Sanatate la-ndemana: Care este legatura dintre constipatie si aparitia hemoroizilor

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:37
9120 citiri
Sanatate la-ndemana: Care este legatura dintre constipatie si aparitia hemoroizilor
Foto: Ok Medical

Constipatia nu este o boala in sine, dar poate, insa, cauza probleme importante de sanatate. Hemoroizii sunt doar un exemplu in acest sens.

Se poate spune ca o persoana este constipata daca scaunul este tare timp de mai multe zile. Constipatia poate cauza rupturi ale anusului, adica fisuri. Daca un astfel de scenariu se repeta pentru mai mult timp, atunci exista un risc crescut de aparitie a hemoroizilor.

Mai precis, hemoroizii apar in urma fortarii intense din timpul eliminarii scaunului. Acestia reprezinta venele umflate din zona canalului anal si pot avea, uneori, ca efect fie sangerari, fie dureri, fie prurit. Hemoroizii interni, dat fiind faptul ca sunt localizati in interiorul canalului anal unde exista putine terminatii nervoase, nu provoaca dureri, dar pot provoca disconfort dupa scaun.

Cu toate acestea, iti poti da seama ca te confrunti cu aceste probleme daca observi sangerari de culoare rosu-aprins in vasul de toaleta. Hemoroizii externi, chiar daca se situeaza tot in interiorul anusului, se pot exterioriza cauzand dureri. Acestia pot iesi in afara rectului, in timpul tranzitului intestinal si pot fi vazuti si palpati. In cazul trombozelor hemoroidale, se pot forma cheaguri de sange care provoaca dureri foarte mari. Sangerarile in acest caz sunt violet sau albastre.

Hemoroizii - o boala de care nu-ti vine sa vorbesti, dar n-ai incotro

Dat fiind faptul ca principala cauza a aparitiei hemoroizilor este constipatia, cel mai eficient lucru pe care il puteti face pentru a preveni aparitia lor este sa o tratati timpuriu. Astfel, schimbarea obiceiurilor alimentare este primul pas pe care ar trebui sa-l aveti in vedere. Va recomand sa consumati cat mai multe alimente bogate in fibre si sa-i oferiti organismului un aport ridicat de lichide.

De asemenea, trebuie sa stiti ca unele suplimente alimentare si chiar unele medicamente pot avea drept efect secundar predispozitia la constipatie. De aceea, va recomand sa discutati cu medicul despre aceasta problema inainte sa va administreze tratamentul. Aceste recomandari ii vizeaza mai ales pe cei care trebuie sa ia medicamente pentru tratarea problemelor cardiovasculare, antidepresive, medicamente pentru tratarea bolii Parkinson, antiacide, tranchilizante, suplimente de fier si calciu.

Cum procedezi daca ai hemoroizi

Cu toate acestea, in cazul in care constipatia persista, va recomand sa consultati medicul pentru a va intocmi o schema de tratament personalizata din care sa nu lipseasca planul nutritional. De asemenea, ca sa nu fiti nevoiti sa va confruntati cu problemele pe care le presupune agravarea bolii, este bine sa mergeti la un control proctologic periodic.

Dr. Andronesi Danut Toader

Medic primar chirurgie generala

okmedical.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Legatura dintre constipatie si hemoroizi, #sanatate constipatie hemoroizi , #afectiuni