Cele mai importante alimente pentru a ramane sanatos

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 07:01
12363 citiri
Cele mai importante alimente pentru a ramane sanatos

Toata lumea stie ca alimentatia joaca un rol crucial in protejarea organismului fata de boli, in afara de faptul ca aceasta dicteaza si felul in care arati.

Exista o multime de optiuni din care poti alege, multe ingrediente, alimente primare si feluri de mancare sofisticate, asa ca ajungi sa nu mai stii ce iti face bine si ce nu, mai ales ca de multe ori se intampla ca variantele mai putin sanatoase sa fie si cele mai gustoase si incitante.

Iata care sunt cateva dintre cele mai indicate alimente, potrivit RealSimple, daca vrei sa ramai sanatos pe o perioada cat mai mare de timp:

Ciupercile

Consistente si cu abilitatea de a-ti mentine senzatia de satietate pentru mult timp, ele pot fi si foarte gustoase. Sunt bune pentru prevenirea cancerului si reglarea nivelului de estrogen la femei.

Incearca sa le gatesti saute, pana se fragezesc, adaugand un strop de vin alb pe ele si apoi tinandu-le putin pe foc pana acesta se evapora. Serveste-le pe langa pui fript sau peste.

Orzul

Acesta este bogat in fibre si apara de colesterolul in exces, putand fi consumat si in combinatie cu ciupercile.

Nucile

Ele reprezinta o sursa incredibila de omega 3, acesta scazandu-ti nivelul colesterolului rau si crescandu-l pe cel bun pentru organism. Consuma-le ca gustari, putand fi luate cu tine oriunde te-ai duce.

Paste din cereale integrale

Ele contin de 3 ori mai multe fibre decat cele normale, facute din cereale procesate si golite de valoarea lor nutritiva. Nu este neaparat adevarat ca pastele pe care scrie ca sunt facute din mai multe tipuri de cereale sa fie si integrale, asa ca atentie la ambalaj.

Untul de migdale si de arahide

Ambele sunt bogate in grasimi mononesaturate, atat timp cat sunt cat mai naturale si nu mai contin alti aditivi in afara de putina sare.

Ovaz

Tine colesterolul pe linia de plutire si ajuta-ti inima sa functioneze asa cum trebuie consumand ovaz sub orice forma ar fi el. Alege la micul dejun putin terci de ovaz pe care poti adauga niste parmezan, pentru a-i da gust.

Quinoa

Quinoa are o gama completa de proteine, aminoacizi si iti ofera satietate si energie in acelasi timp. Este la fel de hranitoare precum carnea, fara sa aiba grasimi sau sa iti creasca colesterolul. Adauga niste zeama de lamaie sau vegetale proaspete tocate marunt pentru a o face si mai sanatoasa.

Lapte degresat

El iti ofera calciu, vitamine B, care ajuta la buna functionare a creierului, si vitamina D, care lupta cu aparitia cancerului. Poti incerca dimineata, in loc sa bei cana obisnuita de cafea, sa bei o cana de lapte cald cu putina aroma de vanilie.

Migdalele

Migdalele sunt pline de acizi grasi mononesaturati, care iti mentin vasele sanguine sanatoase si scad nivelul colesterolului. Consuma-le simple, ca gustare, sau la micul dejun, amestecate cu terzi de ovaz si fructe.

Lintea

Lintea este plina de acid folic, fiind recomandata femeilor insarcinate, pentru ca face foarte bine fatului. Gateste-o cu ulei de masline extravirgin, vin rosu si telina.

Afinele

Afinele se numara printre fructele cu cel mai mare numar de antioxidanti, fiind incredibil de bune, consumate goale sau cu iaurt.

Ouale

In timp ce albusul lor are foarte putine calorii si zero grasimi, galbenusul este mai rau cotat, dar pe nedrept, caci contine vitamina A, B12 si colina, un ingredient bun pentru femeile insarcinate.

Fa un sandvis cu paine integrala, ou feliat, putin ulei de masline, andive, ceapa si rosii si papilele tale gustative vor fi incantate.

Sardinele

Sunt foarte bogate in proteine, vitamina D, B12, dar reprezinta si o sursa excelenta de calciu si omega 3. Incearca sa le asociezi cu castraveti, rosii si patrunjel proaspat.

Spanacul

Mancand spanac vei obtine cantitatea ideala de fier pentru un par sanatos si frumos, dar si flavonoide, niste antioxidanti extrem de importanti. Poate fi consumat un supe, in salate sau tocat si pus in sucuri de legume.

Kiwi

Are vitamina C si este aproape la fel de bogat in potasiu ca banana. Feliaza-l si pune pe el cateva picaturi de miere. Poate fi asociat cu nuca de cocos neindulcita, prajita.

Somon salbatic

Acizii grasi din somon iti vor da o stare de spirit buna si iti vor face pielea sa arate mult mai bine. Daca este salbatic inseamna ca nu este expus toxinelor din bazinele de crestere si ca s-a hranit in mod natural, deci este ferit de orice substante sintetice. Serveste-l cu putin avocado si vei obtine masa perfecta.

Ulei de masline extra virgin

Acesta este tot o sursa foarte buna de grasimi mononesaturate, iar folosit cu moderatie este indispensabil in alimentatia oricarei persoane care vrea sa ramana sanatoasa.

Pieptul de pui

Atat timp cat nu are si piele pe el, contine in jur de 2,5 grame de grasime si mai mult de 22 de grame de proteina. Gateste-l oricum doresti, in afara de prajit. Adauga-i mirodenii si legume din plin.

Avocado

Vei obtine 20% din doza recomandata de fibre daca vei consuma o jumatate de avocado, iar in plus vei beneficia si de o scadere a nivelului colesterolului si vei obtine grasimi mononesaturate. Adauga putina zeama de lamaie pe el pentru un gust mai placut, sau niste seminte de susan.

Fasolea

Fasolea este plina de antioxidanti, putand fi adaugata in salate, tocana, ciorba sau servita singura. Are capacitatea de a te tine satul multa vreme, ceea ce nu e de neglijat daca incerci sa slabesti.

Cartofii dulci

Cu cat este mai inchisa culoarea lor, cu atat sunt mai plini de antioxidanti, in special beta-caroten. Fierbe cativa cartofi, amesteca-i cu un piure de mere si adauga putin ardei iute macinat.

Sfecla

Sfecla este plina de nutrienti precum calciul, vitamine din complexul B si beta-caroten. Iti va alimenta pur si simplu corpul cu energie. Adauga-i putin usturoi, ulei de masline, gateste-o la cuptor si va fi foarte gustoasa.

Dovleac

Si dovleacul are multi antioxidanti, dar si potasiu care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Curata-l si gateste-l cu putin ulei de masline si cimbru proaspat.

Portocalele

Sunt o sursa excelenta de vitamina C, care, pe langa faptul ca te ajuta sa nu te imbolnavesti, ajuta si la arderea mai rapida a grasimilor, fapt ce te va face sa iti pastrezi silueta mai usor. Va favoriza si productia de colagen, ceea ce inseamna ca pielea isi va mentine tineretea pentru mai mult timp.

Iaurt grecesc degresat

Este bogat in probiotice, bacterii care iti imbunatatesc digestia si imunitatea. Un iaurt gros, tare, are in jur de 8 grame de proteine pe o portie normala, de o ceasca. Il poti amesteca si cu fructe sau verdeturi diverse.

Broccoli

Broccoli este o adevarata mina de aur in ceea ce priveste vitamina C, o jumatate de cana avand in jur de 80% din doza zilnica administrata. Incearca sa-l combini cu usturoi si ardei iute macinat pentru un gust mai puternic, savoarea sa naturala fiind destul de fada.

Fasolea neagra

Fasolea neagra, la fel ca cealalta varietate, are multi antioxidanti dar si magneziu, care mentine buna fuctionare a muschilor si a nervilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alimente sanatoase, #alimente sanatate bune, #alimente indicate, #alimentatie sanatoasa sfaturi , #alimente