Cât de periculoasă este ambrozia, planta alergenă care afectează sute de mii de români. 10 lucruri care pot salva viața

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 09:21
5359 citiri
Cât de periculoasă este ambrozia, planta alergenă care afectează sute de mii de români. 10 lucruri care pot salva viața
Ambrozia este o plantă foarte alergenă FOTO: Unsplash.com

Ambrozia, buruiana periculoasă care produce alergii grave, este în plin sezon de înflorire. Medicii spun că este foarte periculoasă și este bine să avem grijă să nu mergem în zonele unde crește această plantă. În România se dau amenzi pentru terenurile neîngrijite.

Studiile au arătat că o singură plantă matură de ambrozie poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen. De asemenea, poate produce până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

10 lucruri care vă pot salva viața

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic specialist în medicina de urgență de la Spitalul Nicolae Oblu din Iași, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe sfaturi despre cum să evităm alergiile din cauza acestei plante.

”10 lucruri care vă pot salva viața. Ambrozia poate face (din nou!) noi victime. E în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

(Mic) ghid de supraviețuire - 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:

1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).

2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.

4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe”, a arătat Tudor Ciuhodaru.

Simptomele alergiei la ambrozie

5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă., mai arată medicul.

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane (5,35%) sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Amenzi pentru ambrozie

În acest an, proprietarii terenurilor care nu au eliminat ambrozia au primit din partea primăriilor de sector peste 400 de amenzi si peste 300 de somatii. Primăria Sectorului 1 a tăiat cele mai multe amenzi: 285, în valoare de 240.500 lei. La polul opus se află Primăria Sectorului 4, care susține că a identificat 57 de terenuri invadate de ambrozie, dar a trimis doar două somații. Asta pentru că, susțin reprezentanții primăriei, proprietarii s-ar fi conformat între timp, conform G4Media.

Proprietarii care ştiu că pe terenurile lor creşte ambrozia ar trebuie să fie anul acesta ceva mai prudenţi şi să stârpească din timp planta alergenă. Asta pentru că normele privind aplicarea legii pentru combaterea acestei plante au fost modificate recent, iar amenzile au crescut considerabil, conform stiri.tvr.ro.

Dacă pentru persoanele fizice, amenzile au crescut de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice, acestea s-au dublat. De la 10.000 la 20.000 de lei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ambrozie, #amenzi ambrozie, #alergie ambrozie , #alergii