5 alimente periculoase pentru dinti

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 18:11
9834 citiri
5 alimente periculoase pentru dinti
nycadventurebootcamp.files.wordpress

Zaharul si dulciurile, in general, nu sunt periculoase doar pentru talie si sanatate, ci si pentru dantura. Din pacate, nu sunt singurele. De fapt, alegerile alimentare afecteaza sanatatea orala in aceeasi masura in care afecteaza starea generala de sanatate.

Sheknows.com te ajuta cu cateva sfaturi legate de alimentele din a caror cantitate ar trebui sa mai reduci; sunt permise din cand in cand, dar in niciun caz in exces.

1. Sucurile

Bauturile energizante, cele pentru sportivi si sucurile din comert, fie ca sunt acidulate, fie simple, sunt bogate in zahar, astfel ca duc la deteriorarea mai rapida a dintilor.

In plus, au si o valoare nutritiva saraca, ceea ce le face sa fie o alegere si mai neindicata atat pentru silueta, cat si pentru sanatate (doar cele pentru sportivi au ceva mai multi nutrienti, dar nu suficienti cat sa merite consumul).

Cei mai expusi la efectele negative ale acestor bauturi sunt copiii, mai ales din cauza faptului ca ei au un stil de a bea care face ca dintii sa aiba contact mai mult timp cu lichidul, ceea ce accentueaza deteriorarea smaltului.

Chiar si sucurile suta la suta naturale, facute in casa, sunt permise doar in cantitati mici, deoarece au un continut natural de zahar ridicat.

Mai rau, unele mame dau copiilor sa bea sucuri inainte de culcare, astfel ca zaharul ataca dintii si pe timpul noptii. Cel mai bine este sa speli copilul pe dinti inainte de culcare, in fiecare seara.

2. Bomboanele

Bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca smaltul dintilor pana la 20 de minute dupa fiecare imbucatura de bomboana. Astfel, daca ai obiceiul sa consumi bomboane pe parcursul zilei, e bine sa stii ca in acest fel iti bombardezi dintii cu acei acizi. Asta doar daca nu te speli pe dinti dupa fiecare gustare.

De preferat ar fi sa le mananci foarte rar si, in loc, sa alegi gustari sarate sau acrisoare, cum ar fi branza, iaurtul ori legumele crude.

3. Amidonul

Alimentele care contin zahar si amidon, adica o parte din ce inseamna carbohidrati, hranesc de asemenea bacteriile din cavitatea bucala, care produc la randul lor acei acizi ce ataca smaltul dintilor si ii deterioreaza. Nu trebuie insa sa renunti la produsele cu amidon, ci doar sa ai grija sa te speli dupa fiecare masa in timpul careia consumi astfel de alimente.

4. Lamaile

Exista persoane care prefera sa manance lamaie, fara sa stie ca aciditatea acestora erodeaza smaltul dintilor. Ca sa eviti acest lucru, dar sa si beneficiezi de nutrientii care se gasesc in lamai, este de preferat sa bei sucul acestora, fie simplu, daca il suporti, fie sub forma de limonada (cu foarte putin zahar ori cu miere, mai sanatoasa decat zaharul, chiar daca are aproximativ aceleasi calorii).

De asemenea, sa bei printr-un pai fereste si mai mult dintii de actiunea aciditatii.

5. Antitusivele dulci

Pastilele pentru supt si siropurile care combat tusea contin adesea cantiati mari de zahar. Daca vrei sa eviti ca acesta sa iti afecteze dintii si sanatatea cauta variante care sunt fara zahar, chiar daca au un gust mai neplacut.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alimente rele dinti, #alimente deteriorat dinti, #alimente afectat dantura, #alimente care dauneaza dintilor, #alimente care afecteaza dintii, #aliemnte periculoase dantura , #alimente