Află cum și când trebuie să consumi fructele proaspete

Advertorial
Joi, 05 August 2021, ora 18:04
8035 citiri
Află cum și când trebuie să consumi fructele proaspete
fructe FOTO: Shutterstock.com

Se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță! După cum bine știi, unui stil de viață echilibrat îi sunt indispensabile fructele și legumele, care sunt adevărate surse de sănătate și energie, fiind bogate în vitamine și antioxidanți. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.

Puțini știu că fructele crude naturale trebuie consumate corect pentru a contribui la eliminarea toxinelor din corp și a deveni adevărate scuturi de protecție pentru organism.

Iată în ce momente ale zilei sunt indicate acestea și sub ce formă:

Fructe bio

Când mergi la cumpărături, la piață sau la supermarket, nu uita să arunci un ochi și la preturi fructe romanesti, întrucât te vei putea bucura mai mult de toate beneficiile pe care aceste alimente bio le posedă, mai ales în coajă, fără a mai fi nevoit să decojești produsele de teama substanțelor chimice cu care au fost tratate și care îți pot afecta starea de sănătate. În acest fel, ai ocazia să susții și producătorii locali, dar și să adopți o alimentație corectă, care niciodată nu te va face să dai greș.

Consumul de fructe pe stomacul gol

Fructele vin la pachet cu un aport scăzut de calorii, însă cu o mare cantitate de nutrienți valoroși. Este foarte important să nu (mai) uiți că fructele se mănâncă întotdeauna pe stomacul gol, de preferat dimineața, sau între mese, substituind o gustare care nu mai necesită și alte adaosuri pe lângă.

Așa cum consumul de lichide în timpul mesei este interzis, la fel se întâmplă și în cazul combinării fructelor cu alte alimente, deoarece acestea nu sunt digerate de stomac, ci doar staționează puțin timp acolo, urmându-și cursul în procesul de digestie.

După consumul unui fruct, este indicată păstrarea unei pauze de cel puțin 30 de minute înainte de a consuma alt aliment, pentru ca fructele să fie digerate separat, iar nutrienții, asimilați cu ușurință. De asemenea, în acest fel se evită și procesul de fermentație în intestin, proces care cauzează disconfort abdominal, balonare, flatulență și diaree.

Adaptarea la regimul alimentar

Toate fructele sunt bune! Putem mânca orice fruct, însă cantitatea face diferența. Medicii recomandă să consumăm cel puțin unul sau două fructe crude de sezon în fiecare zi, care să fie proaspete, variate și bine tolerate de organismul fiecăruia.

În cazul persoanelor cu unele afecțiuni cronice, anumite indicații personalizate trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de consumul de fructe. Cei cu hiperaciditate gastrică (gastrită, ulcer gastro-duodenal, hepatită cronică) este bine să consume fructe bine coapte și eventual preparate sub formă de compoturi, dar fără zahăr adăugat. La rândul lor, pentru persoanele cu diabet sunt recomandate fructele cu un conținut scăzut de zahăr, așa cum sunt fructele de pădure, merele, citricele, consumate la cel puțin două ore după o masă principală.

Fără fructe seara

Așa cum afirmă majoritatea nutriționiștilor, seara este cel mai nepotrivit moment pentru consumul de fructe. Începând din a doua parte a zilei, metabolismul încetinește, iar zaharurile din compoziția fructelor nu mai pot fi folosite ca energie, transformându-se în rezerve de țesut adipos. De aceea, persoanele care doresc să slăbească trebuie să evite să mănânce fructele seara.

Compoturi, sucuri și gemuri

Fructele transformate în gem, dulceață, compot sau suc trebuie consumate ocazional, în cantități rezonabile, fără a se face abuz. De obicei, acestea vin la pachet cu mult zahăr adăugat, care nu doar că este contraindicat în dietele de slăbire, dar încetinește și anumite funcții ale metabolismului.

Fă-ți un obicei din a consuma corect fructe zilnic și ai grijă de sănătatea corpului tău!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
Fructele au un conținut bogat de vitamine și minerale, însă unele dintre ele au și o cantitate importantă de zahăr. De aceea, este mai bine să nu exagerezi cu consumul acestora, căci pot...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#fructe, #consum fructe , #alimente