Desi o toxiinfectie alimentara este destul de greu de suportat pentru organism, este foarte dificil de determinat care produse alimentare pot duce la aparitia unei astfel de probleme.
O serie de studii efectuate de Centrul pentru Stiinta in Interesul Publicului, si preluate de
health.com, au scos totusi la iveala cateva
alimente care au un potential de risc in acest sens.
Specialistii atrag insa atentia ca aceste alimente nu trebuie evitate, deoarece sunt o parte importanta intr-o
nutritie echilibrata.
1. VerdeturileAcestea sunt cele mai bune pentru salate si nu numai, insa pot fi contaminate cu substante din ingrasamintele artificiale, apele murdare folosite la irigat sau alte maini prin care au trecut inainte sa ajunga in ale dumneavoastra.
Pentru a evita o imbolnavire din cauza lor si a preveni contaminarea de la alte alimente (cum ar fi manuirea improprie a carnii in bucatarie) spalati-va pe maini cat mai des, spalati foarte bine verdeturile respective si folositi tacamuri numai pentru ele.
2. OualeCel mai mare risc in ceea ce priveste ouale este dat de bacteria Salmonella care poate exista in acestea. Pentru a evita aparitia unor probleme cel mai bine este sa gatiti ouale corespunzator (prin gatit bacteria este distrusa) si sa nu le mancati crude (sau sa nu mancati produse care contin oua crude).
3. TonulAceasta specie de peste poate fi contaminata cu scombrotoxin, o substanta care provoaca dureri de cap si crampe. Daca este tinut la temperaturi ridicate dupa ce a fost prins, tonul elibereaza aceasta toxina, care nu poate fi distrusa prin gatit.
Cum elimini pesticidele din alimente4. StridiileInainte de a fi transformate intr-o delicatesa, stridiile stau pe fundul oceanului si filtreaza
apa pentru a se hrani. Astfel, daca apa pe care o filtreaza este contaminata, la fel vor fi si stridiile. De aceea, daca nu sunt gatite foarte bine, ele pot contine germeni care provoaca greata, varsaturi si diaree.
5. CartofiiAcestia sunt periculosi, ca si celelalte, nu daca sunt gatiti bine, ci daca sunt mancati in stare aproape cruda (se fac salate din cartofi cruzi). De asemenea, trebuie avut grija si la contaminarea prin intermediul altor produse, in cazul in care nu respectati acea regula de a folosi tacamuri separate pentru fiecare, si daca nu va spalati pe maini (in special de la carne pot aparea probleme cu
bacterii ca Listeria, Shigella, E. coli si Salmonella).
6. BranzeturileIn timp ce restaurantele sunt sursa unui numar mare de toxiinfectii alimentare, multe dintre acestea apar si din cauza produselor consumate acasa, cum ar fi branzeturile, ce pot fi contaminate cu bacterii ca Salmonella sau Listeria, cauzatoare de avort. De aceea, medicii recomanda femeilor gravide sa evite branzeturile moi cum ar fi Feta.
7. InghetataInghetata, mai ales cea facuta in casa, care contine oua crude, poate fi contaminata cu bacterii ca Salmonella si Staphylococcus.
8. RosiileSi acestea pot fi contaminate cu diverse bacterii, insa, pentru a evita acest lucru, puteti respecta cateva reguli esentiale, si anume: spalati-va pe maini timp de 20 de secunde cu apa calda si sapun, inainte si dupa prepararea alimentelor proaspete, spalati toate fructele si legumele sub jet puternic de apa inainte de a le manca, taia, curata sau gati, si tineti alimentele crude separat de celelalte.
9. GermeniiSemintele folosite pentru a produce germeni pot fi contaminate in pamant, iar apa si conditiile de germinare pot stimula aparitia unui numar mai mare de bacterii.
10. Fructele cu boabeCapsunele, zmeura si murele pot fi de asemenea contaminate. De aceea, este necesar sa tineti cont de regulile de mai sus daca doriti evitarea unor imbolnaviri.