Care sunt diferentele dintre brandy si coniac?

Advertorial
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 12:03
40350 citiri
Care sunt diferentele dintre brandy si coniac?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cele doua denumiri creeaza confuzie in randul multora dintre consumatori, astfel ca articolul de fata isi propune sa faca lumina in aceasta problema indelung dezbatuta.

Exista opinii conform carora coniacul si brandy-ul sunt unul si acelasi lucru, cei care sustin aceasta teorie fiind contrazisi de cei care sustin ca e vorba de doua bauturi diferite.

Ambele tabere au dreptate in felul lor, iar un enunt care se apropie cat mai mult de adevar ar putea fi acela ca "orice coniac este un brandy, dar nu orice brandy este coniac".

Ce este brandy-ul?

Atunci cand vorbim brandy, ne referim la o gama mai larga de bauturi alcoolice, obtinute prin distilare. Ingredientul de baza este sucul de fructe fermentat, si astfel putem avea brandy de struguri, de mere, de cirese, de pere, caise, piersici sau din amestec de mai multe fructe.

Nu este o bautura specifica unei regiuni anume, asa ca putem vorbi de brandy in orice colt al lumii in care se prepara bauturi distilate din fructe.

In aceasta categorie vasta intra si coniacul, care este un brandy obtinut din struguri, iar confuzia vine probabil din faptul ca strugurii sunt cel mai des folositi pentru brandy.

Ce este coniacul?

Prin urmare, coniacul este un brandy, indiferent de marca, insa nu orice fel de brandy obtinut din struguri poate fi numit coniac. Aceasta pentru ca, in cazul coniacului autentic, productia se face dupa anumite reguli stricte, fiind un produs cu specific local.

A fost creat in regiunea franceza Cognac, iar pentru ca un brandy sa poata fi denumit coniac, in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa indeplineasca unele conditii.

In primul rand, trebuie sa fie o bautura produsa exclusiv din struguri albi, provenind din regiunea Cognac si avand niste caracteristici aparte, datorita conditiilor specifice de sol si clima.

Coniacul este un vin distilat, iar orice bautura distilata din struguri care nu provin din aceasta regiune poate purta aceasta denumire doar generic.

Procesul de productie

Brandy-ul, la modul general, nu are niste reguli stricte de productie, fiind urmat procesul clasic de fermentare a sucului de fructe, urmat de distilarea acestuia.

Exista o varietate mare de brandy-uri, in cazul celor de calitate folosindu-se fructe superioare calitativ si butoaie de stejar pentru maturare.

De asemenea, procesul de distilare se face de doua ori, iar perioada de maturare este de cel putin doi ani.

Coniacul are un proces de productie mult mai complex decat celelalte brandy-uri, de aceea fiind si cea mai cunoscuta bautura alcoolica din aceasta categorie.

Totul incepe cu fermentarea strugurilor, urmata de doua procese de distilare, care au loc in perioada cuprinsa intre inceputul lui octombrie si finele lunii martie. Coniacul este apoi pus la maturat, mai intai in butoaie noi de stejar, apoi in butoaie mai vechi.

Maturarea dureaza cel putin doi ani, dupa care coniacul este amestecat cu alte alcooluri maturate si urmeaza o noua perioada de maturare.

Ce semnifica inscriptiile de pe eticheta?

Pe etichetele de coniac, dar si pe cele ale altor tipuri de brandy, se regasesc trei tipuri de specificatii care indica gradul de maturare al bauturii respective.

VO (Very Special) - este inscriptia regasita pe etichetele bauturilor lasate la maturat doi ani, aceasta fiind perioada minima acceptata.

VSOP (Very Superior Old Pale) - este inscriptia atribuita bauturilor care au stat la maturat o perioada de cel putin patru ani.

XO (Extra Old) - este caracterizarea definitorie pentru bauturile de cea mai inalta calitate, care au stat la maturat minim sase ani.

Toate bauturile care au aceste inscriptii marcate pe eticheta au stat la maturat in butoaie de stejar.

Alcooldiscount.ro este locul in care puteti gasi o mare varietate de coniacuri dar si de alte bauturi alcoolice, putand astfel sa testati diferentele dintre difeitele tipuri de brandy.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#coniac brandy, #tipuri brandy , #alcool