Avertisment Foodwatch: Ambalajele altereaza alimentele

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:12
2412 citiri
Avertisment Foodwatch: Ambalajele altereaza alimentele
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia non-guvernamentala Foodwatch a tras marti un semnal de alarma in privinta contaminarii chimice a produselor alimentare curente, cum ar fi pastele fainoase sau orezul, de la ambalajele cartonate si a cerut autoritatilor competente sa impuna noi reguli.

"Uleiuri derivate din hidrocarburi se regasesc in alimente consumate pe scara larga, ca pastele fainoase, lintea, cerealele, biscuitii sau orezul", a afirmat la o conferinta de presa Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franta, scrie 7sur7.be.

"Aceste uleiuri contin substante toxice, iar industria alimentara trebuie sa reactioneze punand bariere intre ambalajele cartonate si continuturile alimentare", a afirmat Kragl, prezentand o ancheta asupra unui numar de 42 de produse comune in Franta, cumparate din diferite supermarketuri.

Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste "uleiuri minerale" a alimentelor ambalate se datoreaza mai multor factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior si de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe masini in timpul procesului de fabricare.

"Ambalajele reciclate raman totusi una din principalele surse de contaminare", afirma ONG-ul. Acest lucru se explica prin acumularea de cerneluri si alte substante, cum ar fi solventii.

Sunt aduse in discutie doua categorii de uleiuri: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons), suspectate ca ar fi cancerigene si mutagene, si MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). In prezent nu exista vreo reglementare in privinta cantitatilor acceptabile din aceste uleiuri minerale in produsele alimentare.

Insa Agentia sanitara europeana (EFSA) arata intr-un aviz din 2012 ca expunerea la aceste substante prin intermediul alimentelor constituie o "potentiala preocupare".

Foodwatch solicita stabilirea unor praguri limita pentru fiecare substanta si chiar o toleranta zero fata de MOAH. ONG-ul, care lanseaza o petitie in acest sens, cere ca producatorii sa puna si "bariere eficiente" pentru a evita fenomenul de "migratie" din carton in produsele alimentare, incheie 7sur7.be.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ambalaje alimente mancare boli, #ambalaje nocive alimente , #alimente