Ziare.com

Efectele alcoolului pot fi influentate de cultura in care traim

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 15:47

   

Efectele alcoolului pot fi influentate de cultura in care traim
Alcoolul te poate scapa de inhibitii si te poate face agresiv, insa cercetatorii au aratat ca, de fapt, el incetineste adeseori timpul de reactie si slabeste controlul muscular.

Antropologul Kate Fox argumenteaza ca ingerarea de bauturi alcoolice nu produce neaparat violenta si comportament anti-social. Ea considera ca nu este nevoie sa studieze culturile tribale ca sa ajunga la niste concluzii, ci doar sa analizeze cultura in care traieste, cea britanica, potrivit BBC .

Fox subliniaza ca britanicii beau foarte mult, insa ea considera ca cei care cred ca alcoolul are puteri magice se insala.

Atunci cand cantitatea alcoolului din sange este ridicata, aceasta ne afecteaza coordonarea, memoria pe termen scurt, perceptia senzoriala, abilitatile cognitive si capacitatea de a vorbi clar.

Nu compozitia acestuia este cea mai importanta

Fox vine cu o teorie noua, care ar putea sa ii uimeasca pe multi: comportamentul provocat de consumul de alcool nu este determinat de compozitia chimica a acestuia, ci de anumite reguli si norme culturale.

Experimentele cu bauturi non-alcoolice de tip placebo releva ca, atunci cand oamenii cred ca beau alcool, ei se comporta in conformitate cu credintele lor culturale legate de consumul de alcool.

Anumiti antropologi din Marea Britanie, Statele Unite, Australia si Scandinavia asociaza consumul de alcool cu dezinhibarea si violenta. Insa alte culturi, precum cele mediteraneene si latine, considera ca alcoolul face parte din viata de zi cu zi a oamenilor si este un ingredient normal al vietii sociale, la fel cum este ceaiul sau cafeaua.

In tarile care au aceasta din urma perceptie, consumul de alcool este mai ridicat decat in cadrul culturilor descrise mai inainte, care considera ca acesta poate avea efecte negative.

Astfel, britanici, americanii, australienii si scandinavii devin dezinhibati atunci cand cred ca beau alcool: mai exteriorizati si mai indrazneti. Daca ei cred ca alcoolul provoaca violenta, sunt inclinati sa se poarte agresiv. Responsabilitatea pentru actele lor nu le mai apartine pentru ca o transfera alcoolului.

Totusi, aceasta cultura legata de consumul de alcool poate fi schimbata semnificativ in scurt timp.

Ei sunt de parere ca educatia anti-alcool va da roade atunci cand tinerii nu vor evita sa bea pentru ca le este teama de efecte, ci atunci cand vor incepe sa fie plictisiti de actul de a pune paharul cu bautura la gura.

Experimentele mai arata un lucru interesant: daca un om care a baut primeste o motivatie financiara sau macar una sociala, el poate sa isi tina comportamentul sub control.

Anumite site-uri avertizeaza tinerii ca o cantitate normala de bere poate duce la acte ofensive sau chiar la crime stradale. Antropologul Kate Fox considera ca ar trebui facute campanii care sa convinga oamenii ca alcoolul nu duce neaparat la acte de violenta si nici la o lipsa totala de control.

Atat industriile producatoare de alcool, cat si scolile promoveaza mesaje gresite cu privire la alcool, considera antropologul Fox. Ea a accentuat ca si consumul excesiv de cafea poate avea efecte similare, pentru ca si aceasta bautura este un excitant nervos. Insa nu exista astfel de avertizari cu privire la cafeina.

Kate Fox este antropolog social si directorul Centrului de Cercetare pentru Probleme Sociale, care a condus cercetari in randul industriei producatoare de alcool.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2291 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor