Ce trebuie sa contina salata anticancer perfecta?

Marti, 09 Februarie 2010, ora 12:09
7625 citiri
Ce trebuie sa contina salata anticancer perfecta?

Salatele sunt sanatoase, se zice, prin definitie. Insa, in realitate, ele au proprietati diferite, unele fiind chiar si anticancerigene.

Pe baza studiilor publicate pana in prezent, nutritionistii americani au creat reteta salatei perfecte, atat ca si gust, cat si ca efecte asupra sanatatii. Pentru ca multe salate nu sunt decat bombe calorice, deghizate in mancaruri sanatoase, carora le lipsesc nutrientii esentiali.

Prevention iti spune ce-ar trebui sa pui in aceasta salata, pentru a ramane sanatos cat mai mult timp si a nu fi obligat sa-ti schimbi garderoba cu una mai incapatoare.

Legume cu frunze verzi

Cea mai sanatoasa "fundatie" pentru o salata o reprezinta legumele cu frunze verzi, precum spanacul, salata si unele tipuri de varza. Bogate in Vitamina B, acestea reduc riscul de cancer colorectal, ovarian si de san.

Un studiu realizat de Universitatea Vanderbilt a aratat ca femeile care consuma astfel de legume in mod regulat au cel mai scazut risc de cancer la san. Se pare ca folatii sunt cei care pot opri schimbarile ADN-ului, care altfel pot duce la instalarea bolii.

Adauga morcov

Daca nu sunt o noutate pentru salata ta, felicitari! Altfel, ar trebui sa redescopesri iepurele din tine si sa-l lasi sa iasa la suprafata ori de cate ori se iveste ocazia.

Si asta pentru ca, potrivit unui studiu realizat in Boston, femeile care consuma cate patru morcovi mici (baby carrot), de cinci ori pe saptamana, au un risc cu 54% mai mic de cancer ovarian. Tot morcovul te ajuta sa te pazesti de cancerul de rinichi.

Nu uita de rosii!

Nu numai ca adauga savoare salatei, dar abunda in licopen, cel care da culoarea specifica rosiilor, cunoscut si ca un inamic de temut al cancerului.

Un studiu realizat in Germania a aratat ca, dintre cei 165 de voluntari, cei care aveau un nivel mic de licopen in sange prezentau si cel mai mare risc de adenoame colorectale, precursori ai cancerului colorectal.

Tot rosiile au potentialul de a te pazi si de cancerul de prostata.

Fasole

Poate ca nu e cel mai sexy aliment, insa cu siguranta isi face treaba. Pe langa faptul ca previne crizele de "rontait", cand nivelul zaharului din sange scade periculos si esti tentat sa te infigi in prima punga de chipsuri, fasolea iti ofera proteina si o textura gustoasa, care scoate salata din amorteala.

In plus, conform unui raport al Universitatii Harvard realizat pe aproape 100.000 de persoane, femeile care consuma fasole macar de doua ori pe saptamana au un risc cu 24% mai mic de a se imbolnavi de cancer la san.

Legumele au, in general, capacitatea de a micsora riscul de cancer, gratie abilitatii lor de a suprima productia de enzime care incurajeaza dezvoltarea tumorilor.

Peste

Pentru o salata pe inima ta, adauga si putin peste, de preferinta somon. Cand alimentele bogate in Vitamina B6 ( precum somonul) sunt consumate laolalta cu cele bogate in folati, cum e cazul legumelor cu frunze verzi (gen spanac), posibilitatea reaparitiei adenoamelor colorectale este micsorata cu 39%, dupa cum a aratat un studiu al Universitatii Arizona.

Tot somonul te pazeste de cancerul de piele, dupa cum a aratat un studiu recent realizat in Marea Britanie.

Ulei de masline

Pentru dressing, te poti opri asupra uleiului de masline si a otetului preferat. Mai multe cercetari au aratat ca uleiul de masline previnde cu succes cancerul la san, mai ales formele sale agresive.

Coaja de citrice

Poate suna ciudat, dar gustul e mai putin bizar pe cat te-ai astepta, iar beneficiile certe.

Un compus care da portocalelor si lamailor mireasma specifica se afla in stransa legatura cu reducerea cu 34% a riscului de cancer de piele, dupa cum a aratat un studiu pe 400 de voluntari al Universitatii Arizona.

Treci peste crutoane

Daca mananci prea multe alimente cu un continut glicemic mare, dat de cat de repede se ridica nivelul zaharului din sange, prezinti un risc crescut de cancer colorectal, cel putin spre deosebire de femeile care prefera alimentele cu un continut glicemic mic, dupa cum arata o cercetare a Universitatii Harvard, pe 38.000 de voluntari.

Iar aici intra nu doar painea alba, ci si pastele, cartofii si produsele de patiserie ori cofetarie dulci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salata anticancer, #alimente anticancer, #legume cancer, #fructe cancer, #alimente anticancerigene , #alimente