Animalele care provoaca cel mai des alergii

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 12:09
22235 citiri
Animalele care provoaca cel mai des alergii
Foto: everydayhealth

Alergiile la animale, in special la cele de companie, sunt destul de frecvente si pot sa apara nu doar la cele cu blana, ci si la cele cu pene. Iar aceste alergii se deosebesc de cele alimentare prin faptul ca intre animal si om se creeaza o legatura emotionala atat de puternica, incat unele persoane prefera sa se confrunte cu alergia decat sa renunte la animalul preferat.

Conform Everyday Health, iata care sunt animalele, de companie sau nu, care provoaca cel mai frecvent alergii.

1. Pisicile

Atunci cand acestea se curata, imprastie o proteina cu potential alergenic din saliva lor, precum si particule de piele moarta. Iar la persoanele sensibile, aceste doua elemente care circula prin aer si pot ajunge in plamani pot declansa o alergie care se manifesta de obicei prin lacrimare, secretii nazale, si, in cazuri severe, probleme de respiratie. De asemenea, medicii avertizeaza ca unele persoane tolereaza usor alergia mai multi ani si abia apoi aceasta devine mai severa.

2. Cainii

Spre deosebire de pisici, nu toti cainii produc acelasi alergen. Unele rase, cele ale caror reprezentanti nu naparlesc foarte mult, sunt mai indicate pentru persoanele alergice, producand si mai putin tesut epidermic mort. Ciobanescul german, rasele de caini de vanatoare si cockerul spaniel naparlesc foarte mult si se numara printre cei mai periculosi caini pentru persoanele care sunt alergice.

Daca faci baie cainelui saptamanal vei reduce din alergeni, dar ai grija si la samponul cu care il speli - cele speciale pentru caini pot contine insecticid de purici, un potential alergen.

In ceea ce priveste puii de caini, legat de care numeroase persoane au remarcat ca au mai multe probleme de alergie, comparativ cu cainii maturi, s-ar putea ca factorul declansator sa fie acei "pupici" cu care catelusii isi "acopera" stapanii, si prin care imprastie saliva.

3. Caii

Alergiile la cai sunt, conform unor specialisti, urmatoarele dupa cele provocate de caini si pisici. Multi jochei spre exemplu au astfel de alergii, iar fara ajutor din partea unui medic ar fi nevoiti sa isi aleaga alte cariere.

Simptomele sunt declansate de alergenii din pielea cailor, astfel ca tesalarea acestora poate fi deosebit de iritanta. Inhalarea alergenilor de la cai poate cauza secretii nazale si mancarimi la nivelul ochilor, iar contactul direct cu acestia poate provoca iritatii pe piele. Vacile, porcii si alte animale de ferma pot declansa de asemenea alergii.

4. Porcusorii de Guineea, hamsterii

Acestia sunt mai putin populari ca animale de companie, dar pot si ei sa provoace alergii. Anumite proteine alergene din urina acestora ajung in aer dupa ce lichidul se usuca, putand fi astfel inhalate de catre oameni cand stau in preajma custii. De asemenea, si rumegusul de la aceste animale sau mancarea lor pot provoca alergii.

5. Iepurii

Acestia au cam acelasi ritual de curatare pe care il au si pisicile, astfel ca blana lor poate fi acoperita cu proteine alergene din saliva lor. Potrivit medicilor, este de preferat sa iti faci un test pentru a descoperi exact factorul declansator al alergiei (ar putea fi spre exemplu acarienii din rumegus si nu iepurii in sine).

6. Pasarile

Penele si excrementele sunt doua dintre cauzele concrete ale alergiilor provocate de pasari. De fiecare data cand aceste animale se curata sau se scutura imprastie particule care pot declansa simptomele unei alergii. Persoanele cu o astfel de problema sunt nevoite adesea sa evite si pernele facute din puf de pasare.

7. Soarecii si sobolanii de laborator

Oamenii de stiinta care lucreaza cu rozatoare de laborator sau persoanele care au grija de ele pot face alergii la acestea, simptomele putand fi declansate de urme de urina, piele moarta sau blana. Unele persoane sunt nevoite chiar sa isi schimbe locul de munca din cauza alergiei la soareci si sobolani de laborator.

Prin excludere, cel mai sigur animal de companie in ceea priveste alergiile ramane pestele de acvariu, dar si cu acesta trebuie sa ai grija deoarece, daca acvariul provoaca prea multa umiditate, se creeaza conditii favorabile pentru mucegai si acarieni, care, de asemenea, pot cauza alergii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alergii animale, #alergii animale companie, #alergie caini, #alergie pisici, #alergie papagali, #alergie cai , #alergii