Barbatii din Romania sunt pe primul loc in lume la consumul de alcool - studiu

Vineri, 24 August 2018, ora 13:36
28674 citiri
Barbatii din Romania sunt pe primul loc in lume la consumul de alcool - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Limita de siguranta in cazul consumului de alcool nu exista, conform unui important studiu desfasurat la nivel international care dezvaluie ca barbatii din Romania beau cel mai mult.

Femeile din tara noastra nu figureaza in top, insa barbatii romani cu varsta cuprinsa intre 45 si 59 de ani consuma aproximativ 8,2 bauturi alcoolice pe zi, conform cercetarii, fapt ce ii claseaza in fruntea clasamentului.

Alte cercetari realizate anterior au concluzionat ca un consum moderat de alcool - aproximativ o bautura pe zi in cazul femeilor si doua pentru barbati - poate oferi protectie in fata bolilor de inima.

Insa autorii studiului recent insista ca orice beneficiu rezultat in urma consumului de alcool este depasit de efectele sale nocive, relateaza Press Association.

Consumul unei singure bauturi pe zi creste cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afectiuni asociate alcoolului, estimeaza cercetatorii.

"Studii anterioare au identificat un efect protector al alcoolului in fata unor afectiuni, insa noi am descoperit ca riscurile combinate asociate consumului de alcool cresc odata cu orice cantitate de alcool", a declarat dr. Max Griswold, cercetator principal la Institutul pentru evaluarea sanatatii din cadrul Universitatii Washington.

"In mod deosebit, asocierea dintre consumul de alcool si riscul de cancer, raniri si boli infectioase compenseaza efectele protectoare fata de boala cardiaca ischemica in cazul femeilor studiate. Desi riscurile asupra sanatatii asociate cu alcoolul incep prin a fi mici in urma consumului unei singure bauturi pe zi, ele cresc rapid pe masura ce oamenii beau mai mult", a precizat Griswold.

Oamenii de stiinta au compilat date de la 592 de studii la care au participat in total 28 de milioane de persoane si au studiat aceste informatii pentru a evalua riscurile consumului de alcool asupra sanatatii.

O bautura alcoolica standard a fost definita ca avand in continutul ei zece grame de alcool, precizeaza Press Association.

Echipa de cercetatori a utilizat o noua metoda statistica pentru a estima riscurile consumului zilnic al unei cantitati situata intre zero si 15 bauturi standard.

Circa una din trei persoane de pe planeta - sau 2,4 miliarde - este consumatoare de alcool, au notat oamenii de stiinta, ale caror concluzii au fost publicate in jurnalul medical The Lancet.

Cand alcoolul omoara

Anual, 2,2% dintre femei si 6,8% dintre barbati isi pierd viata in urma unor probleme de sanatate asociate consumului de alcool, printre acestea numarandu-se cancerul, tuberculoza si bolile de ficat.

Alte efecte nocive al consumului de alcool sunt accidentele si violenta.

La nivel mondial, consumul de alcool ocupa in anul 2016 locul al saptelea in topul factorilor de risc pentru deces prematur, se mentioneaza in studiu.

Insa consumul de bauturi alcoolice este cel mai important factor de risc la grupa de varsta 15 - 49 de ani, cu 3,8% dintre decesele in randul femeilor si 12,2% dintre decesele in cel al barbatilor.

In cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani, cazurile de cancer reprezinta principala cauza de deces asociata consumului de alcool - cu 27,1% dintre decese in randul femeilor si 18,9% in cel al barbatilor.

Cresterea cu 0,5% a riscului de a dezvolta una dintre cele 23 de afectiuni asociate alcoolului inseamna ca 918 persoane din 100.000 care au consumat o bautura alcoolica pe zi vor dezvolta o problema de sanatate in comparatie cu 914 persoane care nu au baut alcool.

In cazul celor care consuma doua bauturi pe zi riscul de a dezvolta o afectiune asociata alcoolului este mai mare cu 7%.

Pentru persoanele care consuma cinci bauturi alcoolice pe zi riscul creste cu 37%.

Orice protectie oferita fata de bolile de inima, de accident vascular cerebral sau de diabet s-a dovedit a fi "insignifianta din punct de vedere statistic", au concluzionat cercetatorii.

Tiparele de consum al bauturilor alcoolice variaza considerabil la nivel mondial, se precizeaza in studiu.

Danemarca s-a dovedit a avea cea mai mare proportie de consumatori de alcool - 95,3% dintre femei si 97,3% dintre barbati. In Pakistan si Bangladesh aceasta proportie este cea mai scazuta - doar 0,8% dintre barbatii pakistanezi si 0,3% dintre femeile din Bangladesh consuma bauturi alcoolice.

Barbatii din Romania si femeile din Ucraina beau cel mai mult - 8,2 si respectiv 4,2 bauturi pe zi.

"Politicile pentru controlul alcoolului si programele din domeniul sanatatii trebuie revizuite la nivel mondial si, de asemenea, trebuie luate in considerare recomandarile privind abstinenta de la consumul de bauturi alcoolice", a declarat Emmanuela Gakidou, de la Institutul pentru evaluarea sanatatii din cadrul Universitatii Washington.

Vezi si Prima tara din lume care impune pret minim la alcool

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#consum alcool studiu, #romani baut mult alcool, #romani consum alcool , #alcool