Ce e bine sa stii despre indulcitorii naturali si cei artificiali

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:08
8689 citiri
Ce e bine sa stii despre indulcitorii naturali si cei artificiali

Daca ai dubii legate de ce indulcitori sa folosesti in diverse produse pe care le consumi zilnic sau vrei sa faci o schimbare, este bine sa stii cat mai multe despre cele mai comune produse de indulcit - atat naturale cat si artificiale.

Conform RealSimple, iata cateva astfel de produse si o descriere a fiecaruia.

1. Zaharul de masa

Acesta este o substanta naturala, granulata, obtinuta din sfecla de zahar sau din trestia de zahar. Zaharul brun este realizat din aceleasi surse, dar are o alta culoare si alte proprietati de la melasa reziduala sau adaugata. Mai este cunoscut si sub denumirea sucroza si se gaseste in numeroase produse, de la preparate de patiserie, cereale, inghetata pana la sosuri imbuteliate.

Ce e bine sa stii: O lingurita de zahar are 16 calorii. Incearca sa consumi zaharul atunci cand ai stomacul aproape plin - daca mananci dulciuri pe stomacul gol glicemia poate sa creasca rapid si apoi sa scada la fel de brusc, facandu-te sa te simti obosit si sa ai o senzatie accentuata de foame. Si, ai grija pe cat posibil sa te speli pe dinti dupa ce consumi produse dulci deoarece zaharul creste riscul formarii cariilor.

2. Lichidele din agave

Este vorba de un extract dulce din aceste plante suculente realizat sub forma fie de nectar de agave, fie de sirop de agave, care se gaseste imbuteliat.

Ce e bine sa stii: Extractul de agave nu creste atat de rapid glicemia comparativ cu zaharul de masa si, in plus, este cu aproximativ 25% mai dulce decat zaharul. Il poti adauga in ceai ori cafea sau chiar in iaurt, mai ales ca are gust de miere.

3. Stevia

Acesta este un indulcitor tot natural, fara calorii, derivat din frunzele de stevie. Poate fi cumparat ca indulcitor, dar se gaseste si in diverse produse, cum ar fi bauturile light sau shake-urile proteice.

Ce e bine sa stii: Desi Administratia Americana a Alimentelor si Medicamentelor recunoaste acest indulcitor ca fiind unul sigur, este mai bine sa il folosesti cu moderatie, iar daca esti femeie si insarcinata, intreaba un medic inainte de a-l utiliza.

4. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza

Este vorba de un lichid dulce derivat din amidonul de porumb, iar acest indulcitor este folosit in foarte multe produse, inclusiv in cele procesate si in cele de patiserie, ba chiar si in unele condimente.

Ce e bine sa stii: Potrivit studiilor, ca si zaharul de masa, siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza te poate face sa mananci in exces. Si asta deoarece determina organismul sa nu elibereze pe deplin hormonii responsabili cu instalarea senzatiei de satietate, astfel ca nu te simti satul, desi ai mancat destul.

5. Zaharina

Zaharina este un indulcitor artificial, sigur pentru diabetici, fara calorii, care include sodiu, hidrogen si oxigen. Poate fi gasit nu numai ca indulcitor de sine statator, ci si ca ingredient in diverse paste de dinti si in unele medicamente.

Ce e bine sa stii: Zaharina, care a aparut pe piata cam din 1879, este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, chiar si cand este incalzita, deci este buna pentru cafea sau ceai. Insa, poate sa iti lase in gura un gust metalic. Si, in plus, te poate face sa te obisnuiesti intr-atat de mult cu dulceata ei incat sa incepi sa poftesti mai des la produse dulci.

Potrivit mai multor studii, acest indulcitor a fost legat de cancer la vezica urinara la sobolani, insa expertii nu au gasit dovezi concludente ale unei astfel de legaturi si in cazul oamenilor.

6. Aspartamul

Este un alt indulcitor sintetic, fara calorii, sigur pentru diabetici, si se gaseste si ca ingredient in bauturile dietetice si in guma de mestecat fara zahar.

Ce e bine sa stii: Aspartamul este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si are o aroma "curata". Insa, nu este indicat sa fie folosit la temperaturi ridicate, cum ar fi la prepararea prajiturilor. Unele persoane se pot alege cu dureri de cap de la aspartam.

7. Sucraloza

Este vorba de un zahar modificat chimic, de 600 de ori mai dulce decat zaharul de masa, fara calorii, si care se poate gasi si in cereale, produse de patiserie, bauturi dietetice si deserturi inghetate.

Ce e bine sa stii: Acest indulcitor nu este recunoscut de catre organism ca si carbohidrat si poate cauza disconfort abdominal in unele cazuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#indulcitori, #ghid indulcitori, #indulcitori artificiali, #indulcitori naturali , #alimente