Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Platfusul - simptome, cauze si tratament

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 16:16
7210 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Platfusul - simptome, cauze si tratament
Foto: Doctor Tarek Nazer

Platfusul reprezinta o deformatie a piciorului si a gleznei care consta in prabusirea boltii plantare, in special a arcurilor longitudinal si transversal ale piciorului, ceea ce determina extinderea suprafetei de sprijin.

Cauzele care pot duce la aparitia platfusului, numit si piciorul plat, pot fi de ordin congenital, dobandit care apare ca urmare a unui dezechilibru intre solicitare si rezistenta sau posttraumatic, ca urmare a traumelor tesuturilor moi si osoase, explica doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Tipurile de platfus sunt:

- picior plat flexibil - mobilitatea buna a miscarilor;

- picior plat cu scurtarea tendonului achilian - prezinta tulburari de mobilitate si de mers;

- picior plat rigid - diminuarea sau disparitia mobilitatii.

Simptomele

Manifestarile prezente la persoanele cu acest defect sunt reprezentate de aparitia durerii la nivelul arcului talpii mai ales dupa ortostatism prelungit, mers greoi insotit de contractura musculara si o pozitie nefireasca a talpii. Se insotesc frecvent si de aparitia tulburarilor vegetative locale precum transpiratii, cianoza si edeme maleolare. Deformarea articulara a piciorului semnifica un stadiu avansat al bolii.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Diagnostic

Pentru un diagnostic cat mai precis, medicul realizeaza un examen clinic local, urmat de efectuarea unei plantograme prin care va compara modul normal de incarcare cu modul in care se sprijina pacientul si va fi completat de un examen radiologic efectuat in doua incidente de profil una in ortostatism si una in decubit pentru a masura unghiurile si a face comparatie.

Tratament

Tratamentul variaza in functie de stadiul afectiunii de la purtarea de talonete personalizate, insotite de medicamentele antiinflamatorii si antialgice, kinetoterapie, folosirea incaltamintei ortopedice sau a ortezelor pana la diferite proceduri chirurgicale.

Platfusul nu este o afectiune foarte grava, insa este recomandata consultarea unui medic pentru a evalua corect problema si pentru a lua in calcul posibilele tratamente si a evita agravarea simptomatologiei.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#platfus cauze tratament, #platfus tratament, #platfus simptome , #afectiuni