Ce trebuie sa stii despre uleiul de masline

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 20:02
8583 citiri
Ce trebuie sa stii despre uleiul de masline

Probabil ca ai auzit despre beneficiile uleiului de masline, dar stii ca acest aliment-minune iti poate face si rau? Iar asta se intampla daca uiti ca orice este bun atat timp cat il consumi in cantitati moderate.

Uleiul de masline, o sursa excelenta de grasimi prietenoase cu inima, include polifenoli, un tip de antioxidanti care previne imbatranirea celulelor si osteoporoza, dupa cum a aratat un studiu recent realizat de Universitatea Granada.

Acesti polifenoli previn multe dintre bolile tipice populatiei varstnice, printre care Alzheimerul si diabetul, conform AOL.

Insa, ca orice aliment, uleiul de masline are si el efecte secundare, mai ales atunci cand este consumat in cantitati exagerate. Din pacate, nu exista o cantitate optima pentru toata lumea, aceasta stabilindu-se in functie de nevoile calorice ale fiecaruia si de stilul de viata al fiecarui individ.

Un pahar de ulei de masline este cu siguranta prea mult pentru o persoana care duce o viata sedentara.

Consumat in cantitati exagerate, uleiul de masline poate duce la o crestere semnificativa in greutate si chiar la obezitate, expunandu-te riscului cancerului, hipertensiunii si chiar bolilor de inima - pe care incercai tocmai sa le eviti consumand acest aliment.

Totusi, in cantitati limitate, acesta este de preferat grasimilor nesanatoase care nu fac decat sa creasca colesterolul. Este de notorietate faptul ca uleiul de masline coboara nivelul grasimilor "rele", crescandu-l pe cel al grasimilor "bune".

Atentie la nivelul aciditatii!

Potrivit specialistilor, uleiul de masline trebuie ales cu multa grija, cel mai bun fiind cel extra virgin, cu un nivel al aciditatii de maximum 0,8%. Un nivel mare al aciditatii inseamna mai putini sau chiar lipsa antioxidantilor.

Chiar si un ulei ales cu atentie isi poate pierde proprietatile in timp, din cauza expunerii la caldura, aer sau lumina.

Uleiul de masline ambalat in cutii nu este de evitat, pentru ca asa ai garantia ca nu a fost expus la ultraviolete in magazin si nici nu risca asta in bucataria ta. Cumpara-l avand garantia ca este proaspat si in cantitati cat mai mici.

Iar daca vrei sa te bucuri din plin de beneficiile sale, foloseste-l la temperatura camerei si nu-l incalzi pe foc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ulei masline beneficii, #ulei masline efecte secundare, #pericol ulei masline, #aciditate ulei masline , #alimente