Factori care pot duce la pierderea mirosului

Joi, 08 Martie 2012, ora 12:05
33975 citiri
Factori care pot duce la pierderea mirosului
Foto: dailymail

Simtul olfactiv are un rol semnificativ in bucuria de a trai, mai ales ca se considera ca acesta contribuie in proportie de 90% la capacitatea de a percepe gusturile alimentelor. In plus, este esential pentru a detecta potentiale pericole, cum ar fi o scurgere de gaze, fum, o mancare stricata.

Dupa ce particulele miscroscopice eliberate de anumite substante sunt inspirate cu ajutorul narilor, celulele trimit un semnal electric la bulbul olfactiv, o zona situata la baza creierului, responsabila in special cu mirosul.

Simtul olfactiv poate insa sa dispara sau sa se reduca in timpul unei raceli sau gripe, asa cum multi probabil au remarcat, dar poate sa dispara si definitiv. Pentru a impiedica acest lucru, este important sa mergi la un medic daca remarci ca ai ramas fara miros brusc sau daca acesta nu revine nici dupa sase saptamani de la trecerea racelii ori gripei. Cele mai multe probleme pot fi rezolvate daca sunt depistate din timp.

Potrivit Daily Mail, iata si cativa factori care pot duce la pierderea temporara sau permanenta a mirosului.

1. Produsele de curatare casnica

Folosirea frecventa a unor produse puternice de curatare a casei, cum ar fi utilizarea inalbitorului, de cateva ori pe saptamana, in spatii neventilate - spre exemplu o baie mica fara geam - , poate face ca mirosul toxic emanat sa afecteze mucoasa delicata si celulele senzoriale de la nivelul nasului.

De asemenea, expusi sunt si cei care lucreaza in industrii ce folosesc chimicale ca acizi, clor, solventi sau care sunt expusi zilnic la praf metalic.

2. Diabetul

Neuropatia este o complicatie a diabetului si implica deteriorarea nervilor, in special la nivelul mainilor si picioarelor (durere si amorteala sau furnicaturi), insa, uneori, aceasta poate afecta si nervii de la nivelul nasului, care au rol in simtul olfactiv.

3. Sarcina

Pana la 30% dintre gravide simt un declin in ceea ce priveste mirosul sau chiar pierderea lui, indeosebi in trimestrul al doilea si al treilea. Cantitatile mari de estrogen eliberate in aceasta perioada duc la o crestere a fluxului sangvin, ceea ce poate face ca micile vase de sange din mucoasa nazala sa se umfle, blocand astfel unele particule care ajung in nari.

4. Medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale

Desi nu se stie inca de ce, s-a constatat ca unele medicamente pentru inima, inclusiv Enalapril, au ca efecte adverse si afectarea mirosului. Daca iei astfel de pastile si constati o deteriorare a simtului olfactiv, poti intreba medicul care ti-a prescris tratamentul daca il poate inlocui.

5. O infectie dentara

Daca nu tratezi o infectie dentara, bacteriile se pot raspandi pe sinusurile maxilare, putand cauza inflamatie, durere, febra si pierderea mirosului.

6. Imbatranirea

Pe langa deteriorarea vazului si a auzului, o reducere a simtului olfactiv este un alt semn al imbatranirii. Pana la 25% dintre cei care au trecut de 60 de ani si pana la 62% dintre cei care au intre 80 si 97 de ani se confrunta cu aceasta neplacere. Si asta deoarece, pe masura ce imbatranim, numarul fibrelor din bulbul olfactiv incepe sa se reduca.

7. O lipsa de vitamina B12

Probabil cea mai importanta functie a vitaminei B12, care este gasita in alimente ca oua si carne, este aceea de a ajuta la producerea de globule rosii, insa, aceasta vitamina joaca un rol-cheie si in capacitatea de a mirosi. O deficienta apare de obicei cand aceasta nu este absorbita corespunzator prin intestinul subtire.

8. Polipii nazali

Sinuzita poate cauza o inflamatie care duce la dureri de cap, temperatura si pierderea mirosului, iar daca inflamatia mucoasei sinusurilor persista se pot forma polipi nazali. In general, dupa tratarea sau eliminarea acestora mirosul poate fi imbunatatit.

9. Vatamari ale creierului

Potrivit unui studiu al Universitatii Montreal din Canada, orice vatamare de la nivelul creierului, de la moderata la severa, cum ar fi una din timpul practicarii unui sport sau generata de un accident de masina, poate cauza probleme in ceea ce priveste mirosul.

Iar riscul este mai mare daca aceasta se produce in partea din fata a creierului, care raspunde la mesajele legate de miros, impactul putand afecta delicatele fibre nervoase care leaga nasul de creier.

Din pacate, in astfel de cazuri nu exista tratamente, insa, in pana la 39% dintre ele nervii pot creste din nou, intr-o perioada de pana la trei ani dupa vatamare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#pierdere miros, #cauze pierdere miros, #risc pierdere miros, #simt olfactiv diminuata, #pierdere simt olfactiv, #miros sinuzita , #afectiuni