Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum actioneaza alcoolul asupra corpului si creierului tau

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:01
40086 citiri
Cum actioneaza alcoolul asupra corpului si creierului tau

Se spune ca un pahar de vin pe zi e bun pentru sanatate. Totusi, odata ce am trecut peste aceasta limita, lucrurile nu mai sunt deloc la fel de simple. Specialistii sustin ca alcoolul este unul dintre cei mai mari dusmani ai corpului si mintii noastre.

Business Insider iti arata care sunt cele mai frecvente reactii in urma consumului exagerat de alcool.

Unele binecunoscute, altele mai putin stiute, toate demonstreaza ca alcoolul ne poate afecta negativ, uneori chiar iremediabil.

Alcoolul afecteaza centrii de coordonare ai creierului, ducand la lipsa de echilibru

Alcoolul influenteaza negativ neurotransmitatorul GABA, ceea ce duce la moartea mai multor celule ale creierului. Astfel, apar simptome precum miscari lente si probleme de echilibru. Acestea pot persista ani intregi chiar si dupa ce se renunta la alcool.

Un pahar, doua de vin te fac mai creativ, insa excesul dezinhiba prea mult

Atunci cand consumi alcool scade activitatea din zone ale creierului precum cortexul prefrontal. Cum aceasta zona este responsabila cu gandirea rationala si luarea deciziilor, alcoolul te va face mai putin stresat, dar si mai putin constient de ceea ce spui sau faci.

Pe de alta parte, este drept ca studii recente au demonstrat faptul ca un pahar, doua de vin te ajuta sa fii mai creativ.

Scade capacitatea memoriei de lunga durata

Hipocampusul este afectat ori de cate ori consumam alcool. Aceasta regiune a creierului este responsabila cu producerea amintirilor. Tocmai de aceea, sub influenta alcoolului ne putem deplasa, suntem constienti, insa nu mai putem avea amintiri pe termen lung.

Scade coordonarea si controlul asupra muschilor oculari, de aceea apare vederea incetosata

Incapacitatea de a controla muschii ochiului si deteriorarea functiei cerebrale determina irisul sa nu mai raspunda la fel de bine la stimuli precum lumina, scazand si sensibilitatea la contrast.

Modificarile hormonale duc la dezhidratare severa

Ori de cate ori bem peste masura, se inhiba hormonul antidiuretic secretat de glanda pituitara. Asadar, efectul este urinarea frecventa, care duce la deshidratare.

Acetaldehida produsa de ficat cauzeaza mhmureala

Pe langa deshidratare, acest compus produs de ficat, acetaldehida, este responsabil cu mahmureala de a doua zi. In plus, acetaldehida este o substanta mult mai toxica chiar si decat alcoolul.

Abuzul de alcool distruge in timp ficatul

Stim cu totii ca principala cauza a aparitiei cirozei este consumul de alcool. Din pacate, tesutul cicatrizat al ficatului blocheaza fluxul sanguin si determina ficatul sa nu mai functioneze la parametri optimi. Icter, prurprit sever, balonare, umflarea picioarelor si a abdomenului, calculii biliari sunt doar cateva dintre simptome.

Alcoolicii sfarsesc prin a avea nevoie de transplant de ficat pentru a supravietui.

Alcoolicii se confrunta cu leziuni ale creierului

Cele mai frecvente astfel de leziuni sunt encefalopatia Wernicke si psihoza lui Korsakoff. Prima este rezultata de o lipsa de vitamina B care apare mai frecvent la alcoolici, din cauza alimentatiei necorespunatoare, deshidratarii, inflamatiilor mucoasei gastrice etc.

Simptomele sunt confuzie in timp si spatiu, ameteala, echilibru, vedere dubla, tulburari de memorie sau miscari involuntare ale ochiului.

Cea de-a doua, psihoza lui Korsakoff, se declanseaza atunci cand alcoolul afecteaza zone importante ale creierului. Cele mai importante manifestari sunt pierderea memoriei pe termen scurt si incapacitatea de a dezvolta noi abilitati.

Schimbarile de la nivelul creierului te fac mai putin empatic

Studiile in domeniu au relevat faptul ca barbatii alcoolici nu recunosc emotiile din limbajul verbal. Ba mai mult, acestia nu reusesc sa fie empatici, confruntandu-se cu probleme emotionale si relationale.

Consumul exagerat de alcool duce la insuficienta cardiaca

Cardiomiopatia este afectiunea cauzata de leziunile muschilor inimii. Boala este una foarte serioasa si poate duce la insuficienta cardiaca.

O mutatie genetica provoaca inrosirea fetei atunci cand consumam alcool

Asiaticii sunt cei mai afectati de aceasta mutatie. Procesul prin care unele enzime din ficat proceseaza alcoolul in acetaldehida determina inrosirea fetei, adica dilatarea vaselor de sange de pe fata.

Consumul exagerat de alcool duce la cresterea in greutate

Daca tu credeai ca doar berea ingrasa, in special in jurul abdomenului, afla ca te inselai amarnic. De fapt, orice tip de alcool are acest efect intrucat contine calorii. Un studiu in domeniu a aratat ca barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani consuma cele mai multe calorii din alcool (aproximativ 175 pe zi), in timp ce femeile din aceeasi categorie de varsta consuma 60 de calorii din aceeasi sursa.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#efecte alcool corp, #alcoolism schimbari corp, #efecte alcool creier, #efecte alcool organism, #exces alcool organe , #alcool