5 mituri de vara cu sau fara acoperire

Marti, 28 Iulie 2009, ora 09:04
1865 citiri
5 mituri de vara cu sau fara acoperire

Umbla vorba ca usturoiul ar goni tantarii. Poate ca ai auzit si tu, la vreun picnic in familie: "Mananca, mama, usturoi, daca nu vrei sa te ciuruie tantarii!". OK, poate nu tocmai in forma asta, dar sigur nu ti-e strain acest zvon.

Fie ca ai crezut, fie ca nu, te-ai trezit ca usturoiul ti-a facut brusc cu ochiul, gandindu-te ca odata cu seara avea sa vina si infanteria de mici ucigasi... de clipe frumoase.

Si sigur mitul cu tantarii nu e singurul pe care l-ai auzit in discutiile avizate sau nu despre gastronomie purtate cu bunica, mama, vecina sau prietena. Yahoo! a ales cinci dintre cele mai cunoscute mituri, pe care le-a demontat rand cu rand.

Adevarat sau fals? Usturoiul goneste tantarii

Fals. Nu cumva aveai senzatia ca micile insecte sunt urmase ale vampirilor... Pentru ca erau ispititi sa creada acest zvon, cercetatorii de la Universitatea din Connecticut au testat teoria, care nu a dat rezultate.

Desi urmasii lui Gica Contra, mari amatori de usturoi, ar putea spune in continuare ca poate usturoiul nu a fost destul...

Adevarat sau fals? Pepenele nu are prea multi nutrienti; are doar apa

Fals. E adevarat ca pepenele are, in mare parte, apa, respectiv in proportie de 92%. Dar si el are partea sa de nutrienti.

O portie mica de pepene ofera indeajuns de multa Vitamina C (chiar daca pepenele nu e acru). In plus, pepenele rosu contine licopen, un antioxidant asociat cu reducerea riscului in cazul mai multor feluri de cancer.

Adevarat sau fals? E mai bine sa lingi inghetata decat sa o mananci cu lingurita

Adevarat. Iar cel care certifica acest raspuns este un inginer in domeniul alimentatiei, Kay McMath, de la Universitatea Massey din Noua Zeelanda.

"Savoarea, in cazul inghetatei, este eliberata cand grasimea care poarta cu ea gustul se incalzeste macar la temperatura corpului", a explicat expertul.

Atunci cand inghetata este mancata fara vreun fel de tacam, gustarea inghetata se incalzeste, gustul eliberandu-se in toata savoarea sa. O lingurita, pe de alta parte, izoleaza inghetata, facandu-te sa mananci si mai repede.

In plus, conteaza si un alt aspect: nu poti manca la fel de repede inghetata daca nu folosesti o lingurita, ceea ce inseamna ca lipsa tacamului te ajuta sa savurezi mai bine acest tip de desert.

Adevarat sau fals? O pina colada are la fel de multe calorii ca un cheeseburger

Adevarat. Ambele au circa 400 de calorii. Prin urmare, una dintre cele mai populare bauturi ale verii, pe litoral sau in orice club, poate face ca numarul caloriilor tale zilnice sa urce dramatic.

O margarita, spre exemplu, are aproximativ acelasi aport caloric (367) ca un hot dog imbogatit cu branza si chili (375).

Si tot din punct de vedere al numarului de calorii, un pahar racoritor de vin echivaleaza cu o salata generoasa de cartofi.

Adevarat sau fals? Zmeura iti tine inima sanatoasa

Adevarat. Doua tipuri de antioxidanti care se gasesc in zmeura - antocianinele (vinovate de culoarea rosie a fructului) si acidul elagic - sunt asociate cu un nivel crescut al colesterolului bun, HDL, si al scaderii presiunii arteriale, doua functii extrem de benefice cand vine vorba de sanatatea inimii. Zmeura este si bogata in Vitamina C si fibre.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#mituri alimentatie, #usturoi goneste tantari, #mituri alimente , #alimente