Istoria civilizatiei umane, prin fundul sticlei de alcool

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 18:18
8170 citiri
Istoria civilizatiei umane, prin fundul sticlei de alcool

Istoricii cred ca bauturile alcoolice sunt cunoscute din Paleolitic, intr-o vreme cand Homo sapiens inca se mai fugarea cu Neardentalienii pentru suprematie in Europa.

Oamenii primitivi fermentau sucul strugurilor sau fructelor in burdufuri din piele de animal. Chiar si Biblia face referiri la protoistoria alcoolului, aratandu-l pe Noe in calitate de viticultor imediat dupa Potop, probabil candva in Mezolitic.

Primele evidente arheologice provin din China, unde oamenii de stiinta au descoperit vase din lut pentru vin intr-un sit care era folosit undeva prin 7.000 I.Hr.. Vasele descoperite in provincia Jiahu contineau urme de vin fabricat din orez, miere si fructe.

In nordul Iranului de azi au fost descoperite primele urme ale productiei industriale: vase de lut cu o capacitate de 9 litri, folosite in 5.000 I.Hr..

Indienii antici isi preparau vinul din orez, grau, fructe si trestie de zahar, acum 5.000 de ani. Textele medicinii Ayurvedice sunt primele care recomandau moderatia, pentru ca vinul era considerat un medicament in cantitati mici si o otrava atunci cand era consumat in exces.

Campionii industriei sunt considerati egiptenii. Hieroglifele sculptate pe diferite monumente antice ii infatiseaza pe contemporanii faraonilor ca fiind niste asi in acaesta "industrie", pentru ca fabricau 24 de tipuri de vin si 17 tipuri de bere.

Alcoolul si eroii

Primii eroi ai umanitatii, Rama si Ghilgames, sunt descrisi in Ramayana si Mahabharata drept bautori de cursa lunga, iar un alt erou, Alexandru cel Mare, era si el faimos pentru betiile sale crunte.

Primul zeu alcoolic a fost Osiris, in Egipt. Berea isi are originile in Delta Nilului, iar poate nu intamplator Osiris a fost singurul zeu comun intregii civilizatii egiptene.

La randul lor, grecii si romanii aveau zei separati pentru vinificatie - Dionisos si Bahus - carora le dedicau sarbatori publice, in timpul carora intreaga populatie obisnuia sa bea pana nu mai putea.

Prima acciza pe bautura a fost impusa in China in jurul anului 1.000 I.Hr. si a fost extrem de benefica pentru bugetul imparatului.

Prima prohibitie, in China

Tot chinezii au fost cei care au decretat prima prohibitie. Vreme de aproape 2.500 de ani, dregatorii au interzis bautura - fara succes - de nu mai putin de 41 de ori!

Parintele medicinei, Hipocrate, a fost primul care a recomandat utilizarea vinului in scop medical, acum vreo 2.400 de ani. El a descoperit si descris cateva beneficii ale consumului moderat al acestei licori.

De ce a fost bautura atat de raspandita in decursul istoriei umanitatii? Cu siguranta pentru ca ii face pe oameni curajosi si fericiti.

Razboinicii se imbatau inaintea bataliilor pentru a-si ridica moralul. Apoi, dupa lupta, ei se imbatau din nou, ca sa celebreze victoria sau sa planga infrangerea.

Casatoriile si funeraliile au fost dintotdeauna ocazii pentru a intra in starea de ebrietate. Cei care nu ofereau oaspetilor un paharel erau considerati inospitalieri.

Nici intrunirile sociale sau politice nu erau privite drept ocazii rele pentru o dusca in plus. Pana si preotii, inainte de ceremoniile religioase, obisnuiau sa consume alcool.

Traditiile antice s-au perpetuat pana in zilele noastre pentru aceleasi motive, dar pe o scara mai larga si cu consecinte mai rele.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#istorie bauturi alcool, #alcool descoperiri istorice, #civilizatie umana alcool, #aclool productie vechime, #vin zei civilizatii, #prima prohibitie , #alcool