Alimente foarte sanatoase, dar de care uiti

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:18
13952 citiri
Alimente foarte sanatoase, dar de care uiti

Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa este din ce in ce mai mare, dar chiar si daca ai grija in aceasta privinta este posibil sa omiti unele alimente care aduc multe beneficii sanatatii organismului. De unele poate nu ai auzit, iar de altele ai uitat complet sau le consumi foarte rar.

Stiinta a aratat in mod clar ca produsele vegetale au efecte pozitive asupra sanatatii, datorita antioxidantilor. Asa cum si numele sugereaza, acestia protejeaza celulele de oxidare, un proces cauzat de radicalii liberi care ataca celulele, provocand daune ce duc la cancer.

Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi astfel ca, mancand mai multe alimente bogate in aceste substante, vei stimula capacitatea organismului de a lupta cu bolile.

Men's Health a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai bune alimente pentru sanatate, dar pe care, cel mai probabil, le mananci rar sau deloc.

1. Varza

O cana cu varza tocata contine doar 22 de calorii si o multime de nutrienti. Cel mai important este sulforafanul, o substanta care creste productia unor enzime ce dezarmeaza radicalii liberi, reducand riscul de cancer.

Mai mult, un studiu realizat in cadrul Universitatii Stanford a relevat faptul ca sulforafanul sporeste producerea acestor enzime mai mult decat oricare alta substanta vegetala.

2. Sfecla

Aceasta este mai dulce decat oricare alta leguma si, ca si spanacul, reprezinta una dintre cele mai bune surse de folati si betaina. Acesti nutrienti actioneaza impreuna pentru a reduce nivelul de homocisteina, un compus inflamator care poate sa deterioreze arterele si sa creasca riscul de boli de inima.

In plus, pigmentii naturali ai sfeclei, numiti betacianine, care dau culoare acesteia, lupta puternic cu cancerul, conform unor studii de laborator realizate pe soareci.

De preferat insa este sa consumi sfecla proaspata si cruda, si nu din conserva, deoarece incalzirea ei reduce puterea antioxidantilor. Fa o salata din ea (data prin razatoarea mare), cu putin ulei de masline si suc de lamaie.

3. Scortisoara

Aceasta ajuta la mentinerea sub control a glicemiei, care influenteaza riscul de boli de inima. De fapt, un studiu a aratat ca persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat un gram de scortisoara pe zi timp de 6 saptamani (aproximativ un sfert de lingurita zilnic) au redus semnificativ nu numai glicemia, ci si nivelul trigliceridelor si al colesterolului "rau" (LDL).

Ingredientele active din aceasta mirodenie maresc capacitatea celulelor de a metaboliza zaharul cu pana la 20 de ori. Poti adauga scortisoara macinata chiar si la cafea, daca iti place aroma.

4. Sucul de rodii

Un studiu realizat de cercetatori israelieni a aratat ca barbatii care au consumat aproximativ 60 de mililitri de suc de rodii pe zi, timp de un an, si-au redus tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) cu 21% si si-au imbunatatit circulatia sangelui in zona inimii.

In plus, aproape 110 mililitri de suc de rodii iti ofera cam 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Ai grija insa sa bei suc natural 100% si fara adaos de zahar, pentru a te bucura de beneficiile acestuia.

5. Fructele goji

Aceste fructe, de marimea stafidelor, au un gust care seamana cu o combinatie intre cirese si merisor. In plus, acestea au fost folosite in Tibet drept planta medicinala timp de peste 1.700 de ani.

Ele se numara printre fructele care au cele mai mari puteri antioxidante, conform unor cercetari. Mai mult, desi cercetatorii moderni au inceput numai de curand sa studieze beneficiile acestor fructe, ei au descoperit ca acestea reduc rezistenta la insulina - un factor de risc pentru diabet - la sobolani. Acestea sunt insa mai greu de gasit in Romania.

6. Prunele uscate

Prunele contin o cantitate mare de acizi clorogenici si neoclorogenici, antioxidanti care sunt eficienti in special in a combate un anumit tip de radicali liberi. Acest tip produce deteriorari structurale celulelor, daune considerate drept principala cauza a cancerului.

7. Semintele de dovleac

Acestea sunt partea cea mai nutritiva din dovleac, continand mult magneziu. Iar acesta este un nutrient esential pentru organism, un studiu realizat de cercetatori francezi aratand ca barbatii cu o concentratie mare de magneziu in sange aveau un risc cu 40% mai mic de a muri timpuriu, comparativ cu cei aflati la polul opus.

28 de grame de seminte de dovleac prajite contin 150 de miligrame de magneziu. Cantitatea de magneziu recomandata zilnic pentru barbatieste de 420 de miligrame.

Semnal de alarmă, studiu pe 250.000 de oameni: Consumul redus a 6 alimente duce la boli de inimă și deces prematur
Semnal de alarmă, studiu pe 250.000 de oameni: Consumul redus a 6 alimente duce la boli de inimă și deces prematur
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat un avertisment serios, prin faptul că 18 milioane de oameni au murit într-un an din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând 32% din toate...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#alimente sanatoase, #alimente foarte sanatoase, #alimente bogate antioxidanti, #alimente banale sanatoase , #alimente