Top 10 cele mai rare si ciudate afectiuni

Sambata, 15 Mai 2010, ora 22:06
13896 citiri
Top 10 cele mai rare si ciudate afectiuni
Foto: amazingdata.com

Stilul de viata, anumite afectiuni netratate, apa de baut sau gatit, legumele murdare si chiar animalele de companie pot fi cauze ale unor afectiuni grave si foarte rare. Si mutatiile genetice sau expunerile masive la soare, pe fondul unui organism slabit, se numara printre cauzele aparitiei unor afectiuni care par inspaimantatoare.

Sindromul pielii albastre este o mutatie genetica, ce apare pe fondul unei deficiente enzimatice. Argiria este o alta afectiune foarte rara si ciudata, care apare ca o intoxicatie cu sarurile de argint din mediile industriale sau ca rezultat al medicamentelor care contin saruri de argint, informeaza hubpages.com.

Pica este o alta afectiune foarte rara, intalnita de regula la copii din zonele sarace, pentru ca se manifesta prin impulsul de a manca obiecte ce nu sunt comestibile (vopsea, lipici, pietre, detergenti). Specialistii cred ca apare pe fondul unei carente de minerale din organism. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar decat la copii si sunt cazuri medicale extreme.

Sindromul omului lup se manifesta prin pilozitatea excesiva pe intreg corpul, mai putin talpile si palmele. In mod normal, pilozitatile in exces dispar la cateva saptamani dupa nastere. La persoanele care sufera de acest sindrom insa parul poate creste si pana la 30 de centimetri. Specialistii cred ca boala este ereditara, dar cauzele aparitiei ei sunt inca un mister.

Imbatranirea prematura, progeria in termeni medicali, este o afectiune foarte rar intalnita. Persoanele afectate se dezvolta normal pentru varsta lor, dar semnele batranetii (chelia, pielea ridata, artrita, pierderea vederii sau bolile de inima) isi fac aparitia de la o varsta frageda. Practic, aceste persoane imbatranesc intr-un trup de copil uneori. Cei care se nasc cu aceasta afectiune nu traiesc mai mult de varsta adolescentei.

Boala mortilor vii sau sindromul Cotard, denumita dupa neurologul francez care a descoperit-o, este si ea in topul celor mai rare afectiuni. Este o boala psihica prin care persoanele afectate cred ca au murit, si-au pierdut organele vitale si chiar sangele. Persoanele acestea se simt nemuritoare de regula si au dese tentative de suicid. Sindromul apare ca o consecinta a abuzurilor de droguri si alimentatiei foarte precare.

Boala vampirilor (porfiria medical) este o boala genetica incurabila si foarte rar intalnita. Persoanele afectate au o sensibilitate sporita la expunerile solare, la lumina, iar in stadiile avansate pielea se umfla si arsurile sunt foarte frecvente.

Prosopagnosia este o alta afectiune foarte rara, prin care chipurile oamenilor nu mai pot fi recunoscute. Pot fi detectate alte obiecte, dar nu persoane. Adesea, cei care sufera de acest sindrom recunosc persoanele din jur, chiar si pe cele foarte apropiate, dupa haine, culoarea parului sau ochelari, dar nu dupa fata.

Persoanele care cred cu tarie ca o persoana foarte apropiata lor este un impostor de fapt care ii seamana sufera de sindromul capgras. Este vorba de o dereglare psihica, care apare in cazul persoanelor care sufera de schizofrenie, dementa sau au o leziune pe creier.

Un alt sindrom la fel de rar intalnit, care schimba perceptia persoanelor afectate raportate cu cei din jurul lor, este Alice in tara minunilor. Apare pe perioade scurte, ca o consecinta a abuzurilor de droguri si poate fi vindecabil. Persoana care se crede mult mai mare decat oricine din jurul sau sufera si migrene foarte puternice, dar afectiunea poate fi recuperata foarte repede.

Paralizia faciala congenitala, sau sindromul Moebius, este foarte rar, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune nu au expresii faciale. Indiferent de ceea ce simt, fie ca este vorba de durere sau fericire, nu au nici un fel de expresie pe chip. Specialistii sunt de parere ca este o forma de paralizie faciala, aparuta la persoanele care dorm cu ochii deschisi, pentru ca musculatura din acea zona sufera atrofieri.

Pentru a evita orice afectiune, specialistii recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, echilibrat, iar pentru persoanele foarte sensibile, bucuria vietii este cea mai sigura modalitate pentru evitarea acestor afectiuni.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#afectiuni rare, #moli rare, #boli ciudate , #afectiuni