Alimente care te pot imbolnavi

Duminica, 15 August 2010, ora 12:19
3436 citiri
Alimente care te pot imbolnavi

Intoxicatiile alimentare sunt experiente care iti pot pune viata in pericol. Totusi, uneori poate fi dificil sa iti dai seama daca mancarea pe care o consumi este sau nu daunatoare organismului, deoarece cazurile de imbolnavire sunt destul de rare.

Un institut american a intocmit o lista cu unele dintre cele mai consumate alimente, de dupa 1990, care prezinta un grad sporit de risc. Pe lista alimentelor daunatoare nu se afla insa carnea, informeaza Health.com.

"Luati in considerare riscul, insa nu evitati sa consumati aceste alimente. Ele sunt pretutindeni, ca parte din alimentatia de zi cu zi", a specificat Sarah Klein, reprezentant al institutiei.

1. Verdeturi precum salata, spanacul, andivele, varza, sfecla

Acestea pot fi contaminate din cauza ingrasamantului, apei murdare sau a mainilor nespalate inainte de a le atinge. Incepand cu 1990 au fost raportate aproximativ 13.568 de cazuri de imbolnavire.

Pentru a evita sa te imbolnavesti, spala produsele si foloseste cutite separate pentru a taia legumele si carnea.

2. Ouale

Unul dintre alimentele favorite la micul dejun poate fi infestat cu bacteria Salmonella. Aceasta se poate dezvolta in interiorul oului. O gatire adecvata ucide bacteria. Evitati orice fel de mancare ce contine ou in stare cruda, inclusiv aluatul pentru prajituri.

3. Tonul

Acest peste poate fi infestat cu scombrotoxina, care cauzeaza dureri de cap, crampe si temperatura. Daca este pastrat la caldura, pestele poate sa elibereze aceasta toxina, care nu poate fi distrusa prin coacere.

4. Stridiile

Inainte de a fi transformate in delicatese, stridiile misuna pe fundul oceanului si se hranesc prin filtrare. Astfel, daca apa pe care o filtreaza este contaminata, contaminate vor fi si stridiile. Servite crude sau gatite doar partial, stridiile contin agenti patogeni precum bacteria Vibrio vulnificus, care produce stari de voma, ameteli si diaree.

5. Cartofii

In special salata de cartofi. Problema este reprezentata de contaminarea incrucisata: o forma de transmitere a bacteriilor de la un aliment la altul, de obicei de la carne gatita in acelasi timp cu alte preparate.

6. Branza

Este periculoasa nu cea consumata la restaurant, ci in general cea consumata acasa, in majoritatea cazurilor semnalate. Branza poate fi contaminata cu Salmonella sau Listeria. Aceste bacterii pot produce avort spontan, de aceea doctorii le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa evite consumul de brazeturi precum feta, Brie, Camembert si albastra, in timpul sarcinii.

7. Inghetata

Facuta in gospodarie, cu oua crude, inghetata este periculoasa din cazua Salmonellei si a stafilococului.

8. Rosiile

Desi aparent inofensive, ca si verdeturile cu frunza mare, rosiile pot fi protejate prin spalare in felul urmator: spalati-va pe maini timp de 20 de secunde cu apa calda si sapun inainte sa preparati mancarea proaspata. Spalati sub jet de apa legumele inainte de a le consuma, taia sau gati, chiar daca aveti in plan sa le decojiti. Pastrati fructele si legumele pe care urmeaza sa le consumati separat de orice alta mancare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alimente periculoase, #bacterii alimente, #sfaturi pregatire legume , #alimente