerv, ceea ce poate duce la paralizie temporara a membrului sau la o usoara dizabilitate permanenta a locului respectiv.

Cum iti dai seama ca ai o fractura

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, nervii din jurul oaselor sunt foarte sensibili si atunci cand sunt deranjati produc durere. Zona din jurul osului incepe sa sangereze, aparand o umflatura imediata si vanataie, o tumefiere a zonei respective. Si muschii pot avea spasme, in incercarea lor de a alinia oasele in pozitia in care ar trebui sa fie, spasme care la randul lor fac durerea sa se intensifice.

Poate sa apara si o deformitate evidenta, in cazul in care fragmentele osoase s-au deplasat foarte mult. Totusi, medicului nu ii este intotdeauna usor sa spuna cu precizie daca ruptura exista, asa ca are nevoie de radiografii. Astfel poate sa vada si daca exista multiple fracturi, lucru destul de posibil in cazul unei cazaturi grave.

Prima data trebuie stabilit daca fractura este una deschisa sau inchisa, adica fie osul a patruns prin piele, spre afara, sau nu. Daca este deschisa, sporeste dramatic riscul unei infectii, asa ca trebuie o mai mare atentie. Cel mai posibil este nevoie de anestezie, pentru ca rana sa fie curatata fara ca pacientul sa simta niste dureri extrem de mari.

Apoi trebuie stabilit daca osul a fost rupt definitiv sau doar crapat, asa cum se poate intampla in cazul copiilor, al caror schelet osos nu este in intregime format si, astfel, este mult mai flexibil. Daca oasele s-au deplasat foarte mult din pozitia lor normala, doctorul trebuie sa le alinieze, fapt ce supune din nou pacientul la durere.

In afara de fracturile normale, de la maini si picioare, in urma cazaturilor, mai pot aparea:

- Fractura de stres: apare ca urmare a unei micro-traume repetate pe o perioada indelungata de timp, pana cand osul cedeaza complet, nemaireusind sa absoarba socul. Atletii sunt cei mai predispusi la asa ceva, ca urmare a cazaturilor repetate pe suprafete tari, dar si a suprasolicitarii, de la prea mult alergat, sarituri si antrenament, in general.

Diagnosticul este pus in urma evaluarii istoricului medical. Tratamentul consta in aplicarea ghetii pe zona respectiva, repaos si medicatie impotriva inflamarii. Poate dura intre 6 si 8 saptamani sa se vindece si de cele mai multe ori operatia nu este necesara.

- Fracturi prin compresie: pe masura ce oamenii imbatranesc, pot dezvolta osteoporoza, atunci cand oasele isi pierd mare parte din calciu si devin vulnerabile. O asemenea problema poate aparea la nivelul coloanei vertebrale, asupra careia este pusa o presiune mare, caci trebuie sa ne sustina statura verticala.

Durerea este mare in momentul in care persoana se misca, fiind nevoie de un corset special, de o medicatie calmanta si de operatie, prin care sa se introduca materiale care sa ajute oasele.

- Fracturi de coaste: acestea sunt zone foarte vulnerabile. Fie ca sunt rupte sau doar lovite, apare o dificultate in respiratie, asa ca este nevoie imediata de calmarea durerii. Pacientii au tendinta sa nu mai inspire atata aer cat ar fi normal si poate aparea o infectie a plamanului, ceea ce duce la pneumonie.

Spre deosebire de alte zone ale corpului, care pot fi imobilizate, coastele nu pot fi supuse unui asemenea procedeu, ele miscandu-se cu fiecare moment al respiratiei. Astfel, tot ce se poate face este ca pacientul sa stea in pat, sa se miste cat mai putin, sa i se asigure o buna oxigenare si sa astepte ca fractura sa treaca.

- Fractura de craniu: aceasta se diagnosticheaza folosindu-se un tomograf, dar medicul poate uneori sa simta si prin palpare o eventuala problema. Craniul este un os mare, compact, fiind nevoie de o forta destul de mare pentru a fi spart. Daca asa ceva se intampla, probabilitatea este sa se inregistreze si o sangerare a zonei cerebrale, mai ales la copii. Omul in cauza poate simti o stare de confuzie, amnezie, pierderea cunostintei si dezorientare.

In cazurile grave este nevoie de operatie, pentru a se preveni formarea de cheaguri ce pot pune in pericol viata.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#fracturi cum actionezi, #fracturi oase tratamente, #fractura semne, #fractura os , #afectiuni