Alimentele care fac bine tenului. Unde se gaseste sulforafanul, care repara daunele cauzate de radiatiile solare

Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 01:49
5966 citiri
Alimentele care fac bine tenului. Unde se gaseste sulforafanul, care repara daunele cauzate de radiatiile solare
Foto: Pixabay

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Functiile pe care le indeplineste sunt numeroase: protejeaza de microorganismele din exterior, regleaza temperatura, filtreaza radiatia solara, elimina toxinele, produce hormoni.

Dincolo de mostenirea genetica, hidratarea corespunzatoare si o alimentatie sanatoasa sunt extrem de importante pentru mentinerea cat mai indelungata a sanatatii si frumusetii pielii.

Desi preocuparea pentru ingrjirea tenului graviteaza in jurul tratamentelor externe, cremele, demachiantele, serurile, mastile si tratamentele cosmetice, oricat de sofisticate, nu sunt suficiente. Un ten frumos, luminos si curat, are legatura in primul rand cu ceea ce mancam si bem.

De exemplu, o dieta bogata in zahar, faina alba si grasimi nocive nu va intarzia sa lase urme pe piele, in special pe cea a fetei, in timp ce o alimentatie bogata in legume, fructe si peste si o hidratare adecvata, de aproximativ 2 litri de lichide sanatoase (apa, ceai de plante neindulcit, supe facute in casa) va oferi tenului suplete si stralucire.

Si ceaiul verde contribuie la pastrarea unui aspect mai tineresc al pielii, datorita continutului mare de antioxidanti. Insa, trebuie consumat in cantitati reduse - nu mai mult de o cana pe zi, de preferat in cursul diminetii.

Doc.ro a notat o lista de sapte alimente foarte benefice pentru ten:

Spanacul si alte legume verzi

Spanacul si alte legume verzi, precum salata verde, varza, broccoli, rucola, trebuie consumate de mai multe ori pe saptamana, deoarece, pe langa beneficiile pe care le au pentru sanatatea generala, contribuie mult si la sanatatea si luminozitatea tenului.

De exemplu, vitamina C din spanac sustine sanatatea pielii, iar broccoliul, pe langa vitamina C, este bogat si in alte vitamine si minerale (vitamina A si zinc), foarte importante pentru piele. In plus, sulforafanul din broccoli are un rol protector impotriva daunelor cauzate de radiatiile solare si ajuta si la mentinerea nivelului de colagen din piele. Si nutrientii din salata verde ajuta la sinteza colagenului, incetinind aparitia ridurilor si lasarea pielii.

Ardeiul gras

Ardeii grasi galbeni si rosii sunt o sursa excelenta de beta-caroten, pe care corpul o transforma in vitamina A. Iar toti, inclusiv cei verzi, sunt surse valoroase de vitamina C, necesara pentru crearea colagenului proteic, care mentine pielea ferma si puternica.

Un amplu studiu observational a legat consumul de vitamina C de o piele mai putin ridata si uscata, odata cu inaintarea in varsta. Alte alimente bogate in vitamina C care pot ajuta la obtinerea unui ten frumos sunt capsunile, kiwi-ul si citricele.

Rosiile

Rosiile sunt o sursa excelenta de vitamina C si contin toti principalii carotenoizi, inclusiv licopenul. S-a demonstrat ca beta-carotenul, luteina si licopenul protejeaza pielea impotriva deteriorarii cauzate de soare. De asemenea, ajuta la prevenirea ridurilor.

E bine de retinut ca, atunci cand consumati alimente bogate in carotenoizi, precum rosiile, acestea ar trebui insotite si de o sursa de grasime sanatoasa - uleiul de masline, de exemplu - deoarece grasimile cresc absorbtia carotenoizilor.

Strugurii

Strugurii rosii sunt renumiti pentru continutul de resveratrol, un compus care provine din pielita acestor struguri. Resveratrolul este creditat cu o gama larga de beneficii pentru sanatate, printre care si reducerea efectelor imbatranirii. Studiile sugereaza ca acest compus ajuta la incetinirea productiei de radicali liberi, care afecteaza celulele pielii si provoaca semne de imbatranire.

Resveratrolul se gaseste si in vinul rosu, dar nu exista prea multe dovezi ca acea cantitate de resveratrol obtinuta dintr-un pahar cu vin rosu este suficienta pentru a imbunatati aspectul pielii. Si pentru ca vinul rosu este o bautura alcoolica, nu se recomanda a fi consumat in exces, deoarece vine cu efecte negative pentru sanatatea generala.

Nucile

Nucile sunt bogate in compusi de care are nevoie pielea pentru a fi sanatoasa: acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6 - grasimi pe care corpul nu le poate produce singur.

Nucile contin si alti nutrienti benefici pentru piele, cum ar fi zincul, care combate bacteriile si inflamatiile.

Pestele

Acizii grasi Omega 3 din peste sunt esentiali pentru combaterea inflamatiei, care poate duce la deteriorarea celulelor pielii, descuamare, uscaciune si aspect general afectat. Surse excelente de Omega 3 sunt: codul, heringul, macroul, tonul, somonul, crevetii, sardinele, bibanul si halibutul.

Unele studii arata ca suplimentele cu ulei de peste pot ajuta la combaterea afectiunilor inflamatorii si autoimune care ataca pielea, cum ar fi psoriazisul sau lupusul. Pestele gras este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina E, unul dintre cei mai importanti antioxidanti. Este esential sa asiguram organismului suficienta vitamina E, pentru a proteja pielea de radicalii liberi si inflamatii.

Ciocolata neagra

Consumul moderat de ciocolata cu un continut de cacao de cel putin 50% (de preferat, 70%) consolideaza bariera pielii impotriva radiatiilor UV. Studiile au constatat ca 20 de grame de ciocolata neagra, pe zi, care inseamna un continut ridicat de antioxidanti, ajuta pielea sa reziste mai bine la atacul radiatiilor solare si reduce ridurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 ritualuri de îngrijire practicate de femeile din Japonia
3 ritualuri de îngrijire practicate de femeile din Japonia
Femeile din Japonia sunt recunoscute în întreaga lume pentru faptul că se mențin tinere și frumoase până la vârste înaintate. În loc să le invidiezi, cel mai bine este să te inspiri din...
De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
#sanatate, #frumusete, #piele frumoasa, #ingrijire, #alimentatie, #riduri, #imbatranire , #alimente