4 alimente-remedii, ce pot da timpul inapoi

Sambata, 14 Mai 2011, ora 18:06
5459 citiri
4 alimente-remedii, ce pot da timpul inapoi

Si daca seva tineretii se afla chiar la tine in bucatarie? Daca unele semne ale imbatranirii nu pot fi sterse de pe fata, exista altele, nu doar fizice, ce pot fi influentate de ceea ce consumam (sau, dimpotriva, uitam sa includem in dieta). Exista alimente ce intetesc acest proces si altele care, dimpotriva, il incetinesc.

Cel mai adesea de vina sunt alimentele procesate, din care consumam cu mult peste cat ar trebui, explica David Katz, din cadrul Universitatii Yale. Acestea abunda in calorii si au un nivel foarte mic de nutrienti, cum ar fi Vitamina B1 si acizi grasi omega 3, asa ca nu e de mirare ca ne trezim cu tot felul de deficiente.

Acestea au ca urmare simptome pe care le punem pe seama imbatranirii, cum ar fi lipsa energiei, durerile articulare sau tensiunea marita. Poate ca pare ciudat, dar si faptul ca devenim mai uituci poate fi un efect al alimentatiei deficitare, conform MSNBC.

Prea putina energie

Remediul: Vitamina B12

Cand ne simtim secatuiti de energie, poate fi vorba despre o carenta a Vitaminei B12, aceasta echilibrand metabolismul si producerea energiei, fiind esentiala si in mentinerea unui creier si a unui sistem nervos sanatos.

Oboseala este un simptom clasic a lipsei Vitaminei B12, de obicei aparand in cazul persoanelor ce nu prea consuma proteine de originine animala. In plus, medicamentele contra arsurilor la stomac pot duce si ele la o astfel de deficienta, pentru ca interfereaza cu absorbtia Vitaminei B12.

Daca nu prea mananci (sau nu consumi deloc) carne ori lactate, dormi suficient si esti activ din punct de vedere fizic, cel mai probabil este vorba despre acest tip de carenta, ce poate fi reparata daca vei consuma de doua ori pe zi lactate fara grasimi - lapte sau iaurt - si circa 100 de grame de carne pe zi. Surse excelente de Vitamina B12 sunt pestele, fructele de mare (midii, stridii), dar si carnea de porc, pui sau cerealele fortifiate.

Poti lua, de asemenea, 500 pana la 1.000 de mcg de Vitamina B12 sub forma de tablete zilnic, pana ce aceasta carenta dispare.

Dureri articulare

Remediul: Mangan si cupru

Pentru ca manganul si cuprul sunt esentiale mentinerii flexibilitatii cartilajelor de la nivelul articulatiilor, suplimentele opresc de obicei deteriorarea articulara si elimina durerea.

Un test de sange va stabili daca e vorba despre o carenta sau de ceva mai grav de atat. Daca de vina pentru durerile tale este aceasta deficienta, atunci ai grija sa incluzi in alimentatie nucile, carnea de vita, spanacul. Deoarece chiar si in prezenta acestor alimente organismul nu va obtine tot manganul si cuprul de care are nevoie, apeleaza si la suplimente. 2 mg de cupru si 5 mg de mangan zilnic vor face ca in 2 - 3 luni articulatiile sa nu mai fie dureroase.

Esti uituc

Remediul: Acizi grasi omega 3

Acesti acizi sunt o componenta importanta a neuronilor, iar atunci cand lipsesc sau sunt insuficienti in dieta structura creierului devine una slabita. Functionarea creierului, inclusiv memoria, are de suferit.

Nu doar acizii grasi omega 3 sunt importanti - echilibrul dintre omega 3 si omega 6 este crucial. Din pacate dieta noastra abunda in omega 6, care se gasesc din plin in alimentele procesate. Cu cat avem parte de mai multi acizi grasi omega 6, cu atat avem nevoie de mai multi acizi grasi omega 3 pentru a pastra echilibrul.

Daca nu consumi suficient de mult peste, nuci sau seminte, iar grasimile de care ai parte provin in general din carne, cel mai probabil ai o deficienta in ceea ce priveste acizii grasi omega 3. Ce poti face atunci?

In primul rand redu cantitatea de alimente procesate si rafinate pe care le consumi si gateste cu ulei de masline sau de rapita. Mananca saptamanal circa 100 de grame de hering, sardine sau somon, adaugand in cereale si doua linguri de seminte, iar in salata nuci. Ar trebui sa consumi intre 9 si 12 alune de patru ori pe saptamana.

Daca aceste schimbari alimentare nu sunt pe placul tau, ia macar 2.000 mg de ulei de peste zilnic.

Tensiunea ta e in crestere

Remediul: Potasiu

Prea putin potasiu in dieta face ca efectele excesului de sare sa fie si mai pronuntate. Cele mai multe alimente procesate au sare in exces, dar nu si potasiu, asa ca daca mesele tale vin ambalate la cutie, cel mai probabil ele sunt vinovate de tensiunea ta in crestere.

Mai rau e ca atunci cand organismul incearca sa scape de sodiul in exces, pierde si mai mult potasiu. Dezechilibrul face rau vaselor de sange, ducand la cresterea tensiunii. O alimentatie corecta poate rezolva insa problema.

Ce poti face rapid este sa limitezi sodiul de care ai parte la maximum 1.500 mg pe zi si sa consumi cat mai multe fructe si legume. In ceea ce priveste suplimentele de potasiu, acestea pot fi periculoase, pentru ca pot avea ca efect aritmiile sau chiar problemele cardiace, asa ca e de preferat sa ai mai multa grija la alimentatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#carente alimentare urmari, #alimentatie sanatoasa, #alimentatie deficitara, #dieta tinerete, #dieta creier, #acizi grasi omega 3 , #alimente