Alimente pentru care ai baga mana in foc ca sunt naturale, dar nu sunt

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 12:09
10848 citiri
Alimente pentru care ai baga mana in foc ca sunt naturale, dar nu sunt
Foto: Prevention

Atunci cand cumperi ulei de masline, spre exemplu, sau miere te gandesti ca aceste doua produse nu au cum sa fie contrafacute. Din pacate, insa, in unele alimente din comert se gasesc si ingrediente care nu si-ar avea locul in compozitie, potrivit unui nou studiu publicat in "Journal of Food Science".

Pentru a reduce costurile de productie, unele companii fara scrupule inlocuiesc o parte din ingredientul de baza cu ceva mai putin scump, dar si mai putin nutritiv. Iar alimentele aflate in topul celor contrafacute sunt cele consumate aproape zilnic de cei mai multi oameni, conform Prevention.

Pentru consumator, depistarea ingredientelor "straine" este foarte dificila, daca nu chiar imposibila. "Aceasta este adevarata provocare pentru agentiile care au ca scop descoperirea alimentelor contrafacute: consumatorii nu observa de obicei o problema in ceea ce priveste calitatea, iar ingredientele straine sunt adesea neconventionale", a declarat John Spink, unul dintre autorii studiului. Desi aceste ingrediente nu sunt de regula periculoase, exista si exceptii.

Potrivit autorului studiului, pentru a te feri de aceste alimente trebuie sa gasesti un retailer de incredere, iar daca faci o toxiinfectie alimentara anunta autoritatile responsabile cu sanatatea publica din zona ta. De asemenea, poti cumpara unele alimente ca miere si lapte de la producatori locali, care sunt mult mai siguri.

Mai jos sunt prezentate 7 alimente care se gasesc adesea contrafacute:

1. Uleiul de masline

Acest ulei este unul foarte sanatos. Reduce colesterolul, ataca germenii de la nivelul stomacului si ajuta si la infrumusetare, facand pielea sa straluceasca. Iar acestea nu sunt decat cateva dintre beneficiile pe care le poate oferi consumatorilor.

Insa inspectorii alimentari au descoperit ca uleiul de masline, inclusiv cel extravirgin, este adesea contrafacut. De obicei este combinat cu ulei de alune, iar printre alte ingrediente straine ce pot fi depistate se numara uleiul de porumb, uleiul de floarea-soarelui, de arahide, uleiul vegetal, de soia, de palmier si de nuci.

2. Laptele

Pana acum s-a descoperit lapte de oaie "indoit" cu lapte de vaca, iar cel de bivolita cu lapte de capra-antilopa. De asemenea, laptele mai poate fi facut cu lapte praf, uree si cheag, inclusiv cu un produs numit "lapte fals", compus din ulei, uree, detergent, soda caustica, zahar, sare si lapte praf degresat.

3. Mierea

Mierea este un aliment foarte laudat pentru antioxidantii pe care ii contine, care pot oferi numeroase beneficii oamenilor care o consuma, dar este de asemenea si unul dintre cele mai "indoite" alimente. Intr-un borcan cu miere din comert poti gasi si sirop de zahar, sirop de porumb, fructoza, glucoza, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, zahar de sfecla.

De asemenea, unele borcane cu miere din comert pot contine si antibiotice chinezesti ilegale si metale grele.

4. Sofranul

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care se gaseste pe aceasta lista. In unele recipiente cu sofran s-au gasit glicerina, praf din lemn de santal, tartrazina (un colorant galben despre care s-a descoperit ca poate fi vinovat de hiperactivitate la copii si chiar lupus), sulfat de bariu si borax.

5. Sucul de portocale

In unele sucuri de portocale din comert s-au gasit ingrediente ca: fungicid, sucuri de lamaie, mandarine si grepfrut (care nu erau mentionate pe eticheta), sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, extract de paprika si zahar de sfecla.

6. Cafeaua

Cei care au analizat mai multe branduri de cafea au gasit in unele din ele bucati de crengute, porumb prajit, orz prajit si chiar pergament prajit. Iar in ceea ce priveste cafeaua instant, ingredientele straine care au fost gasite in unele tipuri includ cicoare, cereale, caramel, pergament, amidon, malt si smochine.

7. Sucul de mere

Printre ingredientele straine care au fost descoperite in anumite sucuri de mere se numara suc de struguri, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, suc de pere, suc de ananas, stafide, suc de smochine, fructoza, acid malic, de asemenea nementionate pe eticheta.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#alimente contrafacute, #alimente falsificate, #cele mai contrafacute alimente, #cele mai falsificate alimente, #ulei masline contrafacut, #miere contrafacuta , #alimente