Arsurile stomacale - Ce sa mananci si ce sa eviti

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 10:40
19626 citiri
Arsurile stomacale - Ce sa mananci si ce sa eviti
Foto: stressmarket.com

Mancarea este principala cauza care favorizeaza arsurile stomacale. Pe fondul stresului, orelor neregulate de masa, pe fuga, in fata calculatorului ori televizorului, stomacul tau nu va sintetiza hrana corespunzator si astfel crampele, arsurile si digestia lenesa iti vor da batai de cap.

De multe ori, resimti durerea inclusiv la nivelul pieptului, arsura stomacala avand si acest efect. Trebuie sa stii ca atat felurile de mancare alese influenteaza starea ta, dar si cantitatea pe care o consumi la o masa. Astfel, daca nu ai mancat nimic intreaga zi si optezi pentru o singura masa seara, arsurile stomacale, crampele si durerile in piept vor aparea imediat, informeaza webmd.com.

Incearca sa limitezi portiile de mancare si cu cat vei consuma mai des, in cantitati mai mici, cu atat neplacerile te vor ocoli. Aceeasi reactie stomacala o vei avea daca mananci pe fuga, in masina sau in fata televizorului. Stomacul tau nu va avea timp sa sintetizeze intreaga hrana si se vor produce fortari, resimtite sub forma crampelor dureroase.

Prajelile sunt un dusman de temut daca ai aceste neplaceri. Grasimile excesive se digera greu, iar specialistii sunt de parere ca efortul stomacului este de doua ori mai mare atunci cand trebuie sa digere astfel de alimente.

Aceeasi reactie o vei avea chiar daca consumi carne fiarta, dar grasa, la fiecare masa. Tocmai de aceea medicul iti recomanda gratarul, pentru ca grasimile din carne sa fie eliminate intr-un mod sanatos, care nu este periculos organismului tau.

Hrana acida, indiferent daca este vorba de legume, fructe sau bauturi carbogazoase, e contraindicata persoanelor care au arsuri stomacale. Otetul din salata are acelasi efect, lamaia din limonada, grefa sau marul de la pranz.

Bauturile care contin cofeina dauneaza si ele stomacului tau sensibil, indiferent ca este vorba de cafea, ceai sau bauturi energizante. Apa plata, laptele, ceaiurile care nu contin cofeina (musetel, galbenele, tei) pot fi cea mai buna alegere pentru tine.

Cicolata este si ea un aliment care favorizeaza arsurile stomacale, fie ca se consuma simpla sau sub forma prajiturilor sau torturilor, iar daca o preferi pe stomacul gol, cu atat mai mult vei avea neplaceri.

Mancarurile picante sunt poate cele mai agresive. Arsurile stomacale se instaleaza imediat, tocmai de aceea piperul, usturoiul, ardeiul iute sau chili-ul vor fi sterse de pe lista de cumparaturi.

Pentru persoanele care prefera mancarurile picante este foarte greu sa renunte dintr-o data la aceste alimente. Dar pot opta pentru mancarea fierbinte, care ofera aceeasi senzatie precum piperul folosit in mancare. Le va fi mult mai usor sa renunte la condimentele in exces si stomacul se va simti confortabil imediat.

Poate nu stiai, dar guma de mestecat dupa fiecare masa nu ajuta numai la igiena dentara, ci stimuleaza salivatia care neutralizeaza acizii stomacali, iar digestia este accelerata in acest fel. Deci poti opta pentru guma de mestecat cu incredere dupa fiecare masa, daca vrei ca arsurile sa nu te mai deranjeze.

Foarte important pentru evitarea durerilor si crampelor stomacale de dupa masa este sa faci miscare imediat cum ai terminat. De regula, simti nevoia sa te linistesti in pat cateva minute dupa masa. Daca arsurile stomacale insa nu iti dau pace, inlocuieste odihna de dupa masa cu miscarea. Stomacul tau va sintetiza mai bine alimentele, mai rapid si nu se vor mai produce blocaje.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#arsuri stomacale ponturi, #scapa arsuri stomacale, #alimente interzise arsuri, #ce mananci arsuri , #alimente