Cum se previne alergia la frig. Cea mai severa forma, care apare paradoxal vara

Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 03:20
6760 citiri
Cum se previne alergia la frig. Cea mai severa forma, care apare paradoxal vara
Foto: Pixabay

Alergia la frig, dupa cum ii spune si numele, apare mai ales in anotimpul rece, pe zonele expuse - fata, maini, gat. Cel mai adesea, schimbarile bruste de temperatura, de la cald la frig si invers, sunt cele care declanseaza alergia la frig, insa in cazuri mai grave ea poate fi declansata si de consumarea de bauturi reci.

Alergia la frig se manifesta prin urticarie, roseata si inflamarea pielii expuse. La intrarea intr-un mediu incalzit, zonele afectate revin treptat la normal, prin disparitia gradata a acestor manifestari.

Uneori, manifestarile apar nu doar pe zonele strict descoperite, ci si pe zonele acoperite de imbracaminte, dar expuse unui vant rece, ce poate penetra straturile de material textil.

Deasemenea, alergia la frig se poate manifesta si la expunerea tegumentelor si mucoaselor la apa rece sau in cazul ingerarii de lichide ori alimente reci, indiferent de anotimp.

Cea mai severa forma a acestei alergii apare insa, paradoxal, vara, cand dupa expunerea prelungita la soare, pacientul cu alergie la frig se arunca in apa rece a marii. Expunerea brusca a unei mari suprafete de piele la aceasta variatie de temperatura poate provoca inclusiv soc anafilactic si moarte, potrivit Regina Maria.ro.

In formele mai severe de alergie, nu este necesara o expunere la o variatie mare de temperatura pentru aparitia manifestarilor cutanate - uneori variatii de doar cateva grade, ca de exemplu expunerea la aerul conditionat sau o dimineata mai racoroasa de vara, sunt suficiente pentru aparitia simptomelor.

Simptome

Manifestarile alergiei la frig pot fi usoare sau severe, localizate sau difuzate - uneori, si extinse - si variaza de la un individ la altul. Debutul simptomelor poate fi la temperaturi diferite pentru persoanele afectate, pe baza nivelului lor specific de toleranta.

Simptomele cutanate ale alergiei induse de frig, care apar intre doua si cinci minute de expunere, sunt:

- mancarime localizata a pielii

- eruptii cutanate asociate cu roseata si mancarime

- la unele persoane, poate exista o senzatie de arsura care insoteste mancarimea

- eruptiile pot varia in marime de la cativa milimetri, la cativa centimetri

- cand se aplica presiune pe portiunea de piele afectata, aceasta devine alba

- poate aparea si durere la atingere

- eruptiile au o limita clar definita

Pe langa simptomele cutanate, mai pot aparea manifestari mai grave: oboseala, dificultati de respiratie, frecventa cardiaca crescuta sau neregulata, scaderea tensiunii arteriale, dureri abdominale.

Analize necesare

Gratie unui aparat inventat de dermatologii germani, exista posibilitatea de a se determina, pentru fiecare pacient in parte, temperatura critica incepand de la care tegumentele sale reactioneaza cu aceste manifestari de alergie. Pacientul este astfel avertizat ca sub acest prag trebuie sa-si ia medicatia antialergica, pentru a diminua sau bloca aparitia manifestarilor alergice.

Deasemenea, intotdeauna la pacientii cu alergie la frig se vor cauta posibile focare infectioase (se vor analiza exsudatul nasofaringian, urocultura, antigenul de Helicobacter pylori din materiile fecale, markerii virali etc) sau parazitare. Exista sansa ca depistand infectii si/sau parazitoze, dupa tratarea acestora, sa dispara sau sa se atenueze manifestarile de alergie.

Preventie

In primul rand, se evita consumul de alimente si lichide reci - se recomanda doar la temperatura camerei sau mai calde. Apoi, este foarte important ca iarna pielea alergicilor la frig sa fie protejata corespunzator, prin purtarea de imbracaminte din materiale calduroase si termoizolante, caciula, fular, manusi, incaltaminte imblanita si la nevoie chiar cagula pentru protectia fetei.

Daca forma de alergie este severa, este necesara administrarea de medicatie antihistaminica zilnica, de doua ori pe zi. Medicamentele de ultima generatie nu induc somnolenta, astfel ca pot fi administrate si dimineata.

Din pacate, la acest tip de alergie nu exista posibilitatea desensibilizarii.

Foarte important de retinut: chiar daca alergia la frig se manifesta doar prin inrosirea si inflamarea pielii, intotdeauna exista pericolul agravarii bolii, astfel ca este indicata vizitarea unui medic pentru a obtine recomandari folositoare. De asemenea, este posibil sa existe alte probleme de sanatate care sa determine aparitia acestei alergii si e recomandat ca acestea sa fie investigate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#sanatate, #boli, #alergii, #frig, #simptome, #preventie, #medic, #analize , #alergii