6 alimente care te tin sanatos... sau nu

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 13:44
3520 citiri
6 alimente care te tin sanatos... sau nu

Multe studii sunt contradictorii si adesea nici nu stii pe cine sa mai crezi. In urma cu ceva vreme aflasei cu stupoare ca ouale sunt bomba pentru colesterol, iar recent ai aflat ca e noul aliment minune.

Multe alimente sa afla in aceeasi situatie, motiv pentru care MSN a vrut sa faca lumina in aceasta chestiune spinoasa. A ales alimente precum cafeaua, ciocolata, pizza, pestele si indulcitorii artificiali.

Cafea +

Nu trebuie sa te simti vinovat atunci cand sorbi cu nesat dintr-un expresso dimineata. De fapt, cafeaua este privita cu ochi din ce in ce mai prietenosi, fiind asociata cu sanatatea.

Printre beneficiile sale, dupa cum arata cele mai recente studii, este acela ca reduce riscul de diabet, atac de cord, pietre la rinichi, Parkinson, calculi biliari si ciroza.

Pacatul cafelei este insa acela ca subtiaza oasele, mai ales in cazul femeilor. Din fericire, exista o solutie: adaugarea laptelui in cafea.

Ciocolata +

Cea amaruie, care contine cel putin 70% cacao, s-a dovedit ca este cea mai sanatoasa. Contine mai putin zahar comparativ cu ciocolata alba sau cea cu lapte, fiind o sursa excelenta de compusi extrem de benefici, cum ar fi polifenolii si flavoniodele (asemanatoare celor care se gasesc in ceaiul verde).

Studiile au aratat ca chiar si o cantitate mica de ciocolata neagra reduce riscul de atac de cord si cerebral, reducand si presiunea arteriala.

Si, asa dupa cum majoritatea dintre noi stim din proprie experienta, ciocolata imbunatateste starea de spirit si aduce un plus de energie. Totusi, tinand cont ca acest desfrau dulce abunda in calorii si grasimi saturate, trebuie consumat cu moderatie, respectiv nu mai mult de 50 de grame pe zi.

Pizza +/-

Pizza nu este chiar cel mai sanatos aliment, insa contine si ingredinete sanatoase. Sosul de tomate este bogat in licopen, un puternic antioxidant. Studiile recente arata ca licopenul are o multitudine de beneficii, el reducand riscul de cancer, coborand colesterolul si presiunea arteriala. Iar legumele continute fac alimentul si mai sanatos.

Atentie insa la carnaciori si alte topinguri bogate in grasimi saturate, continute deja de branza. Iar principala preocupare cand vine vorba de pizza este cea legata de calorii, asa ca imparte-o sau cumpara doar o felie sau doua.

Oua +

Din pacate, reputatia lor nu e chiar cea mai buna, ouale, mai precis galbenusurile, aflandu-se in stransa legatura cu colesterolul marit. Insa studiile nu au aratat ca riscul de boli cardiovasculare este mai crescut in cazul amatorilor de oua.

O cercetare realizata pe 115.000 de barbati si femei a aratat a nu exista nicio legatura intre consumul de oua si riscul de boli coronariene sau atac cerebral pentru o perioada de 8 ani, in afara persoanelor care au diabet. Femeile care mancau mai mult de un ou pe zi aveau, de fapt, un risc mai scazut de boli de inima.

In plus, ouale sunt o sursa excelenta de proteine si chiar de omega 3, in functie de hrana primita de pui.

Peste +

A manca peste de doua ori pe saptamana se traduce printr-un risc mai mic de atac de cord, cerebral si mortalitate din cauze cardiovasculare. Pestele este bogat in acizi grasi omega 3, care reduce riscul de diabet, Alzheimer si inflamatii.

Cei mai indicati sunt heringii, sardinele, somonul si macroul. Pestii mari, de genul tonului sau rechinului, ar trebui evitati, ei putand acumula multi agenti contaminanti.

Indulcitori artificiali +/-

Vestile nu sunt bune pentru persoanele care incearca sa slabeasca: un nou studiu arata ca si substitutii non-calorici ai zaharului, "naturali" sau artficiali, contribuie la luarea in greutate.

Cercetatorii de la Universitatea Purdue au aratat ca soarecii carora li se daduse zaharina au continuat sa ia in greutate, ei avand un apetit crescut de pe urma indulcitorilor si consumand mai multa hrana.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alimente controversate, #oua beneficii, #oua nocive, #cafea sanatate, #indulcitori artificiali dieta, #pizza calorii , #alimente