Ce se intampla in corpul tau cand renunti la mancarea procesata

Marti, 16 Martie 2021, ora 03:31
9518 citiri
Ce se intampla in corpul tau cand renunti la mancarea procesata
FOTO: Pexels.com

Alimente procesate intalnim la tot pasul, de la mezeluri, conserve, prajituri, pana la produse inghetate precum pizza sau cartofii pentru prajit. Le consumam adesea din comoditate, fara sa ne gandim la riscurile la care ne expunem.

Procesarea alimentelor devine o problema atunci cand modifica un produs atat de mult incat continutul nutritional si calitatea acestuia se schimba. Specialistii recomanda reducerea cantitatii de zahar consumate, a sarii si a altor ingrediente adaugate adesea in preparate. Iata ce beneficii vei avea din momentul in care vei renunta la alimentele procesate, potrivit publicatiei The Healthy, care a consultat o serie de nutritionisti:

Starea ta de spirit se va imbunatati

Consumul unei cantitati mai reduse de alimente procesate va conduce la o stare de spirit mai buna. Tractul digestiv absoarbe rapid dupa masa carbohidratii puternic prelucrati, rafinati si alimentele cu continut ridicat de zahar. Corelat si cu un consum redus de fibre, duce la niveluri scazute de energie. Exista, de asemenea, o legatura intre dopamina, serotonina si zaharul procesat, lucru care arata ca mai putine alimente procesate in dieta vor duce la o imbunatatire a starii de spirit.

Te vei putea concentra mai bine

Alimentele puternic procesate au de obicei un continut mai mare de zahar sau de fructoza. Desi organismul uman are nevoie de anumite cantitati de zahar pentru ca creierul sa functioneze corect, aceste zaharuri se gasesc cel mai bine in mod natural in fructe si legume. Prea multe alimente procesate bogate in zahar pot dezechilibra creierul si te pot face sa te concentrezi mai greu.

Vei dormi mai bine

Alimentele procesate iti pot perturba ciclul de somn. Unul dintre motive este efectul pe care il are consumul acestor alimente asupra zaharului din sange. Mentinerea unui nivel constant de zahar in sange - evitand alimentele rafinate si procesate, cum ar fi bauturile racoritoare si cerealele - te ajuta sa dormi normal, conform National Sleep Foundation. Reprezentantii organizatiei sustin ca, cu cat manaci mai mult zahar in timpul zilei, cu atat te vei trezi mai des in toiul noptii. Alimentele puternic procesate tind, de asemenea, sa aiba un continut mai ridicat de grasimi, care - daca le consumi inainte de culcare - pot contribui la indigestie sau arsuri la nivelul stomacului, care perturba si somnul.

Tranzitul intestinal se va imbunatati

Fibrele naturale din cerealele integrale nu se regasesc in alimente procesate. Organismul are nevoie de aceasta fibra pentru a avea un sistem digestiv sanatos. Fibrele previn constipatia si, totodata, actioneaza ca hrana pentru bacteriile "bune" care contribuie la imbunatatirea sanatatii digestive generale." Asadar, consumul mai multor alimente neprocesate are un rol benefic pentru sanatatea digestiva.

Ai putea slabi

Reducerea consumului de alimente procesate ar putea conduce la pierderea in greutate, intrucat aceste alimente tind sa aiba multe calorii "goale". Alimentele procesate nu au nutrienti si fibre care confere starea de satietate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mezeluri, #alimente procesate, #mezeluri nocive, #alimentatie sanatoasa , #alimente