Probleme genitale care pot sa apara la femei dupa 40 de ani

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 17:52
43113 citiri
Probleme genitale care pot sa apara la femei dupa 40 de ani

Pana la varsta de 60 de ani, o treime dintre femei vor fi tratate pentru o problema de sanatate din zona pelviana, conform unui raport realizat de un centru american de sanatate. Iar dupa varsta de 40 de ani, indeosebi, este nevoie ca femeile sa fie mai atente la afectiuni de acest gen deoarece pot fi si destul de grave.

Conform msn.com, iata cateva probleme genitale care pot sa apara in special dupa varsta de 40 de ani.

1. Cancer ovarian

Desi este mai frecvent printre femeile care au 50 de ani sau mai mult, cancerul ovarian poate sa apara si la 40 (sau chiar mai devreme, in cazuri rare). Simptomele sunt subtile, iar pana de curand medicii credeau chiar ca este asimptomatic. Balonari, durere pelviana sau abdominala, dificultate in a manca sau instalarea rapida a senzatiei de satietate si urinarea frecventa pot fi simptome ale unui astfel de cancer. Daca le simti zilnic, cel putin trei saptamani, mergi la un medic, dar nu intra in panica, deoarece nu inseamna ca sigur ai cancer ovarian.

Femeile care au luat pilule anticonceptionale, au avut mai multe sarcini si au alaptat au un risc mai mic de a dezvolta aceasta boala, insa daca ai sau ai avut o ruda cu cancer ovarian riscul este mai mare.

In cazul in care te afli in ultima situatie, ar fi indicat sa faci un test pentru depistarea unei mutatii a genelor BRCA1 si BRCA2. Femeile cu o astfel de mutatie au un risc situat intre 27 si 44% de a se imbolnavi de cancer ovarian, comparativ cu celelalte, la care riscul e de sub 2%.

2. Prolaps pelvin

Desi este mai comun printre femeile mai in varsta, prolapsul pelvin poate sa apara si la 40 de ani. Aceasta afectiune este caracterizata prin faptul ca vezica urinara, uterul si/sau rectul cad spre vagin, din cauza slabirii muschilor pelvieni.

Printre factorii de risc ai acestei afectiuni se numara obezitatea si sarcina. Femeile care sunt blonde natural sunt mai expuse acestei boli, cel mai probabil deoarece colagenul lor este mai putin rezistent. Daca esti insarcinata, ai peste 40 de ani si ai si un alt factor de risc, ar trebui sa discuti cu medicul obstretician pentru a naste prin cezariana.

In cazul in care deja ai aceasta boala, de asemenea este necesar sa mergi la un medic, deoarece poate afecta urinarea, peristaltismul colonului sau activitatea sexuala. Poate fi tratata inclusiv chirurgical.

3. Perimenopauza

Aceasta este o perioada de trecere catre menopauza, care poate dura pana la 10 ani. Varsta medie de instalare se situeaza intre 47 si 52 de ani, dar poate sa inceapa si la 35 de ani (este mai probabil sa apara asa devreme daca si mama ta a avut o menopauza timpurie sau daca ai anumite boli, cum ar fi de inima). Semnele perimenopauzei includ bufeuri, un libido scazut, schimbari bruste si nemotivate de dispozitie si un ciclu menstrual neregulat.

Pentru a ameliora aceste simptome poti face cateva schimbari in stilul de viata, cum ar fi sa alegi pilula ca metoda contraceptiva (desi are si efecte secundare), sa faci miscare cel putin 30 de minute in cele mai multe dintre zile, sa consumi alimente bogate in acizi omega-3 (peste ca somon, sardine, nuci etc), iar pentru a avea un libido mai ridicat incearca sa nu te mai concentrezi doar asupra zonei genitale, ci si pe alte experiente senzuale (urmareste un film provocator alaturi de partener, hraniti-va reciproc cu un desert).

Este o mare sansa ca dorinta sa isi revina in mod natural daca nu te mai gandesti strict la acest lucru.

4. Fibroame

Acestea, mici formatiuni tumorale de natura benigna formate pe peretii uterului, pot sa apara si dupa 30 de ani, dar cazurile sunt mai multe la femeile care au varste apropiate de 50 de ani. Spre exemplu, aproape 40% dintre femeile americance de pana in 35 de ani au fibroame, dar procentajul sare la 70% printre cele de pana la 50 de ani.

Multe femei nici macar nu stiu ca au un fibrom, deoarece numai aproximativ 20% dintre femeile in cauza au simptome legate de aceasta afectiune. Printre simptome se numara un ciclu menstrual neregulat sau cu dureri, contact sexual dureros sau urinare frecventa. Fibroamele pot provoca infertilitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#probleme genitale femei, #probleme genitale femei 40 ani, #probleme genitale ale femeilor, #afectiuni genitale femei , #afectiuni