Ce termen de valabilitate au alimentele?

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 12:03
43972 citiri
Ce termen de valabilitate au alimentele?
dkimages

Chiar si daca este pastrata in frigider, in cazul in care este depasit un termen limita, mancarea se poate umple de bacterii si alte organisme microscopice care te pot imbolnavi.

In cazul in care alimentele cumparate nu au un termen de valabilitate mentionat, este destul de greu de stabilit care ar fi acela. Iata insa cateva indicii in acest sens, potrivit Askmen.com.

1. Carnea - intre doua zile si o saptamana

Carnea cruda - peste, vita, porc, pasari - nu tine mai mult de doua zile in frigider. Gatita, rezista putin mai mult, insa, in general, este bine sa fie consumata cam intr-o saptamana, ca si carnea afumata, sunca sau baconul. Cotletele de porc gatite au insa un termen mai scurt, de trei zile.

Mai exact insa, o regula generala in ceea ce priveste carnea este ca daca are un miros urat, in mod clar nu mai este buna. Indiferent daca este cruda sau gatita va avea un miros urat in cazul in care incepe sa se strice. In plus, carnea rosie isi schimba si culoarea, capatand o nuanta de gri.

La carnea de pui este putin mai dificil sa iti dai seama, dar te poate ajuta un miros de acrisor pe care il are daca incepe sa se altereze.

2. Branza - intre o saptamana si doua luni

Branzeturile moi sunt mai expuse alterarii si, de aceea, cele cum ar fi branza cottage, branza albastra, cea Camembert sau feta ar trebui consumate in decurs de o saptamana. Cele mai tari, cum ar fi parmezanul, pot ramane proaspete si in stare buna chiar si doua luni.

Important este ca, atunci cand vezi mucegai pe o branza moale, sa o arunci, deoarece acesta a alterat deja intreaga bucata. In ceea ce priveste branzeturile tari, acestea pot fi consumate daca au mucegait, cu conditia sa fie inlaturat mucegaiul. La branza care este special adusa la stadiul in care mucegaieste, cum ar fi branza albastra, un semn de alterare il reprezinta mucegaiul rosu sau alb.

3. Condimentele - intre trei luni si un an

Ketchupul se poate pastra intre opt si 12 luni, unii fiind de parere ca tine chiar si doi ani. Cel mai bine este sa te uiti pe ambalaj si sa citesti termenul de valabilitate. Totusi, evita folosirea lui prea frecvent deoarece are o valoare nutritionala cel putin controversata.

Maioneza, cea cumparata, poate fi pastrata pana la sase luni, iar mustarul pana la opt luni. Sosul de soia tine doar aproximativ trei luni in frigider, dupa ce recipientul a fost deschis.

4. Mancarurile gatite - intre trei si sapte zile

Valabilitatea legumelor gatite este mai scurta decat a celor crude, de preferat fiind consumarea lor in trei zile. La fel si supa, nu ar trebui consumata daca a stat mai mult de trei zile in frigider. Pastele tin mai mult, daca sunt acoperite bine, adica pana la cinci zile.

Orezul fiert se pastreaza bun de consum pana la sapte zile (altfel provoaca indigestii destul de urate), iar alte mancaruri cum ar fi tocanitele sau iahniile tot sapte zile.

5. Alcoolul - de la cateva zile la zeci de ani

Berea poate tine trei luni daca este pastrata la rece si o luna daca este pastrata la temperatura camerei. Termenul de pe cutie este insa destul de relevant.

Vinul alb poate deveni acrisor intr-un an, in timp ce vinul rosu, pastrat in locuri reci, intunecate, rezista decenii. Dupa ce ai deschis o sticla de vin pastreaz-o la frigider, altfel se va acri in cateva zile si se va transforma in otet.

Bauturile spirtoase, cum ar fi romul, ginul, vodca, whiskyul si altele au termen nelimitat.

6. Conservele - un an, doi

Daca sunt pastrate in conditii bune, in special in mediu uscat si la temperaturi nu foarte mari, pot tine un an, chiar si doi.

Cel mai simplu iti dai seama dupa miros daca este ceva in neregula cu un aliment conservat. In cazul in care sunt alterate, acestea sunt mai periculoase deoarece pot duce chiar si la botulism.

7. Alimente congelate - intre o luna si un an

Doar pentru ca sunt congelate nu inseamna ca pot tine o vesnicie, fara a-si pierde din proprietati. Inghetata, spre exemplu, sau serbetul au cel mai scurt termen de valabilitate dintre toate alimentele congelate - aproximativ o luna. Legumele ar trebui sa fie tinute in congelator nu mai mult de trei luni. Carnea de vita tine cam patru luni, un pui transat cam noua luni, iar un pui intreg chiar si un an.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#termen valabilitate, #alimente termen valabilitate, #alimente frigider, #alimente congelate termen valabilitate , #alimente