Sistemul osos sustine forma corpului si ajuta la buna desfasurare a activitatilor zilnice. Oasele trebuie sa fie puternice pentru a rezista loviturilor usoare, dar cand unul este supus unui traumatism mai puternic acesta cedeaza si se fractureaza.
Fractura reprezinta intreruperea sau discontinuitatea la nivelul unui os ca urmare a unui traumatism sau a unei suprasolicitari, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.
Cele mai frecvente fracturi sunt cele de stres, cele in urma unui traumatism sau de impact sau cele patologice pe un os bolnav.
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Gonartroza - metode de preventie si tratament
Fractura de stres
Aceasta se intampla atunci cand osul este suprasolicitat si supus unei presiuni mai mare decat ar suporta. Stresul repetat in acelasi punct face ca osul sa sufere si sa apara fisuri care in timp cresc si pot ajunge la o fractura completa. Cel mai frecvent afectate de acest timp de fractura sunt metatarsienele.
Fractura de impact
Acest tip de fractura se intampla atunci osul sufera o leziune sau un traumatism puternic si apare imediat comparativ cu cea de stres care apare in timp.
Oasele care sufera si nu sunt sanatoase sunt mult mai expuse acestui tip de fractura, fiindca pierd din rezistenta lor.
Osteoporoza, lipsa de calciu si de minerale sunt factori de risc pentru oase, deoarece acestea devin mai fragile si se pot fractura mai usor.
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este ruptura de tendon achilian si cum se trateaza
Fractura patologica
Este tipul de fractura ce apare pe un os bolnav, dar spontan, in cursul unei activitati de rutina pe care persoana afectata a efectuat-o in mod obisnuit. Astfel de fracturi apar in zone in care exista tumori osoase, densitate minerala foarte scazuta sau infectii osoase.
Toate fracturile sunt la fel?
Raspunsul este nu, fiecare os se poate fractura in mai multe feluri, de aceea exista diferite tipuri de clasificari pentru fracturi pe fiecare os in parte.
Ca o clasificare generala fractura poate fi simpla, complexa, transversa, oblica sau spiroida, cu deplasare sau fara deplasare.
Oasele cel mai frecvent afectate sunt: ale antebratului, ale gleznei si soldului, fiind cele mai folosite in aparare in caz de traumatism atunci suferim o cadere.
Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!
Cum aflam ca s-a fracturat osul?
Cateodata e usor sa ne dam seama, deoarece membrul afectat se deformeaza, insa, uneori e foarte greu sa realizam fara a face un examen clinic si un unul imagistic, precum radiografia sau computerul tomograf.
Semne generale de fractura sunt edemul, echimozele locale, durerea spontana, se simte la palpare sau apare imposibilitatea de a folosi membrul afectat.
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta
Cum se trateaza un os fracturat?
Osul se consolideaza singur fara nici un ajutor, insa uneori pozitia in care sta nu este cea anatomica.
O fractura poate fi trata ortopedic prin imobilizare in gips sau orteza ce joaca rolul de a mentine pozitia osului pana se consolideaza. Perioada de imobilizare difera in functie de varsta si osul afectat.
Tratamentul chirurgical este recomandat cand pozitia osului nu este cea anatomica sau este o fractura instabila. Stabilitatea se face prin fixare interna a osului cu placa sau tija.
Ce trebuie sa faci pentru a avea oase mai puternice si mai sanatoase:
1. Exercitii de intarire a muschilor ce ajuta la reducerea stresului asupra oaselor;
2. O dieta sanatoasa, bogata in calciu, vitamine si minerale;
3. Renuntatul la fumat, pentru ca afecteaza oasele si calitatea de consolidare a osului dupa fractura.
Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.
Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.