Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia de glezna si cand este necesara

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 17:32
4404 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este artroscopia de glezna si cand este necesara
Foto: Doctor Tarek Nazer

Artroscopia de glezna reprezinta o procedura minim - invaziva, simpla, moderna si fara riscuri ce permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare ale gleznei.

Artroscopia este o procedura chirurgicala, care se realizeaza folosind o camera foarte mica ce se introduce in articulatia gleznei oferind o imagine clara in interiorul articulatiei, se efectueaza prin doua-trei incizii mici prin care se introduc diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei rapid si recuperarea mult redusa fata de interventiile clasice.

Glezna este articulatia ce uneste talusul cu capetele distale ale tibiei si fibulei. Talusul functioneaza ca o balama in articulatie pentru a permite piciorului sa se miste in sus (dorsoflexie) si in jos (flexie plantara). Ligamentele sunt tesuturile moi care leaga oasele intre ele stabilizand glezna pasiv, iar tendoanele si muschii stabilizand-o activ.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este ruptura de tendon achilian si cum se trateaza

Cele mai frecvente probleme ale gleznei care pot fi tratate artroscopic:

- Impingementul anterior si posterior de glezna ce se manifesta prin dureri anterioare sau posterioare insotite de limitarea de miscare a gleznei aparute in urma unei suprasolicitari, dupa entorse sau in cadrul unor boli artrozice;

- Osteocondrita disecanta de talus ce se manifesta prin dureri persistente in timpul efortului fizic intens si edem al articulatiilor;

- Sinovita - o inflamatie a tesutului moale al articulatiei gleznei ce se manifesta prin durere, edem si pierderea flexibitatii datorata suprasolicitarii, artritei inflamatorii sau unui traumatism acut.

- Corpi liberi intraarticulari;

- Artroza de glezna;

- Rupturi de ligament - entrosa la glezna de grad 3;

- Sindrom de durere de etiologie necunoscuta.

Orice glezna dureroasa trebuie investigata prin examen clinic local insotit de examene paraclinice imagistice precum radiografia, computerul tomograf (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a ajuta la sustinerea si stabilirea diagnosticului si a se decide tratamentul adecvat in functie de afectiune.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Cum se rup oasele?

Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie care este stabilita la controlul preanestezic, dar de obicei se foloseste cea de tip rahidian, deoarece riscurile sunt minime. Durata interventiei este intre 30-90 de minute in functie de specificul afectiunii, pacientii fiind tinuti sub observatie 24 de ore apoi fiind externati.

Ce riscuri exista

Complicatiile artroscopiei sunt minime, dar trebuie mentionate:

- Complicatiile anesteziei;

- Tromboflebita;

- Infectii;

- Recupereare lenta.

Avanatajele fata de o interventie obisnuita

Avantajele artroscopiei de glezna fata de interventia chirurgicala deschisa sunt numeroase:

- Risc de aparitie al infectiei foarte scazut;

- Cicatrici mici, estetice;

- Perioada de recuperare scurta;

- Dureri postoperatorii de intensitate scazuta;

- Pastrarea integritatii articulatiei.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Recuperarea se produce diferit de la un pacient la altul in functie de afectiunea tratata si de istoricul medical. Se recomanda fizioterapie si kinetoterapie, cat si infiltratiile cu acid hialuronic si/sau plasma imbogatita cu trombocite (PRP).

Trebuie sa va adresati unui medic ortoped cu experienta in chirurgia artroscopica si sa nu neglijati nici o durere a gleznei, deoarece tratata in stadii incipiente are rezultate mult mai bune.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ce este artroscopia de glezna, #riscuri artroscopia de glezna, #avantaje artroscopia de glezna , #afectiuni