Medicii avertizeaza: Bolile neurologice afecteaza tot mai mult populatia lumii. Romania este in top

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 20:00
8292 citiri
Medicii avertizeaza: Bolile neurologice afecteaza tot mai mult populatia lumii. Romania este in top
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul cazurilor de boli neurologice este in crestere an de an, boala Parkinson isi poate dubla numarul pacientilor pana in 2030, accidentul vascular cerebral (AVC) inregistreaza peste 15 milioane de cazuri noi anual si aproximativ 10 milioane de oameni sufera in fiecare an un traumatism cranio-cerebral, avertizeaza prof dr Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Potrivit medicului Muresanu, Boala Parkinson afecteaza, in prezent, aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni, dar numarul acestora este posibil sa se dubleze pana in 2030, Romania avand acum peste 70.000 de pacienti.

Boala Parkinson este catalogata ca fiind una dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice degenerative inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzheimer.

Citeste si Un medicament comun te-ar putea proteja de Alzheimer sau Parkinson

In Romania, pacientii cu aceasta afectiune beneficiaza de tratament medicamentos specific, ale carui costuri lunare individuale se ridica la aproximativ 3.000 de lei.

In anumite cazuri de boala avansata costul unei operatii care poate imbunatati considerabil calitatea vietii variaza intre 30.000 si 80.000 de lei, un cost relativ mic daca ne raportam la cel din tarile dezvoltate unde este cuprins intre 30.000-50.000 de euro. La nivel european, costul anual total, care cumuleaza cheltuielile medicale si sociale, este estimat la 14 miliarde de euro.

AVC inregistreaza anual peste 15 milioane de cazuri noi, mai spune profesorul Muresanu.

Potrivit statisticilor, aproximativ un milion de accidente vasculare cerebrale se inregistreaza anual in Europa, studiile fiind raportate la o populatie de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC este a treia cauza a deceselor inregistrate, dupa bolile cardiovasculare si cancer.

Vezi cum recunosti rapid un accident vascular cerebral

Conform ultimei raportari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au fost inregistrate in intreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre acesti pacienti mor, iar alte 5 milioane raman cu diverse grade de dizabilitate permanenta.

Romania este plasata, potrivit ultimelor statistici, in primele trei tari europene in ceea ce priveste incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare, precum si mortalitatea de cauza cerebrovasculara. Datele clinice raportate, privind rata de supravietuire dupa un AVC la sapte ani de la debutul bolii sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata.

"Recuperarea functiilor senzitivo-senzoriale, a functiilor motorii si cognitive continua in grade variabile de timp, saptamani sau luni, dupa debutul unui AVC, constituind o noua fereastra terapeutica extrem de promitatoare. Recuperarea pacientilor este heterogena si este dependenta de mai multi factori, cel mai important fiind severitatea deficitului initial. Alti factori importanti in recuperare sunt tipul de AVC, localizarea si dimensiunea leziunii ischemice, varsta pacientului, prezenta comorbiditatilor si tratamentul de recanalizare arteriala", a spus prof.dr.Dafin Muresanu.

O alta boala, scleroza multipla sau "boala cu 1.000 de fete" ramane una dintre bolile a carei cauza este inca neelucidata si care afecteaza populatia tanara cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.

"Scleroza multipla este a doua cauza de invaliditate in randul adultilor tineri, dupa traumatismele cranio-cerebrale. Este afectata populatia tanara, fiind diagnosticata, cel mai frecvent, la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani", a adaugat medicul.

In crestere alarmanta sunt si traumatismele cranio-cerebrale, la nivel mondial, aproximativ 10 milioane de oameni fiind diagnosticati anual cu aceasta suferinta. OMS preconizeaza ca pana in anul 2020, accidentele rutiere, principala cauza a traumatismelor cranio-cerebrale, vor deveni al treilea mare contributor la povara globala a bolii si dizabilitatii, dupa bolile cardiovasculare si depresie.

"Si anul acesta, prioritatea noastra pentru cele doua evenimente, RoNeuro Brain Days si Scoala Internationala de Vara de Neurologie, este extinderea programelor educationale si transpunerea cercetarii stiintifice in practica clinica", a precizat profesorul Dafin Muresanu, presedinte al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

El a mentionat ca un puternic accent va fi pus pe dezvoltarea metodelor ce vizeaza neurorecuperarea pacientilor.

"Astazi, recuperarea dupa accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale sau vertebromedulare nu mai consta doar in terapie fizica, eforturile fiind indreptate si spre latura cognitiv-emotionala", a mai spus prof.dr. Dafin Muresanu.

Cele mai recente noutati despre AVC, bolile Parkinson si Alzheimer, despre scleroza multipla sau despre traumatismele cranio-cerebrale (TBI) vor fi prezentate in curand la la Eforie Nord, la RoNeuro Brain Days si International School of Neurology, unde vor fi prezenti cercetatori si personalitati din mediul academic si universitar, medici specialisti, dar si rezidenti din Suedia, Germania, Israel, Marea Britanie, Austria, Polonia, India, Italia, Ungaria, Republica Moldova si Romania.

Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) a fost infiintata in 2005 de catre un grup international de medici si cercetatori, la initiativa Prof. dr. Dafin F. Muresanu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, si a Prof. dr. Ovidiu Bajenaru de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

SSNN este o organizatie stiintifica dedicata cercetarii fundamentale si clinice, crearea unui forum de discutii pentru a contribui la o mai buna intelegere a proceselor neurobioligice endogene si dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice si non-farmacologice in domeniul neuroprotectiei si neuroregenerarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#boala Parkinson Romania, #boala Parkinson pacienti, #accident vascular cerebral pacienti , #afectiuni