Aromele Craciunului: vanilia, bradul si scortisoara

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 22:47
2493 citiri
Aromele Craciunului: vanilia, bradul si scortisoara

De Craciun, mai mult ca la nicio alta sarbatoare, facem, fara sa stim ori sa vrem, aromoterapie, de aceea se vorbeste adeseori, cu nostalgie, parca, despre pacea, armonia si linistea acestei sarbatori.

Aromele degajate in casa de acele de brad, de scortisoara din cana de vin fiert ori de vanilia cu care e parfumat cozonacul nu numai ca relaxeaza si calmeaza, dar si trateaza diverse afectiuni.

Bradul, care in aceste zile e Pom de Craciun, incarcat cu mii de stelute si beculete stralucitoare, cu tot felul de dulciuri si jucarii pentru copiii lumii, are si certe calitati terapeutice, recunoscute din cele mai vechi timpuri.

Nu intamplator sanatoriile pentru bolnavii de plamani sunt asezate in preajma padurilor de brad. O plimbare intr-o padure cu brazi inalti si vigurosi se recomanda, mai ales, persoanelor sedentare, cu temperament domol, care au nevoie de o stimulare a sistemului nervos central.

In bolile de plamani, de mare ajutor sunt mugurii de brad care calmeaza tusea si vindeca pneumonia, pleurezia, bronsita cronica, astmul bronsic, tuberculoza. Bolnavul aflat departe de zgomotul orasului poluat, in mediu curat si bine incarcat cu oxigen, intr-o padure de brad, mai precis, beneficiaza gratis de inhalatii cu uleiuri volatile naturale, mai intense in timpul formarii mugurilor, respectiv la sfarsitul lunii mai.

Vanilia protejeaza inima si alunga insomnia, avand, in acelasi timp, si un puternic efect afrodisiac. Vanilia nu este folosita numai in bucatarie, ca mirodenie, ci si ca medicament cu multiple intrebuintari. Astfel, aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru cresterea apetitului sexual si indienii o foloseau ca medicament, atribuindu-i efecte stimulative pentru inima.

Vanilia naturala se extrage din pastaile unei orhidei americane si este foarte scumpa, fiind al doilea condiment ca pret, dupa sofran. Cercetari recente au concluzionat ca vanilia alunga stresul si diminueaza suferintele cardiace, tine infectiile la distanta deoarece intareste sistemul imunitar, arde caloriile si ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ceea ce pentru inima este deosebit de benefic.

Uleiurile esentiale de vanilie se folosesc in aromoterapie, iar cercetarile moderna au aratat ca poate favoriza secretia de adrenalina.

Scortisoara, condimentul care te ajuta sa ssabesti, prevene diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare. Scortisoara nu se foloseste numai in bucatarie ci si in industria farmaceutica, de beneficiile ei bucurandu-se si personalul care lucreaza in stomatologie. In plus, scortisoara este un bun remediu impotriva durerilor de cap si acnee, improspatand si respiratia.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#bradul de craciun, #Poveste de Craciun, #uleiuri esentiale, #sirop de brad , #alimente