Alimente care-ti pun in pericol sanatatea oaselor

Joi, 13 Mai 2010, ora 07:00
7214 citiri
Alimente care-ti pun in pericol sanatatea oaselor
Foto: 2.bp.blogspot.com

Probabil stii ca organismul are nevoie de calciu si Vitamina D pentru a-ti mentine oasele puternice. Esti insa constient de faptul ca in dieta ta exista anumite alimente si nutrienti care pot reduce densitatea oaselor, marindu-ti astfel riscul de osteoporoza?

Pe baza studiilor stiintifice realizate, everydayhealth.com a realizat o lista a alimentelor care intra in contradictie cu calciul, ducand la pierderea densitatii osoase.

Prea multe proteine

Ai nevoie de proteine pentru a-ti mentine oasele puternice, insa in exces acestea produc sulfati care macereaza calciul din oase. Acest fenomen are loc mai ales in prezenta proteinelor de origine animala si mai putin in cazul celor vegetale.

In cadrul unui studiu realizat la Harvard pe 116.686 de femei monitorizate timp de 10 ani, cercetatorii au observat ca voluntarele care consumau carne rosie de 5 ori pe saptamana sau mai mult erau mai predispuse la fracturi fata de cele care consumau acelasi tip de carne doar o data pe saptamana.

Bauturi ce contin cafeina

In cadrul unui studiu recent realizat pe 31.527 de suedeze cu varste cuprinse intre 40 si 76 de ani s-a observat ca femeile care consumau 330 de miligrame de cafeina sau mai mult zilnic - echivalentul a patru cescute de cafea - prezentau un risc pronuntat de fracturi. Riscul era cu atat mai mare in cazul femeilor care nu prea aveau parte de calciu din alimentatie.

Nu s-a gasit insa nicio legatura intre ceai si riscul de fracturi, un posibil motiv fiind acela ca ceaiul contine, de regula, jumatate din cantitatea de cafeina care se gaseste in cafea.

In cadrul unei alte cercetari s-a masurat densitatea osoasa din coloana vertebrala si solduri in cazul a 1.413 femei si 1.125 de barbati, pentru a se vedea daca bauturile racoritoare consumate isi pun in vreun fel amprenta.

S-a concluzionat ca sucul numit cola si versiunea sa dietetica (nu si alte tipuri de racoritoare carbogazoase) pot cauza pierderea densitatii osoase in cazul femeilor, si nu doar din cauza cafeinei, ci si a fosforului continut.

De vina poate fi si faptul ca in Occident multi consuma cantitati prea mari de cola, in detrimentul laptelui care contine calciu, explica coordonatorul studiului, Kristine Cuthrell, nutritionist in cadrul Universitatii Hawaii din Honolulu.

Vitamina A

Un alt studiu de mare amploare a aratat ca femeile care iau Vitamina A in doze mari, peste 3.000 de micrograme pe zi, au o predispozitie dubla de a suferi fracturi, fata de femeile care iau suplimente de doar 1.500 de micrograme sau mai putin.

Chiar daca Vitamina A este necesara pentru cresterea oaselor, o cantitate prea mare de Vitamina A sub forma de retinol interfereaza cu absorbtia Vitaminei D, ducand, in final, la pierderea densitatii osoase.

Vitamina A sub forma de retinol mai poate fi gasita si in ficat, galbenusul de oua si lactate, dar si in suplimentele alimentare.

Cat despre Vitamina A sub forma de betacaroten, care se gaseste in morcovi sau cartofi dulci, aceasta nu pare sa aiba vreun impact negativ asupra sanatatii oaselor.

Alti factori de risc

Din pacate, lista alimentelor nocive pentru oase nu se opreste aici. La fel de periculos este sodiul, care face ca pretiosul calciu sa treaca in urina sau transpiratie, pierzandu-se. Sodiul nu se gaseste doar in solnita, ci si in multe dintre mancarurile procesate.

Oxalatii, alta forma de sare, se gasesc in mai multe alimente si previn absorbtia de calciu atunci cand sunt continuti de acelasi aliment. Cele mai bune exemple sunt spanacul si cartofii dulci.

Chiar daca ambele sunt sanatoase pentru organism, nu trebuie considerate surse de calciu, chiar daca il contin. Din fericire, insa, oxalatii nu interfereaza cu calciul continut de alte alimente, chiar consumate simultan.

Taratele de grau reprezinta singurul aliment cunoscut care reduce absorbtia de calciu. Acesta este si motivul pentru care in cazul in care iei suplimente de calciu nu trebuie sa consumi tarate de grau sau le poti consuma doar cu doua sau mai multe ore inainte sau dupa suplimente.

Alcoolul, in cantitati mari, este asociat cu o densitate osoasa mai mica, pentru ca interfereaza cu absorbtia de calciu si Vitamina D. Pentru a te feri de osteoporoza, limiteaza-ti alcoolul la un pahar pe zi.

Fructele si legumele iti tin oasele sanatoase O dieta saraca in fructe si legume si bogata in proteine de origine animala si carbohidrati va duce, in timp, la pierderi in densitatea osoasa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alimente oase sanatoase, #dieta oase, #absorbtie calciu, #alimentatie densitate osoasa, #oase puternice, #sanatate oase, #osteoporoza , #alimente