Alimente care reduc densitatea oaselor

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 18:13
6113 citiri
Alimente care reduc densitatea oaselor

Anumite alimente si nutrienti reduc densitatea oaselor si cresc riscul aparitiei osteoporozei.

Probabil stii deja ca vitamina D si calciul sunt ingredientul principal al unor oase sanatoase. Dar vei afla mai jos care sunt acele alimente care iti scurteaza drumul catre osteoporoza, conform Everyday Health.

Prea multa proteina strica

Ai intr-adevar nevoie de proteine pentru oase puternice, dar ce-i prea mult strica, asa ca proteina in exces produce niste chimicale numite sulfati, care favorizeaza reducerea calciului din oase. Asta se intampla mai ales in cazul consumului de prea multa proteina animala, mai periculoasa decat cea vegetala.

Intr-un studiu efectuat de Harvard Medical School, 116.686 femei au fost urmarite timp de 10 ani. S-a constatat ca riscul femeilor de a-si fractura oasele era mai mare la cele care consumau carne rosie de 5 ori pe saptamana decat la cele care consumau o data pe saptamana.

Rolul bauturilor ce contin cafeina

Intr-un studiu recent realizat in Suedia, pe femei intre 40 si 76 ani, s-a constatat ca femeile care beau 330 miligrame de cafeina pe zi sau mai mult - echivalentul a 4 cesti de cafea - prezinta un risc ridicat de fracturi. Acest risc se amplifica in cazul femeilor care nu isi alimenteaza organismul cu calciu.

Cercetatorii nu au gasit o asociere intre consumul de ceai si producerea fracturilor, probabil datorita faptului ca o ceasca de ceai contine doar jumatate din cafeina specifica unei cesti de cafea.

In cadrul altei cercetari s-a masurat densitatea osoasa a coloanei si soldurilor pentru 1.413 femei si 1.125 barbati, luandu-se in considerare si rata de consum a sucurilor.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca bauturile de tip cola si cele dietetice (dar nu si celelalte bauturi carbo-gazoase) ajuta la degenerarea oaselor, si asta nu numai din cauza cafeinei, dar si a fosforului.

Retinolul din vitamina A

Cercetatorii au constatat ca femeile care iau vitamina A in doze ce depasesc 3.000 mcg (micrograme) pe zi sufera un risc dublu de fracturi fata de cele care iau 1.500 mcg sau mai putin pe zi.

Desi vitamina A este buna pentru cresterea oaselor, prea mult retinol reduce puterea de absorbtie a vitaminei D, fapt care duce la probleme ale oaselor.

Retinolul poate fi gasit in surse animale precum ficatul, ouale si suplimenti dietetici. Beta carotenul, aflat in vitamina A , ce se gaseste in surse vegetale precum morcovii, nu pare sa aiba un impact negativ asupra sanatatii.

Alti factori care cresc riscul aparitiei osteoporozei

- Sodiul. Prea mult sodiu in dieta poate duce la eliminarea calciului prin urina si transpiratie. Sodiul este gasit in sarea de bucatarie si multe produse procesate.

- Oxalatii, alta forma de sare gasita in unele alimente, pot impiedica absorbtia calciului daca ambele substante se afla in acelasi produs. Spanacul contine oxalati. Desi acest aliment are un rol in sanatatea organismului, nu ar trebui sa fie considerat o sursa de calciu. Din fericire, oxalatii nu impiedica retinerea calciului din alte alimente decat acelea in care se gasesc impreuna.

- Taratele de grau. Singurul aliment cunoscut prin faptul ca reduce absorbtia calciului cand este consumat impreuna cu acesta este tarata de grau. Daca iei suplimente de calciu, consuma tarate de grau la cel putin 2 ore inainte sau dupa ce ai luat calciul.

- Alcoolul. Consumul excesiv de alcool este asociat cu ingreunarea absorbtiei de calciu, precum si a vitaminei D. pentru a reduce riscul de osteoporoza, nu consuma mai mult de un pahar de alcool pe zi.

Echilibreaza-te cu fructe si legume

O dieta saraca in fructe si legume si bogata in produse animale si carbohidrati va duce la o usoara acidoza, fapt care in decursul anilor va afecta destul de mult rezistenta oaselor.

Andrada Avram

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimente risc osteoporoza, #densitate oase, #asimilare calciu, #calciu oase , #alimente