Cafeluta: aliment, drog sau o afacere profitabila?

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 08:02
4517 citiri
Cafeluta: aliment, drog sau o afacere profitabila?

In toata Europa, publicitatea practicata de organele sanitare atrage atentia ca tutunul dauneaza grav sanatatii, dar nici grasimile, dulciurile si alcoolul nu sunt recomandate. Despre cafea, institutiile sanitare nu spun numic.

Nici n-ar fi multe de spus. Chiar daca omul suferind trebuie sa consulte medicul atunci cand vrea sa bea cafea, pentru omul sanatos, cafeaua luata in doze rezonabile, nu pare daunatoare.

Omul sanatos n-are de ce sa se teama

S-a demonstat stiintific ca o cantitate moderata de cafea, de exemplu doua cesti pe zi, este benefica pentru organism. Ea ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon, la prevenirea litiazei biliare, a cirozei, a maladiei Parkinson si la prevenirea astmului.

In plus, consumul regulat de cafea, in aceleasi doze limitate, este util in prevenirea diabetului de tip II.

Cafeaua este un bun vasodilatator, fiind utila in combaterea migrenei. Cafeina din cafea este un bun diuretic, stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

Asemeni legumelor si fructelor, cafeaua contine antioxidanti, care pot preveni efectele daunatoare ale oxidarii la nivelul tesuturilor organismului, ajutandu-l sa se protejeze impotriva distrugerii celulare si reducand riscurile instalarii anumitor tipuri de cancer.

Excesele sunt daunatoare, iar cafeaua nu face exceptie

Pe de alta parte, consumul de cafea se recomanda numai cu moderatie. Excesul de cafeina diminueaza capacitatea de concentrare. De asemeni, excesul de cafeina tulbura echilibrul apei in organism, ducand la deshidratare.

Excesul de cafea poate duce la intoxicatie cu cafeina, semnele fiind tremur si slabiciune musculara, agitatie nemotivata, tahicardie, pielea extremitatilor rece, paloare si senzatie generala de rau.

Efectul pe care il are asupra organismului uman imita senzatiile date de cresterea cantitatii de adrenalina: cafeina determina accelerarea batailor inimii si da o stare de supraexcitare sistemului nervos.

Putina istorie

De provenienta africana, cafeaua este cunoscuta din vechime, folosita initial ca medicament. Cunoscutul invatat oriental Avicenna (numele sau complet este Abu 'Ali al-Husayn ibn 'Abd Allah ibn Sina al-Balkhi) a inclus administrarea cafelei in tratatele sale medicale privind mai multe afectiuni.

In Europa, cafeaua a patruns cu peste 600 de ani in urma, ca aliment de lux, dar si ca drog, cu calitati mistice, generatoare unui anumit extaz religios. In Turcia, ca si in alte tari musulmane, consumul cafelei era asociat cu un rit specific, fiind preparata "la nisip", in ibrice de arama sau in vase de lut ars. Prin Turcia, a ajuns si in Tarile Romane, unde era nelipsita de la ospetele boieresti si de la orice receptie cu pretentii.

Ritualul prepararii si servirii se impunea ca insemn al bunastarii si al nobletei, extins treptat in intreaga Europa. Cafeaua a atras totdeauna atat prin aroma ei imbietoare, cat si prin efectele de inviorare a starii organismului.

Abia in secolul XX, medicii au atras atentia asupra efectelor nocive. In prezent, ele sunt nuantate intr-un fel pentru omul sanatos, cand consumul moderat al cafelei este benefic, si in alt fel pentru cel suferind, care are nevoie de sfatul medicului.

Noi bem cafeaua, iar caimacul il ia statul

Intre timp, prepararea si comercializarea cafelei a devenit o afacere prospera, care, la randul ei, a generat afaceri pe orizontala. In aceasta faza, a intrat in atentia organelor statului, care nu pierd ocazia sa aplice taxe si impozite asemenatoare celor practicate in cazul tutunului si al articolelor de lux.

Prezenta cafelei in toate vitrinele, in marketuri, in pauzele publicitare ale programelor TV sau unde vezi cu ochii satisface nevoia noastra de aroma, de gust si fandoseala, dar si nevoia statului, de a-si face venituri de oriunde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cafea sanatate, #cafea nociva, #cafea istoric, #cafea origini, #cafea beneficii , #alimente