Dafinul, leac bun pentru afectiunile respiratorii

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 12:55
45738 citiri
Dafinul, leac bun pentru afectiunile respiratorii

Cunoscut inca din antichitate ca planta cu puteri vindecatoare, dafinul este, ca mai toate plantele cu aroma puternica, un digestiv excelent. Are proprietati cu efect carminativ, expectorant, diaforetic, detoxifiant, este antiviral.

Folosit sub forma de cataplasme, calmeaza durerile reumatice. Ceaiul de dafin este leac pentru afectiunile respiratorii, ca astmul bronsic, sinuzita, tusea persistenta, bronsita cronica.

Legendele antice spun ca numele dafinului vine de la nimfa Daphne care, ca sa scape de hartuielile maretului Apollo, s-a transformat intr-un arbust cu aroma puternica si frunze otravitoare.

Frunzele de dafin au fost folosite in Grecia antica pentru cununile de lauri, oferite ca premiu la jocurile Pythian Games. In plus, tot de la laur deriva si cuvantul bacalaureat, bacca de laur, ca si cel de laureat, adica incununat cu lauri. Exista chiar si un premiu cinematografic, Premiul Laurul de aur. De asemenea, in scolile medicale, cununa care li se punea pe cap tinerilor absolventi de medicina era facuta din ramuri, frunze si bacca, boabe de de laur.

Sub forma de infuzie si decoct, frunzele de dafin se folosesc intern pentru boli gastrointestinale, colita de fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atonii stomacale, infectii intestinale, otraviri, mahmureala, laringita, spasme.

In caz de raceala se fac fumigatii, eficiente, de regula, la inceputul bolii. Se aprind trei, patru frunze de dafin, apoi se sting, cat sa scoata fum. In acelasi fel se procedeaza si pentru alungarea insectelor.

Impotriva sinuzitei, se face un decoct din doua lingurite de planta care se fierb zece minute intr-un sfert de litru de apa. Continutul se strecoara si se bea de-a lungul zilei. Ceaiul astfel preparat curata sinusurile si reduce secretia nazala.

Bronsita, tusea, raguseala se trateaza cu o infuzie din zece frunze de dafin peste care se toarne o cana de apa clocotita. Se pot bea trei ceaiuri pe zi. Laringita poate fi tratata cu ulei de dafin, cate o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, sau infuzie calda, cu inghitituri mici si rare, de mai multe ori pe zi.

Dafinul ajuta la digestie. De fapt si in mancare este adaugat drept condiment, datorita aromei sale putermice si placute, tot pentru acelasi lucru.

Extern, frunzele si boabele de dafin vindeca sau amelioreaza ranile, nevralgiile dentare, infectii ale gurii, reumatismul. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, infuzie, alifie, unguent, ulei, in masaj.

Atentie! Sa nu se foloseasca frunzele de dafin in exces deoarece poate deveni toxic.

Sa avem sanatate!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dafinul remediu natural, #dafinul afectiuni respiratorii, #frunzele dafin digestie , #afectiuni