Medicii fac apel la Firea sa scape Capitala de o planta periculoasa pentru sanatate

Joi, 03 August 2017, ora 08:57
12027 citiri
Medicii fac apel la Firea sa scape Capitala de o planta periculoasa pentru sanatate

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica a lansat campania "Atentie la Ambrozia!", prin care atrage atentia asupra problemelor de sanatate provocate de aceasta planta.

Polenul ei determina diferite forme de alergii respiratorii, unele severe, si care in ultimii s-a raspandit rapid, inclusiv in toate cartierele Capitalei si in localitatile limitrofe.

Prin campania "Atentie la Ambrozia", specialistii atrag atentia asupra raspandirii acestei buruieni aparent inofensive.

"Vegetatia urbana ne poate imbolnavi. 100 de milioane de europeni sufera de rinita alergica. Ambrozia, o buruiana aparent inofensiva, poate provoca alergii severe in perioada in care polenizeaza", este mesajul campaniei.

Totodata, sunt prezentate simptomele alergiei, stranut, tuse, lacrimare: "Cand stranuti, iti curge nasul, te mananca ochii, lacrimezi, tusesti, aceasta ar putea fi cauzate de polenul de ambrozie. Cei care prezinta aceste simptome sa consulte un alergolog si sa ii urmeze sfatul".

Societatea Romana de Alergologie spune ca a informat Primaria Capitalei despre problema de mediu si sanatate pe care o reprezinta planta Ambrosia Artemisiifolia (numita popular iarba parloagelor) pentru populatia Bucurestiului.

Citeste apelul catre Gabriela Firea

"Ambrozia este o planta salbatica invaziva care s-a extins rapid in ultimii ani, fiind raspandita in toate cartierele Capitalei si in localitatile limitrofe. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determina diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe.

Deoarece numarul pacientilor cu alergii induse de Ambrosia a crescut in ultimii ani in toata tara, iar in unele judete s-au luat deja masuri de prevenire, va rugam sa ne sprijiniti in declansarea unei campanii de combatere a acestei buruieni prin urmatoarele masuri: identificarea cartierelor din Bucuresti unde este multa Ambrosia si aplicarea unor masuri sustinute de eradicare, cu consultarea specialistilor biologi si alergologi, sustinerea adoptarii unor reglementari locale si masuri legislative prin care proprietarii de terenuri neamenajate sa fie obligati sa le curete si sustinerea unor campanii de informare si avertizare a populatiei", se arata in scrisoarea transmisa Primariei Capitalei de catre Societatea Romana de Alergologie.

Citeste si Un deputat PNL a pus gand rau unei plante care provoaca alergii - vrea sa o elimine prin lege

In luna aprilie a acestui an, a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, dupa ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentara anul trecut, de catre Senat.

Proiectul de lege - semnat de 32 de parlamentari - prevede ca proprietarii de terenuri sa asigure macar o data pe an lucrari de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia sa fie eradicata.

Detinatorii de terenuri care nu se conformeaza vor primi in prima faza un avertisment scris, iar apoi, daca nu iau masuri, vor primi amenda. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1.500 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Citeste si:
Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor
Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor
Guvernul a anunțat vineri, 3 decembrie, că va iniţia un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităţilor...
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 3 decembrie, că a fost analizată în ședința de Guvern propunerea Centrului European de Control al Bolilor privind testarea PCR a...
Comentarii