Bei cam mult? Iata cum stii

Marti, 20 Martie 2012, ora 07:02
11044 citiri
Bei cam mult? Iata cum stii

Bauturile alcoolice consumate in exces nu doar ca pot provoca mai multe probleme de sanatate celor in cauza, dar pot genera si comportamente periculoase. Multi oameni care beau alcool excesiv nu se incadreaza insa in categoria alcoolicilor, unii aflandu-se intre cele doua extreme.

Conform Prevention, iata cateva semne care pot arata ca bei prea mult (sau ca o persoana din preajma ta bea mai mult decat este indicat).

1. Incepi sa risti

Faptul ca alcoolul te face sa te simti mai dezinhibat, daca este consumat intr-o cantitate considerabila, este destul de cunoscut, si multi au vazut probabil macar o data in viata pe cineva dansand pe mese sau iesind in evidenta (neplacut) intr-o astfel de situatie. Insa, daca pe langa acest indiciu clasic care arata ca este cam mult alcool consumat, incepi si sa ai comportamente riscante, atunci sigur este prea mult.

Chiar si o singura "escapada" te poate aduce nu doar in situatii jenante, ci iti poate si schimba viata, in sens negativ.

Iar unul dintre cele mai comune comportamente riscante atunci cand este consumat alcool in exces este sofatul. Acest lucru iti poate aduce in cel mai fericit caz doar o amenda penala si suspendarea permisului auto, iar in cele mai rele cazuri te poti rani, poti rani pe altii, poti chiar muri sau ucide, printr-un accident sau prin violenta.

Alcoolul este un factor in aproximativ 60% din vatamarile fatale prin arsuri si in cazurile de inec, in 40% din caderile fatale si accidentele de masini si in 50% din agresiunile sexuale.

2. Iti faci de cap la sfarsit de saptamana

Daca bei periodic mai mult, cum ar fi la sfarsit de saptamana, chiar daca nu zilnic, este de asemenea un semnal de alarma. Un pahar de vin rosu consumat zilnic este recomandat de catre multi medici pentru diverse beneficii pe care le poate aduce sanatatii, insa, daca te abtii toata saptamana pentru a recupera cele 5-6 pahare intr-o singura zi din weekend, atunci nu mai poate fi vorba de niciun beneficiu.

Mai mult, excesul de bauturi alcoolice iti poate creste tensiunea arteriala si poate interfera cu anumite medicamente, iar, in timp, poate duce la probleme grave de sanatate.

3. Iti propui sa bei putin, dar nu reusesti

Un alt semn care arata ca s-ar putea sa ai o problema in ceea ce priveste alcoolul este sa iti propui sa bei doar un pahar, maxim doua, la un anumit eveniment, dar sa nu reusesti sa respecti ce ti-ai propus, simtindu-te surprins de fiecare data.

Consumul excesiv de alcool apare treptat, deseori fara sa iti dai seama ca ai inceput sa ai o problema. Pentru a nu ajunge aici este indicat sa iti reevaluezi periodic obiceiul de a bea, prin a analiza cat bei si cand. In cazul in care observi ca depasesti putin acea limita recomandata de medici, este mai usor sa te indrepti decat daca problema ajunge sa se cronicizeze.

4. Incepe sa te lase memoria

Alcoolul afecteaza oamenii diferit, in functie de mostenirea genetica, de medicamente, de alimentatie si alti factori. Insa un efect negativ frecvent intalnit este pierderea partiala a memoriei deoarece, potrivit cercetatorilor, consumul excesiv de alcool afecteaza o anumita substanta din creier care are legatura cu memoria.

Concret, daca nu iti mai amintesti portiuni dintr-o noapte de chef sau nu mai stii clar cum ai ajuns acasa, atunci in mod cert a fost prea mult alcool consumat.

5. Esti mai putin responsabil

Daca ai inceput sa neglijezi lucruri care sunt importante pentru tine din cauza alcoolului, cel mai probabil este vorba de un consum excesiv. Spre exemplu, nu mai acorzi timp ca inainte copiilor tai, doar pentru a bea mai des cu prietenii, sau nu reusesti sa te trezesti dimineata pentru a merge la serviciu deoarece esti mahmur.

6. Oamenii apropiati tie sunt ingrijorati

Daca cei din familia ta, prietenii sau colegii ti-au dat de inteles ca isi fac griji pentru tine din cauza consumului de alcool sau chiar ti-au spus direct acest lucru, ar fi bine sa bei mai putin.

Primul pas este sa recunosti ca bei mai mult decat ar trebui si apoi sa-ti stabilesti niste obiective. De asemenea, daca in sinea ta te gandesti ca bei prea mult, dar iti este teama sa ceri cuiva o parere in acest sens, s-ar putea sa ai o problema.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#consum alcool exces, #consum alcool peste limita, #probleme alcool semne, #simptome alcool exces, #alcoolic devenire , #alcool