9 ingrediente din alimentele procesate, pe care sa le eviti

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 07:00
15991 citiri
9 ingrediente din alimentele procesate, pe care sa le eviti
freeclipartpictures

Exista situatii in care chiar si persoanele care au grija sa manance cat mai natural sunt nevoite sa consume produse procesate, cum ar fi semi-preparate, pizza, batoane energizante, etc.

In plus, multe alimente par sanatoase sau sunt promovate sub aceasta eticheta, desi contin aditivi, conservanti si alte substante daunatoare organismului. Ca regula, este de preferat sa alegi un produs care are cat mai putine ingrediente, si toate pe care sa le cunosti. Un test poate fi, spre exemplu, sa te intrebi daca bunica ta ar recunoaste ingredientul respectiv; in cazul in care raspunsul ar fi "nu", atunci cel mai probabil este vorba de unul chimic.

De asemenea, un alt test pentru a-ti face o idee asupra calitatii ingredientului este daca il poti pronunta usor sau nu. Daca vezi ca este destul de complicat, sansele ca acesta sa fie unul de evitat sunt mari.

Totodata, ar fi bine sa eviti ingredientele din lista de mai jos. Nu sunt mentionate toate care sunt periculoase, dar acestea sunt cateva dintre cele care sunt foarte procesate si nesanatoase, conform Shine.com.

1. Coloranti artificiali

Pentru ce sunt folositi: este vorba de compusi chimici pe baza de derivati din gudron de carbune, care dau un plus de culoare alimentelor.

De ce sunt nocivi: mai multe studii au aratat ca exista o legatura intre acestia si reactiile alergice, oboseala, astmul, hiperactivitatea, durerile de cap, urticaria.

2. Arome artificiale

Pentru ce sunt folosite: asa cum o spune si denumirea, este vorba de chimicale ieftine, care imita arome naturale.

De ce sunt nocive: sunt legate de reactii alergice, dermatita, eczeme, hiperactivitate, astm si pot afecta enzimele si glanda tiroida.

3. Indulcitori artificiali

Pentru ce sunt folositi: este vorba de ingrediente derivate din chimicale, inalt procesate, cu zero calorii, care se folosesc in special in produse dietetice, pentru a fi mai putin bogate din punct de vedere caloric. Exemple: acesulfam-K, aspartam, zaharina, sucraloza.

De ce sunt nocivi: pot avea un impact negativ asupra metabolismului, iar mai multe studii au scos la iveala faptul ca pot cauza cancer, ameteli, halucinatii si dureri de cap.

4. Conservanti pe baza de benzoati (BHT - butilhidroxitoluen, BHA - butilhidroxianisol, TBHQ)

Pentru ce sunt folositi: acestia sunt utilizati la grasimi, pentru a preveni rancezirea lor.

De ce sunt nocivi: pot determina hiperactivitate, astm, rinita, dermatita, tumori, urticarie, angiodema si pot afecta nivelul de estrogen.

5. Ulei vegetal brominat

Pentru ce este folosit: acesta imbunatateste aroma multor sucuri pe baza de citrice.

De ce este nociv: creste numarul de trigliceride si colesterolul si poate dauna ficatului, testiculelor, glandei tiroide, inimii si rinichilor.

6. Sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza

Pentru ce este folosit: este o alternativa ieftina la zaharul din trestie de zahar sau din sfecla de zahar si se dizolva usor in bauturi.

De ce este nociv: poate determina organismul sa transforme fructoza in grasime si creste riscul de diabet de tip 2, de boli de inima, de accident cardio-vascular si de cancer; in plus, nu este usor metabolizat de catre ficat.

7. Glutamat de monosodiu

Pentru ce este folosit: poate da un plus de aroma si este folosit chiar si in unele restaurante, la sosuri de salate, cartofi prajiti, supe si alte alimente.

De ce este nociv: poate stimula apetitul si cauza dureri de cap, greata, slabiciune, respiratie suieratoare si dificultati in a respira, edem, schimbari in frecventa cardiaca, senzatie de arsura.

8. Olestra

Pentru ce este folosita: aceasta este o grasime sintetica greu de digerat, folosita in special in produse prajite si coapte.

De ce este nociva: inhiba absorbtia anumitor nutrienti si este legata de boli gastrointestinale, de diaree, balonare, sangerari si incontinenta.

9. Uleiuri hidrogenate si partial hidrogenate (margarine, ulei de palmier)

Pentru ce sunt folosite: sunt grasimi create industrial, utilizate in zeci de mii de alimente, deoarece sunt mai ieftine decat cele mai multe dintre uleiuri.

De ce sunt nocive: contin niveluri ridicate de grasimi trans (cele mai periculoase grasimi), care cresc nivelul colesterolului "rau" (LDL) si il micsoreaza pe cel al colesterolului "bun" (HDL), contribuind la marirea riscului de afectiuni cardiovasculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aditivi periculosi, #chimicale periculoase, #alimentatie sanatoasa, #alimente procesate, #ingrediente evitat alimente procesate , #alimente