Cum stii daca suferi de deficit de atentie?

Joi, 23 Iunie 2011, ora 07:02
45423 citiri
Cum stii daca suferi de deficit de atentie?
Foto: fotolia

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie - ADHD - este o problema despre care s-a scris mult in ultima vreme, afectand in special copiii - cam 3-5% dintre acestia. Mai putin cunoscut este insa faptul ca, dintre copiii cu ADHD, este posibil ca multi sa aiba aceasta tulburare si la maturitate.

Mai multe studii facute in ultimii ani arata ca intre 30% si 70% dintre copiii care au avut ADHD continua sa aiba simptome ale acestei afectiuni si ca adulti. Iar in cazul multora este posibil sa nu isi dea seama, nici in copilarie, nici la maturitate.

Adultii care au aceasta problema se simt adesea incapabili sa fie organizati, sa respecte cerintele unui serviciu, sa ajunga la timp la o intalnire, sa se concentreze. Sarcinile de zi cu zi pot fi o provocare majora pentru ei.

Despre diagnosticare

Conform Prevention, diagnosticarea acestei tulburari nu este usoara. De multe ori, atunci cand unui copil i se pune diagnosticul de ADHD, unul dintre parinti isi da seama ca a avut, la randul sau, sau inca are multe dintre simptomele copilului sau si pentru prima isi pune intrebarea daca nu cumva si el sufera de ADHD. Cel mai adesea, atentia ii este distrasa usor, este impulsiv si agitat, nu are stare.

Pentru a fi diagnosticat cu ADHD, un adult trebuie sa fi avut simptome si in copilarie si sa aiba si in prezent. Iar pentru ca diagnosticarea sa aiba cat mai multa acuratete este nevoie sa mearga la un specialist in probleme de tulburari de atentie si ar fi indicat sa fie intervievate si persoane apropiate celei in cauza.

De asemenea, ar trebui facuta o examinare fizica si date teste psihologice. Si asta deoarece exista mai multe afectiuni care pot fi confundate cu ADHD, cum ar fi tulburarile afective sau anxietatea.

Iar diagnosticarea poate aduce o eliberare a persoanei in cauza, deoarece va sti ca exista o problema si ca va trebui sa o infrunte. Dificultatile create de ADHD pana in momentul diagnosticarii si tratarii pot duce la reducerea stimei de sine. Odata cu tratarea, insa, adultul cu ADHD isi poate recapata aceasta stima.

Simptome

Principalele caracteristici ale ADHD sunt lipsa de atentie, hiperactivitatea si impulsivitatea. Pana acum au fost identificate trei subtipuri ale acestei tulburari: unul in care predomina hiperactivitatea si impulsivitatea, altul in care predomina lipsa de atentie si de concentrare si al treilea in care exista simptome combinate (din primele doua).

Adultii hiperactivi se pot simti neobositi. Pot simti in permanenta nevoia de a fi ocupati si pot incerca sa faca mai multe lucruri deodata. Cei impulsivi au tendinta de a alege activitati care le ofera o recompensa imediata, dar mica, ocolindu-le pe cele mai complicate si mai solicitante, care ofera mai mari satisfactii, dar intarziate.

Iar persoanele care nu pot fi atente prea mult timp isi mentin cu greu mintea concentrata asupra unei activitati si se pot plictisi de o sarcina dupa doar cateva minute. Daca fac insa ceva ce le place, nu au probleme legate de atentie. Dar concentrarea deliberata si atentia constienta pe organizarea si indeplinirea unei sarcini sau pentru invatarea a ceva nou pot fi dificile.

Nu orice persoana cu simptome de ADHD are aceasta tulburare

Din moment ce toate aceste simptome pot sa apara la un moment dat la orice persoana, diagnosticarea tulburarii are niste parametri clari, cunoscuti de specialisti. Spre exemplu, semnalmentele trebuie sa apara devreme, inainte de varsta de 7 ani, si sa fie continue timp de cel putin 6 luni.

In plus, simptomele trebuie sa creeze un real obstacol in cel putin doua domenii de activitate din viata persoanei in cauza (acasa spre exemplu, la serviciu, in viata sociala). Prin urmare, o persoana care are aceste simptome, dar care nu este afectata de ele in ceea ce priveste performanta la serviciu sau in relatiile cu ceilalti oameni nu va fi diagnosticata cu ADHD.

In ceea ce priveste cauzele, cercetatorii fac eforturi pentru a le identifica, spre a gasi modalitati mai bune de tratare a tulburarii. Printre factorii declansatori posibili se numara mediul inconjurator (exista un posibil risc de ADHD la copiii care au fost expusi la alcool si tutun in timpul vietii intrauterine, precum si la cei care au avut niveluri ridicate de plumb in organism in primii ani de viata), vatamari cerebrale si mostenirea genetica.

Tulburarea se poate trata medicamentos si cu ajutorul unui psihoterapeut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#adhd, #ADHD adulti, #deficit atentie, #Hiperactivitate , #afectiuni