Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patru mituri pe seama alcoolului

Vineri, 31 August 2012, ora 18:06
6079 citiri
Patru mituri pe seama alcoolului
foto: infoniac

Pe seama alcoolului se spun multe, unele lucruri fiind adevarate, altele fara vreun temei. S-au intiparit in mentalitatea colectiva multe mituri legate de alcool, majoritatea punandu-l intr-o lumina proasta.

Alcoolul insa nu este prin excelenta rau, noteaza Factroom.

Berea ingrasa

Ideea este atat de incetatenita incat University College din Londra si Institutul de Medicina Clinica si Experimentala din Praga au realizat un studiu pentru a vedea daca este asa sau nu, folosind un lot de 2.000 persoane, de ambele sexe.

Este cunoscut faptul ca cehii sunt mari consumatori de bere, ceea ce justifica pe deplin efectuarea testarii asupra lor. S-a masurat exact tot ce mananca fiecare, ce cantitate de bere bea si fiecaruia i-a fost masurata periodic talia.

Surpriza: berea in sine nu afecta in niciun fel talia subiectilor testati. S-a dovedit ca era important insa continutul total de calorii - respectiv ori bei bere, ori mananci paine sau macaroane, cu acelasi continut caloric, influenta asupra burtii este aceeasi.

Concluzia: cei care beau bere nu se ingrasa mai rapid decat cei care mananca paine sau macaroane, dar este recomandat sa nu evite gimnastica. Nenorocirea este insa tocmai asta: cui ii mai arde de gimnastica dupa ce s-a umplut cu bere?

Absintul este halucinogen

Astazi, problema preocupa mai putina lume, intruct absintul este interzis si, oricum, lumea buna prefera cognac sau whisky. Dar, cu un secol in urma, absintul era bautura tuturor viciosilor.

Atunci, absintului i s-a spus si "muza verde", licoarea fiind preferata unor personalitati ca Ernest Hemingway, Edgar Degas, Vincent Van Gogh.

Despre absint s-a spus atunci ca este toxic si, ca urmare, a fost interzis. Totusi, din cercetari recente rezulta ca in absint nu se afla decat o cantiate infima dintr-o substanta toxica, numita tujon. Cantitatea este atat de mica incat ar fi fost imposibil sa intoxice bautorul.

Efectul nefast nu provenea de la tujon, ci de la alcoolul care avea adesea peste 70 grade. Aroma placuta a absintului determina bautorul sa consume cantinati importante, dar efectul devastator asupra lui il producea alcoolul si nu absintul.

Paharelul de pe noptiera

Mitul spune ca un cognac baut inainte de culcare este binefacator pentru somn. In parte, este corect. Dupa respectivul paharel, dormi bustean, alcoolul nu numai ca induce somnul, dar il si mentine.

In momentul cand organismul a prelucrat intreaga cantitate si efectul alcoolului dispare, apar inevitabilele efecte secundare: greata, dureri de cap, cosmaruri, insomnie.

Pe scurt, alcoolul induce somnul, dar nu este un secret pentru nimeni ca, dupa somn, se lasa cu mahmureala. In unele cazuri foarte grave poate provoca apneea, respectiv oprirea respiratiei. Una peste alta, alcoolul, ca somnifer, este mai mult daunator decat folositor.

Exista retete cu care scapi de mahmureala

Toate cercetarile au dovedit ca starea de disconfort pe care o determina, dupa somn, consumul de alcool trebuie suportata ca atare, ea fiind o reactie normala a organismului afectat.

Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, au dovedit dupa indelungi testari ca nu exista antidot eficient contra unei asemnea stari. Dimpotriva, suportand-o cu stoicism, oraganismul elimina mai eficient efectele nocive ale alcoolului.

Totusi, se poate accelera revenirea la o stare normala consumand alimente bogate in carbohidrati si proteine, care refac in timp starea de sanatate alterata. Dar carbohidratii, consumati dupa alcool, nu sunt arsi de organism. Ei se prefac direct in grasimi. Cu alte cuvinte, cedeaza mahmureala, dar faci burta.

Cercetarile au aratat ca diferitele solutii anti-mahmureala, bazate in general pe acrituri, au mai mult un efect psihologic decat unul curativ. Daca va satisface efectul psiholoigic, contati pe ele.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#bere ingrasare, #mahmureala remedii, #alcool mituri, #absint toxic , #alcool