5 alimente nocive pentru sanatate si silueta

Advertorial
Marti, 28 Februarie 2017, ora 13:48
42668 citiri
5 alimente nocive pentru sanatate si silueta

Stim cu totii cat de important este sa eliminam, pe cat posibil, obiceiurile nesanatoase cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul, insa adesea se intampla sa incalcam aceste reguli.

Acelasi lucru esta valabil si pentru alimentele pe care le consumam. Din comoditate, sau pur si simplu pentru ca nu constientizam efectele negative pe care le au aceste alimente asupra siluetei, dar si asupra starii generale de sanatate, exista o multime de alimente nesanatoase care isi fac cumva loc in meniul zilnic.

In general alimentele nocive sunt cele care sunt "imbogatite" cu aditivi si alte substante chimice care dauneaza sanatatii. Aceste alimente ar trebui eliminate cu totul din dieta, sau cel putin consumate ocazional si putin cantitativ.

1. Bauturile carbogazoase

Zaharul este unul dintre cei mai mari dusmani ai siluetei si este un ingredient care se regaseste, din pacate, in foarte multe alimente care compun dieta omului modern.

Bauturile carbogazoase, bogate in zaharuri, sunt cu atat mai periculoase, deoarece adesea nu sunt luate in calcul pentru cantitatea de zahar care este consumata zilnic. In fond, ce ar putea fi atat de periculos intr-un pahar de suc, nu-i asa?

Atunci cand este consumat in cantitati mari, zaharul este foarte periculos pentru sanatate. Consumul de zahar este unul dintre factorii care determina aparitia bolilor hepatice, dar si a altor afectiuni grave, ca de exemplu diabetul de tip II sau bolile cardio-vasculare.

In plus, bauturile bogate in zaharuri se numara printre principalele cauze care duc la supraponderalitate si obezitate.

In aceeasi categorie se incadreaza si bauturile energizante, care au, de asemenea, un continut ridicat de zahar, pentru a provoca acea senzatie de "energizare" de moment.

In locul lor, ar trebui sa consumam apa sau ceaiuri de plante, care hidrateaza organismul si sprijina buna functionare a proceselor metabolice.

2. Mezelurile

Carnea are locul sau in dieta zilnica, in special daca vorbim despre carnea slaba de pasare sau de peste, insa mezelurile sunt foarte periculoase pentru sanatate. Acestea contin carne procesata, dar si fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si apa.

Aspectul de delicios al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi. Sarea in cantitati mari impiedica absorbtia calciului in corp, imbatraneste pielea si determina aparitia cearcanelor si a pungilor sub ochi.

Mezelurile mai contin si nitrati, aditivi care ajuta la conservarea carnii, care impiedica organismul sa proceseze zaharul asa cum ar trebui, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului, afecteaza functionarea normala a glandei tiroide si a colonului.

3. Uleiurile hidrogenate

Mancarurile prajite sunt in general daunatoare pentru organism si pentru silueta, iar studii recente au relevat faptul ca persoanele care consuma multe mancaruri prajite sunt mai predispuse la depresie. Alimentele se prajesc de obicei in uleiuri partial hidrogenate.

Hidrogenarea este procesul prin care uleiurile vegetale sunt transformate intr-o forma mai "solida", pentru a avea o durata mai mare de valabilitate.

Orice aliment prajit in ulei hidrogenat contine grasimi trans, care determina cresterea colesterolului in organism si favorizeaza depunerile de grasimi.

In locul alimentelor prajite, este mai sanatos ca mancarurile sa fie preparate prin alte procedee: coacere, fierbere, gatit la aburi etc.

4. Alimentele semipreparate

Alimentele semipreparate se gatesc rapid si sunt gustoase, dar gustul este unul sintetic. Bun la gust nu inseamna si bun pentru organism, de fiecare data.

Prelucrarea alimentelor duce la modificare caracteristicilor originale si a proportiilor de substante nutritive ale acestora.

Inainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor, multe dintre alimentele preambalate in plastic, cu preparare rapida, de incalzire la microunde sau de fiert in ambalaj au trecut deja printr-o multitudine de proceduri de prelucrare, ceea ce duce la scaderea valorii nutritionale a acestora.

In compozitia lor gasim faina alba, zahar, foarte multa sare, potentiatori de arome si coloranti, ceea ce le transforma in alimente de o caliate nutritionala slaba, dar cu un aport caloric crescut, ce dau dependenta si determina acumularea de kilograme in plus.

5. Margarina

Pentru o perioada indelungata, margarina a fost considerata o alternativa mai sanatoasa pentru unt, deoarece contine uleiuri vegetale si nu contine colesterol, spre deosebire de untul care contine grasimi de provenienta animala.

Cu toate acestea, margarina contine in schimb multe grasimi trans, care sunt responsabile pentru slabirea sistemului imunitar si cresterea nivelului de colesterol.

Pe langa toate acestea, margarina contine si coloranti, aditivi si conservanti, pentru a avea acea culoare alb - aurie si un termen de valabilitate mare.

O alternativa pentru a oferi organismului un supliment de vitamine si minerale o reprezinta suplimentele alimentare naturale, pe baza de extracte din plante, legume, fructe si cereale, care pot veni in completarea unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimente nocive, #suplimente naturale alimentare , #alimente